Share
Van palletwagens tot rolcontainers: vervoer efficiënt alles in je magazijn

Loopt alles in jouw magazijn op wieltjes? Bij RAJA kunnen we alvast niet zonder onze palletwagens, rolcontainers en plateauwagens. Ze helpen je om goederen snel van punt A naar punt B te brengen, en dat zonder een zware fysieke inspanning. In dit overzicht tonen we je welk rollend materieel je het best gebruikt in jouw magazijn of op kantoor.

Palletwagens, steekwagens, rolcontainers, enz.
Hoe vervoer je je goederen efficiënt in je magazijn?

Welke lading moet je verplaatsen? Welk rollend materiaal kies je het best?
1. Homogene (lichtere) goederen. ► Steekwagens
2. Kleine stapels heterogene goederen of losse objecten. ► Plateauwagens
3. Grote stapels heterogene goederen of losse objecten. ► Etagewagens
4. Grote goederen of waardevolle producten. ► Rolcontainers
5. Pallets. ► Palletwagens
6. Continue verplaatsing van pakjes. ► Rollenbanen
Rollend materiaal voor je magazijn bij Rajapack
Kies hier het ideale rollend materiaal en verlicht ieders werk.

1. Homogene goederen

Wat heb je nodig? SteekwagensSteekwagens voor homogene goederen

Bij een steekwagen schuif je de steekplaat onder je lading. Ze zijn vooral handig voor het verplaatsen van homogene ladingen: ladingen in één geheel dus met een vlakke onderkant. Ze komen goed van pas om bijvoorbeeld kleine stapels dozen snel in en uit te laden van vrachtwagens of bij een verhuis.

Heel wat steekwagens zijn bovendien inklapbaar en nemen dus amper plaats in. Maar laat je niet door zijn smalle uiterlijk bedriegen: een steekwagen kan tot zo’n 350 kg tillen (naargelang het model). Dat maakt hem tot een robuuste en compacte partner. Een tip die we je nog kunnen meegeven: hoe dikker de banden van de steekwagen, hoe makkelijker je over een ongelijke ondergrond kunt rijden.

2. Kleine stapels heterogene goederen of losse objecten

Wat heb je nodig? PlateauwagensPlateauwagen voor kleine stapels heterogene goederen of losse objecten

Niet enkel in een groot magazijn, maar ook in winkels en op kantoor zie je vaak een plateauwagen verschijnen. Ze worden vooral gebruikt voor het verplaatsen van bijvoorbeeld heterogene ladingen of losse objecten die moeilijk te stapelen zijn. Gebruik je plateauwagen om bijvoorbeeld dozen van uiteenlopende afmetingen te vervoeren, of leg ze vol met kleinere verpakkingen of emmers. Er bestaan robuuste plateauwagens die tot 600 kg kunnen dragen.

3. Grote stapels heterogene goederen of losse objecten

Wat heb je nodig? EtagewagensEtagewagens voor grote stapels heterogene goederen of losse objecten

Etagewagens zijn vergelijkbaar met plateauwagens maar bestaan uit meerdere legborden waardoor je je goederen in de hoogte kunt stapelen. Zo vervoer je in één keer veel meer goederen dan bij een plateauwagen. Er bestaan compacte etagewagens voor op kantoor maar ook grotere modellen waarmee je tot 600 kg verplaatst.

4. Grote goederen of waardevolle producten

Wat heb je nodig? RolcontainersRolcontainers voor zeer grote objecten of waardevolle producten

Rolcontainers beschikken standaard over zijwanden (langs 2 tot 4 zijden). Daardoor kunnen je goederen niet uit de container vallen wanneer je ze verplaatst. Dat maakt een rolcontainer tot de veiligste en meest beschermende oplossing om je producten te verplaatsen. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kies je best voor een rolcontainer met een hangslot. De rolcontainer fungeert daardoor als een metalen kooi waarin je producten beschermd zijn tegen diefstal.

5. Pallets

Wat heb je nodig? PalletwagensPalletwagens voor pallets

Om zware gestapelde pallets probleemloos te vervoeren, gebruik je best een palletwagen (of pompwagen). Ze zijn vervaardigd uit onverwoestbaar staal en tillen zonder moeite vrachten tot 2500 kg.

Op het vlak van palletwagens heb je de keuze uit heel wat verschillende modellen. Wist je bijvoorbeeld dat wielen in polyurethaan optimaal functioneren op een vlakke vloer en je best voor rubberen wielen kiest als je palletwagen een oneffen vloer trotseren moet (let er wel op dat rubberen wielen sporen kunnen nalaten op de ondergrond)? Nog een ander nuttig weetje: een palletwagen heeft standaard een lengte van 1,15 meter maar er bestaan ook modellen met een vorklengte van 0,8 meter. Die komen dan eerder van pas in nauwe ruimten of in een lift.

6. Continue verplaatsing van pakjes

Wat heb je nodig? RollenbanenTransportrollenbaan voor een continue verplaatsing van pakjes

Wanneer je een constante toevoer aan pakjes moet verwerken, is het veel praktischer om een rollenbaan te gebruiken in plaats van een plateauwagen of rolcontainer. Je pakjes rollen doorheen je magazijn van punt A naar punt B zonder dat je zelf nog iets moet doen. Alle opties en voordelen van een rollenbaan vind je bovendien in onze gids van verpakkingsmachines en –systemen.

Wist je dat...
  • Er ook steekwagens voor trappen bestaan? Je overwint moeiteloos alle hindernissen en vervoert ladingen tot 400 kg veilig langs je trappen omhoog en omlaag. Heel handig wanneer je goederen opslaat op een bovenverdieping of in een kelder.
  • Sommige pompwagens voorzien zijn van een ingebouwde weegschaal? Je pallets wegen en vervoeren kan zo in 1 beweging. Een tijdbesparende optie dus!
  • Er naast rollend magazijnmateriaal nog andere mogelijkheden zijn om je magazijn efficiënt te beheren? Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitwerken van een picking route, een slimme productadressering, cross docking, enzovoort.
Steekwagen voor trappen en treden | Palletwagen met ingebouwde weegschaal
Steekwagen voor trappen en treden | Palletwagen met ingebouwde weegschaal

Sharing is caring!

Categorieën: Ons advies
12330 views

1 Reactie

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voer een reactie

Remplissez ce champ