Share
Wat is PLA en waarvoor wordt het gebruikt?

PLA staat voor polymelkzuur of polylactide. Het is een soort bioplastic die men steeds vaker gebruikt voor het maken van verpakkingsmaterialen en benodigdheden voor de kantine (bestek, bekers, enz.). Het groeit aan populariteit door zijn imago als plantaardig alternatief voor conventioneel plastic. We overlopen hieronder de voordelen van deze grondstof en bekijken de meest gebruikte toepassingen.

1. Wat is PLA?

PLA staat voor polymelkzuur, in het Engels aangeduid als PolyLactic Acid. In de chemie wordt het een ‘thermoplast’ genoemd. Dat duidt op een kunststof die bij verhitting zacht wordt. Een groot verschil ten opzichte van traditionele plastics vormt de grondstof. PLA is namelijk niet gemaakt van aardolie maar van een hernieuwbare, plantaardige bron. De basis bestaat uit melkzuur, dat wordt verkregen uit landbouwgewassen zoals maïs.

Het onderstaande diagram toont ons dat PLA in 2018 goed was voor iets meer dan 10% van alle geproduceerde bioplastics. Tegen 2023 zou dat cijfer kunnen stijgen tot 16,2%.1 Daarmee wordt het een van de meest geproduceerde vormen van bioplastic.

Wereldwijde productiecapaciteit van bioplastics in 2018

2. De belangrijkste voordelen van PLA

Composteerbaar

Veel PLA-producten zijn afbreekbaar onder industriële composteeromstandigheden (vanaf +58 °C). Daarbij worden veel hogere composteringstemperaturen bereikt dan in de composthoop in je tuin. Het is dus belangrijk dat PLA nog altijd correct wordt gesorteerd en gerecycled. Anders zal het ook langer in het milieu blijven dan zou mogen. In afwachting van een duidelijkere regelgeving gooi je deze bioplastics voorlopig wel best bij het restafval.

Om er zeker van te zijn dat het stukje bioplastic dat je in je handen vasthoudt composteerbaar is, kan je uitkijken naar het Seedling of TUV Austria-logo. Staat dit logo op de verpakking, dan kan men het industrieel composteren.

Kartonnen drinkbekers met een beschermlaag van PLA.

Transparant

Een tweede voordeel van PLA schuilt in zijn transparantie. Je verpakte producten blijven perfect zichtbaar. Dat is vaak een absolute must bij het verpakken van voeding. Zo weet je klant onmiddellijk dat je groenten, fruit of dessertjes er prima uitzien. Aan PLA kan men trouwens een kleurstof toevoegen waardoor hij niet langer meer transparant is – mocht dat nodig zijn.

Flexibel

Het derde grote voordeel van PLA? Dat is zijn flexibiliteit! Het kan daardoor worden toegepast voor allerlei soorten producten en verpakkingsmaterialen. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Daarnaast kan PLA ook harder worden gemaakt door er bijvoorbeeld kalk aan toe te voegen. We spreken dan over CPLA, waarbij de C staat voor Crystallized. Dit ‘gekristalliseerd’ PLA is ondoorzichtig en heeft een hogere hittebestendigheid.

De voordelen van bioplastics versus traditionele plastics
 • Ten eerste wordt er bespaard op fossiele grondstoffen – een grondstof die we niet oneindig in voorraad hebben. In plaats daarvan gebruikt men een hernieuwbare biomassa (bv. maïs of suikerriet).
 • Het tweede voordeel: tijdens de groei van deze planten wordt er CO2 uit de lucht gefilterd. Bioplastics hebben dus de unieke eigenschap om CO2 te neutraliseren.

3. Populaire toepassingen

Zoals de onderstaande figuur duidelijk maakt, zijn bioplastics vooral populair in de verpakkingsindustrie (goed voor 66%).1 PLA leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor het presenteren en verpakken van voeding: denk maar aan bakjes voor groenten of fruit, drinkbekers, potjes voor sauzen, enz.

Productiecapaciteit van bioplastics per marktsegment in 2018

Wie zijn kantine, restaurant of cateringbedrijf wil uitrusten met duurzaam bestek en bekers kan kiezen voor het onderstaande assortiment van RAJA. Voor koude dranken of voeding gebruik je best standaard PLA. Voor warme dranken of voeding raden we aan om de versterkte variant te gebruiken: CPLA.

Bekers en potjes in transparant PLA
Deksels en bestek in hittebestendig CPLA

Bioplastics als bescherming voor de RAJA catalogi
Logo bio based van TUV AustriaBioplastics bestaan in de meest uiteenlopende vormen. Hier bij RAJA gebruiken we bijvoorbeeld biobased folie om onze verzonden catalogi te beschermen. Deze folie is gemaakt op basis van suikerriet. Hij is 100% recyclebaar, samen met traditionele LDPE-plastics. Hij is echter duurzamer en hernieuwbaar omwille van zijn afkomst uit plantaardige afvalstromen.

Bron:
1 www.european-bioplastics.org

Sharing is caring!

Categorieën: Ons advies
19832 views

2 Reacties

 • Iwan Lalkens

  Is PLA ook toe te passen op plastic verpakkingsmateriaal op de bouw?

  • Christophe

   Hallo Iwan,

   We hebben momenteel nog geen weet van specifieke toepassingen op vlak van bouw en constructie. De ontwikkelingen in de markt staan natuurlijk nooit stil dus wie weet wat er in de (nabije) toekomst nog allemaal zal verschijnen. 🙂

   Groeten,
   Het RAJA-Team

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Voer een reactie

Remplissez ce champ