Omsnoeringsbanden: hoe kies en gebruik je het juiste type?

7  min. leestijd 05 januari 2023

Omsnoeringsbanden: dat zijn die sterke ‘linten’ die je nogal eens ziet rond dozen of pallets. Ze houden goederen strak in het pak en zijn bijgevolg een onmisbare schakel bij de ladingzekering. En voor wie er aan mocht twijfelen: je hebt keuze te over op vlak van soorten en uitvoeringen. Hoe weet je nu welk type het best past bij jouw lading? Het antwoord op die vraag vind je in de onderstaande keuzegids. We geven je bovendien tips over accessoires, machines en technieken om dat omsnoeren vlot te laten verlopen.

1. Welke omsnoeringsbanden bestaan er?

Op basis van de grondstof kunnen we 5 soorten omsnoeringsband onderscheiden: papier, polypropyleen (PP), textiel, polyester en staal. Elke soort heeft zo zijn eigen voordelen natuurlijk. Zo is polypropyleenband de goedkoopste (en populairste) variant in de verpakkingswereld. Het is gemaakt van een soort plastic met reliëfstructuur voor meer grip. De sterkste soort is dan weer staalband: ideaal voor in de bouwsector bijvoorbeeld. In de onderstaande tabel kan je alle soorten omsnoeringsband met elkaar vergelijken:

MateriaalMateriaalToepassingen
Toepassing
Eigenschappen
eigenschap
Papier
Papieren omsnoeringsband
.
• Voor zeer lichte goederen.
• Voor kort gebruik (enkel binnen).
Voor manueel of machinaal omsnoeren.
.
• Treksterkte tot 55 kg.
• Milieuvriendelijk: 100% van hernieuwbare grondstoffen.
PolypropyleenPolypropyleen.
• Voor lichte goederen.
• Voor kort gebruik (enkel binnen).
Voor manueel of machinaal omsnoeren.1
.
• Treksterkte tot 245 kg.
Met reliëfoppervlak.2
• Meest elastisch.
Polyester
polyester
.
• Voor zware goederen.
• Voor lang gebruik (binnen/buiten).
• Voor manueel of machinaal omsnoeren.1
.
• Treksterkte tot 534 kg.
• 
Met reliëfoppervlak.2
• Weerstaat scherpe randen.
Textieltextielband.
• Voor zeer zware of fragiele goederen
• 
Voor lang gebruik (binnen/buiten).
• Voor manueel omsnoeren.
.
• Treksterkte tot 820 kg.
• 
Met zacht oppervlak.
• Weerstaat scherpe randen.
Staal
Staalband
.
• Voor zeer zware goederen.
Voor lang gebruik (binnen/buiten).3
• Voor manueel omsnoeren.
.
• Treksterkte tot 775 kg.
Weerstaat scherpe randen.
• Minst elastisch.

1 Afhankelijk van de kwaliteit van de omsnoeringsband. Download deze keuzegids (PDF) voor een volledig overzicht.
2 Reliëfoppervlak: zorgt voor meer grip op de ondergrond en garandeert een sterkere sluiting bij het lassen. Het reliëf maakt de omsnoeringsband ook flexibeler en beter bestand tegen scheuren.
3 Gebruik altijd ‘gelakte’ staalband voor buitengebruik (= beter bestand tegen o.a. corrosie).

Wat je nog zeker moet weten over PP-band:
  • Waarom gebruik je PP-band best enkel op korte termijn? PP-band is veel elastischer dan andere soorten. Na het uitrekken zal de band zich willen herstellen tot zijn oorspronkelijke lengte. PP-band heeft echter de neiging om na een tijdje te ‘ontspannen’ (dus uit te rekken). Hij verliest dan deels zijn elasticiteit (± 35% na 2 weken). Dat maakt hem op lange termijn minder effectief.
  • Waarom gebruik je PP-band best enkel binnen? PP-band is minder goed bestand tegen uv-licht. Dat licht is nadelig voor de kwaliteit en de kleur. Vooral witte banden hebben hier last van.

PDF Keuzegids voor omsnoeringsbanden en toebehoren

2. Wat zijn de toepassingen van omsnoeringsbanden?

Laten we eerst kijken naar de definitie van een omsnoeringsband. Omsnoeringsbanden worden gebruikt om goederen te sluiten, vast te zetten of te groeperen. Bedoeling is dat je lading niet meer kan bewegen tijdens het transport. De omsnoering vergemakkelijkt het transport en maakt het veiliger om o.a. pallets te verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal kan je een omsnoeringsband gebruiken voor de volgende toepassingen:

  • Papierband : te gebruiken voor toepassingen waarvoor je vroeger bijvoorbeeld plastic wikkelfolie nodig had zoals het omsnoeren van pakketten, het bundelen en groeperen van producten, enz. De papierband vormt bovendien een milieuvriendelijk alternatief voor PP-band met een beperkte treksterkte.
  • Polypropyleenband: bundelen van kranten of tijdschriften, extra bescherming tegen diefstal bij lichte verpakkingen, sluiten van kartonnen dozen of kisten, verstevigen van (lichte) palletladingen, enz.
  • Polyesterband: voor het palletiseren van middelzware tot zware lasten, het groeperen van buizen, enz.
  • Textielband: omsnoeren van goederen met een fragiel oppervlak (zoals hout) en voorwerpen met uitstekende of puntige hoeken (zoals planken en tegels), enz.
  • Staalband: geschikt voor het stevig omsnoeren van zeer zware, scherpe en ronde ladingen zoals bouwmaterialen.

Toepassingen van omsnoeringsbanden

3. Manueel omsnoeren: hoe doe je dat?

Omsnoeringsbanden op zich zijn niet voldoende om aan de slag te gaan. Hoe span je je band aan en waarmee maak je de uiteinden vast? Daarvoor komt er nog wat extra gereedschap om de hoek kijken… We tonen je eerst hoe je het best manueel kan omsnoeren. Het is zonder twijfel de voordeligste oplossing. Daarbij moet je een van deze basistools gebruiken: gespen of zegels.

Goed om te weten: een gesp is enkel geschikt voor een band van PP (polypropyleen) of textiel. Een zegel kan je gebruiken bij een band van zowel  PP, polyester als staal. Graag wat meer info over dit manueel omsnoeren? Dat kan! Download hier gratis onze keuzegids (PDF).

Gesp + Bandspanner
Gespen voor PP omsnoeringsbanden
.
Maak 2 lussen in de band en bevestig deze in de gesp. Trek het hierna met de hand aan of met een bandspanner. Eenvoudig en effectief!
Geschikt voor papier, PP- of textielband.
Bekijk hier onze instructievideo.
Zegel + Span-zegeltang
Klemmen en bandspanner voor omsnoeringsbanden
.
Stap 1: plaats een zegel en je omsnoeringsband in de tang.
Stap 2: trek de omsnoeringsband strak aan met de spanner.
Stap 3: het zegel wordt daarna vastgeklemd en de band afgesneden. Klaar!
Geschikt voor PP-, polyester- of staalband.
Bekijk hier onze instructievideo

Wist je dat… je ook manueel kan omsnoeren met behulp van een papieren omsnoeringsband? Je combineert je band dan best met plastic gespen.

4. Machinaal omsnoeren: hoe doe je dat?

Voor het omsnoeren van grotere hoeveelheden hou je best halt bij een omsnoeringsapparaat of -machine. Bij zo’n toestel worden de uiteinden van je omsnoeringsband aan elkaar gelast. Dat levert je zonder twijfel de sterkste sluiting op. Wil je weten welke mogelijkheden er bestaan voor het machinaal omsnoeren? Download dan hier gratis onze keuzegids (PDF).

Goed om te weten: wanneer je machinaal omsnoert gebruik je best een plastic band met een reliëfstructuur (PP of polyester). De zijde die het diepste reliëf heeft, leg je in de machine altijd naar boven. Zo kan de omsnoeringsband beter smelten en hechten. Wat je daarnaast ook niet uit het oog mag verliezen is… oogbescherming. Draag bij het aanbrengen en doorknippen van een omsnoeringsband altijd een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen. Safety first!

Omsnoeringsapparaat
Omsnoeringsapparaat voor omsnoeringsbanden
Deze apparaten hebben de hoogste werkcapaciteit (tot 150 omsnoeringen per uur) en kan je verticaal én horizontaal gebruiken.
Goed om te weten: omsnoeringsapparaten werken ook ‘in de lucht’. Het apparaat moet dus niet perse rusten op een vlakke ondergrond.
Omsnoeringsmachine
Omsnoeringsmachine voor omsnoeringsbanden
 .
Ideaal voor het omsnoeren van losse pakketten en dozen. Het enige wat je moet doen is de omsnoeringsband rond het pakket hangen. De verzegeling en het afsnijden van de band gebeuren automatisch.

Wist je dat… je ook machinaal kan omsnoeren met een papieren omsnoeringsband? Gebruik hiervoor best een machine uit deze lijst.

5. Welke accessoires komen van pas bij het omsnoeren?

  • Hoekprofielen: bij het omsnoeren van pallets ontstaat er een grote spanning van de omsnoeringsband op je goederen. Om te voorkomen dat de band in je goederen snijdt, gebruik je best een hoekprofiel. Het beschermt én geeft meer stabiliteit aan je palletlading. Bovendien houden ze je omsnoeringsbanden beter op hun plaats.
  • Hoekbeschermers: een hoekbeschermer plaats je enkel op die hoekpunten waar de omsnoeringsband in je goederen kan snijden. Ideaal voor kleinere pakketjes.
  • Staalbandschaar: dit soort schaar houdt de omsnoeringsband goed vast tijdens het knippen waardoor er geen risico is op ‘losschieters’ en verwondingen.

Hoekprofielen, hoekbeschermers en staalbandschaar van RAJA

 

  • Mobiele haspel: dankzij een haspel kan je een rol omsnoeringsband veel makkelijker verplaatsen én afrollen. Bovendien is er vaak een bakje voorzien voor extra gereedschap.
  • Palletnaald: schuif de palletnaald onder je pallet en breng de omsnoeringsband veel makkelijker aan. Bukken is niet meer nodig en daar zal je rug blij om zijn.

Haspels en palletnaald van RAJA

PDF Keuzegids voor omsnoeringsbanden en toebehoren

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





 

Populaire onderwerpen