Ecologische tape: waarom jij de overstap moet maken!

3  min. leestijd 02 maart 2021

Staat ‘verduurzamen’ dit jaar bovenaan je agenda? Dan is het een logische stap om te kiezen voor een ecologische tape van papier. Waarom? Papieren tape biedt eigenlijk dezelfde voordelen als een doorsnee plastic tape – met dit opmerkelijke verschil dat het perfect is te recyclen, samen met je kartonnen doos. Maar daar stopt ons verhaal niet. We tonen je nog meer argumenten waarom je voor deze tape moet kiezen en welke varianten RAJA zoal te bieden heeft.

1. Ecologische tape: waarom jij de overstap moet maken

Met de groeiende aandacht voor duurzaam ondernemen is het gebruik van papieren tape een eenvoudige én effectieve manier geworden om je steentje bij te dragen aan het milieu.

Ecologische tape is een uitstekend alternatief voor plastic tapes van PP of PVC. Het biedt dezelfde mate van sluiting, afdichting en bescherming. Bovendien is ecologische tape gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en recyclebaar. Zelfs de lijm is milieuvriendelijk (van natuurlijke rubber).

Een andere reden om over te stappen, is de hoge kleefkracht ervan op karton (en dan met name kraft). Je dozen zijn er dol op! Doordat ecologische tape gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen (papier + natuurlijke rubberlijm) kan je het samen met een doos recyclen. Je verliest daardoor niet langer tijd of geld met het scheiden van de tape en het karton.

Wist je dat papieren tape...
  • Goed bestand is tegen hitte en vocht? Het is daardoor ook geschikt voor exporttoepassingen.
  • Eenvoudig is aan te brengen met een tapedispenser?
  • Makkelijk over oude papieren tape is te plakken? Een doos die al werd geopend, kan je zo weer sluiten.
  • Bedrukbaar is? Je kan zelfs kiezen voor voorbedrukte varianten met de boodschap ‘Fragile’ of ‘Breekbaar’.
  • Beschrijfbaar is? Je kan de tape dus ook gebruiken als een soort etiket.

2. Welke soorten papieren tape bestaan er?

Je hebt in feite de keuze uit 3 soorten ecologische tape. Daarvan hebben er 2 een basissamenstelling van papier en natuurlijke rubberlijm. Bij de derde komt er nog glasvezeldraad bij. Dat maakt hem dan ook uitzonderlijk sterk. Ideaal voor het sluiten van je nóg zwaardere pakketten.

Standaard
Standaard papieren tape
Extra stevig
Extra stevige ecologische tape
Versterkt
Versterkte papieren plakband
Kwaliteit 57 g/m2Kwaliteit 70 g/m2Kwaliteit 125 g/m2
Voor pakketten tot 20 kgVoor pakketten tot 30 kgVoor pakketten tot 75 kg
Totale dikte 110 micronTotale dikte 115 micronTotale dikte 265 micron
Van crêpepapierVan kraftpapierMet gekruiste glasvezeldraden

Opgelet: versterkte tape bevat glasvezeldraad en sorteer je daarom best apart van je kartonnen doos. Standaard en versterkte papieren tape mag je daarentegen gewoon met het karton sorteren.

3. Waarvan is ecologische tape gemaakt?

Papieren tape is gemaakt van twee componenten: kraftpapier en natuurlijke rubberlijm (= solvent). Daar kan nog een derde component bijkomen – glasvezeldraad – als je te maken hebt met een versterkte variant.

Een papieren tape is altijd zelfklevend. Dat betekent dat je het makkelijk kan aanbrengen met een tapedispenser. Of je scheurt het gewoon af met de hand en brengt het aan zonder extra gereedschap. Voor kleine kleefwerkjes is dat perfect mogelijk.

Naast dit soort papieren tape bestaat er nog een tweede eco variant: de gegomde kleefband. Qua uiterlijk zijn ze erg vergelijkbaar. Het grote verschil zit ‘m hier in de kleefstof. Terwijl een papieren tape zelfklevend is, is een gegomde kleefband dat niet. De lijmlaag  (gemaakt van aardappelzetmeel) wordt pas ‘geactiveerd’ na contact met water. Tijdens het droogproces ‘versmelt’ de lijm als het ware met je kartonnen doos. Het resultaat is een quasi ondoordringbare sluiting die één geheel vormt met je doos. Trek je de gegomde kleefband eraf, dan zal de toplaag van de doos mee loskomen. Daarna is het onmogelijk om de doos weer dicht te lijmen zonder sporen na te laten.

Ecologische tape en pistoolafroller

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen