Share
Verpakken met graspapier? Laat er geen gras over groeien

Zoals de naam al voorspelt, is graspapier deels gemaakt van ‘gras’. Gras als grondstof gebruiken is een relatief nieuwe techniek die almaar meer opduikt in de verpakkingswereld. De voordelen zijn dan ook niet van de minste: je kan het meermaals per jaar oogsten, bij de verwerking zijn er geen chemicaliën nodig en het vraagt minder water en CO2-uitstoot. Duurzaamheid op z’n best! Maar wat is deze grondstof nu precies?

1. Wat is graspapier?

Het meest opvallende bestanddeel van graspapier is ongetwijfeld het gras zelf. Dat gras zorgt voor verpakkingen met een uniek uiterlijk aangezien je de vezels vaak duidelijk kan zien. Het gebruik van gras maakt graspapier om verschillende redenen extra duurzaam:

  • Gras is een geschikt alternatief voor papier en vermindert daardoor de vraag naar hout. Het groeit bovendien bijna overal en kan meerdere keren per jaar worden geoogst/gemaaid. Dat maakt het een van de snelst hernieuwbare grondstoffen.
  • Bij de productie van graspapier wordt tot 50% minder water gebruikt in verhouding tot traditioneel papier. Er komen ook geen chemicaliën aan te pas omdat alles volledig mechanisch verloopt.
  • Het gemaaide gras legt een kortere afstand af tot de verwerkingsfabriek waardoor er minder CO2-uitstoot is bij het transport.
  • In plaats van grasafval te composteren of te verbranden krijgt het nu een tweede leven. Zo wordt de grondstoffencirkel gesloten.

Een belangrijk weetje: graspapier bestaat altijd maar voor een gedeelte uit gras. De rest van de grondstof wordt gehaald bij traditioneel papier en karton of onbewerkte houtvezels. Gras op zich is namelijk niet stevig genoeg om papier van te maken (het bevat bijvoorbeeld geen cellulose). Afhankelijk van het eindproduct vind je in graspapier tot maximaal 50% gras.

Grondstof voor graspapier

2. Hoe wordt graspapier gemaakt?

Het gras dat aan de basis ligt, wordt na het maaien eerst gedroogd. Je krijgt dan hooi. Dat hooi wordt vervolgens gemalen en geperst tot pellets. Deze pellets vormen de basis voor het verdere verwerkingsproces. Daarbij worden ze dan gemengd met houtvezels of traditioneel papier of karton (om het graspapier een zekere stevigheid te geven).

Afhankelijk van het eindproduct kunnen de graspellets op verschillende manieren verder worden behandeld. Dat eindproduct kan een verpakking zijn, maar ook een doos, etiket, cadeaupapier, enz.

Hoe moet je graspapier recyclen?

Graspapier kan je weggooien bij het papierafval of composteren. Er komen daarbij geen speciale instructies aan te pas.

3. Waar wordt dit toegepast?

Graspapier werd in 2018 voor de eerste keer commercieel gelanceerd in België en Nederland. Uit een proefproject waar beide landen aan deelnamen, bleek toen dat Vlaanderen en Noord-Brabant jaarlijks tot 81.000 ton droog gras ter beschikking hebben; klaar voor verwerking tot graspapier. Dat gedroogd gras komt in grote mate van de heiden die elk jaar moeten worden gemaaid.1

Je vindt graspapier tegenwoordig in verschillende soorten eindproducten zoals verpakkingen, dozen, etiketten en cadeaupapier. Voor dat laatste kan je ook bij RAJA terecht. Zo vind je in ons kerstaanbod onder andere aangepast cadeaupapier, geschenkzakjes en draagtassen. Allemaal voorzien met hetzelfde gezellige kerstmotief.

Deze producten zijn voor 15% gemaakt van graspapier, aangevuld met gerecycled papier zodat de stevigheid ervan kan worden gegarandeerd. Op en top duurzame grondstoffen dus! Het bevat bovendien geen chemische additieven.

Geschenkverpakkingen van graspapier: cadeaupapier , geschenkzakjes en draagtassen.

Bronnen:
1 www.grasgoed.eu/over-grasgoed/

Sharing is caring!

Categorieën: Producten
2274 views

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voer een reactie

Remplissez ce champ