Hoe bestrijd je de koude in en rond je magazijn?

5  min. leestijd

De winter klopt aan de voordeur! Tijd voor gezellige kerstmarkten, feeërieke verlichtingen en verkwikkende wandelingen in de sneeuw. Maar de winter staat ook gelijk aan bibberend lage temperaturen en guur weer. Hoe kan je je werknemers nu het best beschermen tegen koude werkomstandigheden?  Met de onderstaande maatregelen maak je voor iedereen het werk in de winter aangenamer… en warmer!

Wat zegt de Arbowet over werken bij lage temperaturen?

Lage temperaturen kunnen het werk bemoeilijken. Het hangt er uiteraard van af wat voor werk je doet: zitten op een bureaustoel of zware handenarbeid in een magazijn? De Arbowet in Nederland bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoewel er geen specifieke ondertemperaturen worden genoemd, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten te voorkomen.1

Kan een lage temperatuur niet vermeden worden, dan is de werkgever verplicht:

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar te stellen (bv. een warme vest, handschoenen, muts);
 • De duur van de werkzaamheden te verkorten;
 • De werkzaamheden af te wisselen met werk op een warmere plek.

Zes tips om de koude te bestrijden in en rond je magazijn

Met deze tips wordt werken in een koude omgeving veel aangenamer. Zitten jouw werknemers er al zo warmpjes bij?

1. De (warme) kleren maken de man

Een aangepaste kleding dragen is onze eerste tip. En met reden. Er valt heel wat over te zeggen.2

 • Draag laagjes in plaats van 1 dikke jas: trek verschillende kledingstukken over elkaar aan. Niks werkt beter tegen de kou als laagjes. Dat geeft je trouwens veel meer bewegingsvrijheid.

 • Kies natuurlijke materialen: synthetische stoffen voelen vaak kouder aan dan natuurlijke materialen zoals katoen en wol. Een uitzondering op deze regel is fleece. Dit 100% synthetische en superzachte materiaal houdt luchtlagen prima vast en isoleert daardoor perfect.

 • Bedek alle uiteinden van je lichaam: je hoofd en handen zijn het meest gevoelig voor koude. Denk dus aan een muts of ander hoofddeksel, oorwarmers en handschoenen. Zorg er bovendien voor dat je altijd kleding draagt die nauw aansluit rond je polsen en enkels. Zo kan koude lucht niet doorglippen naar de rest van je lichaam.

Hou er tot slot rekening mee dat je als werkgever best de nodige apparatuur voorziet om kleding snel te drogen en/of op te warmen.

Draag aangepaste kledij om je te beschermen tegen de koude

2. Een warme pauze werkt

Voorzie vaker pauzes in een verwarmde ruimte zodat je werknemers weer helemaal op temperatuur kunnen komen. Kikker je werknemers nog sneller op met een kom soep, een dampende kop chocolademelk of een tasje koffie. Dat smaakt altijd!

3. Hou je deuren gesloten

Om de temperatuur in een magazijn op peil te houden, besteed je bij vriesweer best extra aandacht aan de poorten van de laadkades. Daar komt de meeste koude naar binnen. Sluit ze snel en/of dek deze zones af met een speciale ‘dock shelter‘. Dat is een soort kussen rondom je laadkade die koude lucht maximaal tegenhoudt wanneer er een vrachtwagen moet worden geladen of gelost. Ook hier bij RAJA passen we deze maatregelen toe.

4. Gebruik aangepast werkmateriaal

In een magazijn zijn veel materialen gemaakt van metaal. Daar zijn we in een koude werkomgeving niet echt fan van. Metaal voelt bij lage temperaturen vaak extra koud aan en bezorgt je daardoor verkleumde vingers. Wij geven de voorkeur aan materialen met een houten, siliconen of rubberen greep.

5. Hou het droog

Als je het al koud hebt, zal je er niet echt gelukkig van worden als je per ongeluk in een plas water stapt. Water en vocht maken dat we het nóg kouder krijgen. En dat willen we nu precies vermijden. Zorg er daarom voor dat je vochtige plekken systematisch droogveegt. Gebruik daarvoor in je magazijn bijvoorbeeld sterk poetspapier.

Is de plas water hardnekkig en komt hij vaak terug, dan baken je die zone beter af met veiligheidskegels of een beschermingsbarrière.

Baken gevaarlijke zones in je magazijn af

6. Doe er een schepje zout bovenop! 

De paradepaardjes van Koning Winter zijn ongetwijfeld sneeuw en ijzel. Ze kunnen tot spannende slippertjes en valpartijen leiden op je bedrijventerrein. Ze voorkomen is nochtans simpel; je hebt voornamelijk strooizout nodig.3 Wanneer je strooizout koopt, kom je meestal een van deze varianten tegen:

 • Calciumchloride
 • Natriumchloride

Calciumchloride is vooral effectief bij temperaturen vanaf -20 °C. Natriumchloride heeft niet zo’n lage temperatuur nodig om de ondergrond sneeuwvrij te houden. Al rond +0 °C kan je dit strooizout gebruiken. Aangezien het in Nederland zelden -20 °C vriest – hout vasthouden! –, is natriumchloride dus het meest geschikte strooizout.

Een belangrijke regel: preventief strooien is beter en zuiniger. Op een ondergrond die al bevroren is en bedekt met sneeuw, heb je twee keer zoveel strooizout nodig dan wanneer je preventief zou strooien.

Is het kwaad geschied, en ligt er toch een laag sneeuw op je parkeerplaats? Verwijder dan eerste de sneeuw en breng dan pas het strooizout aan. Doe je dat niet, dan heb je nóg meer strooizout nodig wat schadelijk kan zijn voor de ondergrond.

Hou je parking sneeuwvrij tijdens de winter

Welke invloed heeft koude op verpakkingen?
 • Bewaar tape op een temperatuur tussen +18 en +25 °C. Bij koudere bewaartemperaturen raden we aan de tape 24 uur voor gebruik over te brengen naar een verwarmd lokaal. Tape kleef je best bij een temperatuur boven +15 °C.
 • Onder de PP-tapes (polypropyleen) bestaan er varianten die beter bestand zijn tegen lage temperaturen.
 • Producten die gevoelig zijn voor lage temperaturen verpak je bij voorkeur in een isothermische doos. Deze houdt de temperatuur voor je producten langere tijd constant.
 • Papieren opvulmateriaal isoleert beter dan plastic materiaal (zoals luchtkussens of noppenfolie). 

Welke invloed heeft koude op verpakkingen?

Bronnen:
1 www.arboportaal.nl/onderwerpen/kou/arbowet/
2 www.asap.be/nl/artikel/5-tips-om-te-werken-de-kou/
3 www.bernard.fr/Content/Static/conseils/comment-utiliser-le-sel-de-deneigement.cshtml

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content Manager geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Populaire onderwerpen