Vloertape: veiligheid die blijft plakken

5  min. leestijd 01 april 2019

Vloertape wordt gebruikt om de werkzones in een magazijn duidelijk van elkaar af te bakenen. Net zoals in het echte wegverkeer maken de lijnen bovendien duidelijk welke routes je in het magazijn moet respecteren. Zo weet je als voetganger waar je mag wandelen, waar je mag rijden met je vorkheftruck en waar je pallets moet zetten. We tonen je hier de voorschriften, eigenschappen en types van vloertape.

1. Welke soorten vloertape zijn er?

Eenkleurige vloertape

Tape of linten in één kleur worden gebruikt om zones af te bakenen en verkeerswegen duidelijk te maken (voor voetgangers of bestuurders). De grondmarkering moet duidelijk zichtbaar zijn, in een kleur die contrasteert met de grondkleur. Meestal wordt een minimale breedte van 5 cm aanbevolen.

Vloermarkeringen voor voetgangerszones (meestal geel) en parkeerplaatsen voor pallets of machines (ook geel, wit of soms blauw) zijn vaak in één kleur gemarkeerd. Dit is geen officiële regel, maar voor de herkenbaarheid is het raadzaam om hier niet té creatief mee om te springen.

Tweekleurige vloertape

Met tweekleurige tape of linten maak je duidelijk dat je een obstakel of een gevaarlijke zone betreedt.

  • Geel/zwart: hiermee worden permanente obstakels aangeduid. Denk bijvoorbeeld aan het draaibereik van een deur of de omvang van een laadkade.
  • Rood/wit: deze kleurcombinatie wordt universeel toegepast om tijdelijke obstakels of gevaarlijke plaatsen te markeren. In de vorm van een afzetlint wordt de rood-witte variant het vaakst gebruikt, zowel recreatief als door de hulpdiensten.

Gekleurde vloertape van Rajapack

2. Wat zijn de voorschriften voor vloertape?

Bij het aanbrengen van tape of afzetlinten moet je rekening houden met de nodige veiligheidsafstanden tussen de voertuigen, objecten en personen. Het is de taak van de werkgever om erover te waken dat de werknemer geïnformeerd wordt over de veiligheids- en gezondsheidssignalering op het werk en noodzakelijke maatregelen (zie Werk en Veiligheid).

Voorschriften voor de markering van verkeerswegen

  • De verkeerswegen voor voertuigen moeten duidelijk zijn aangegeven met doorlopende strepen in een goed zichtbare kleur; bij voorkeur wit of geel – of een afwijkende kleur naargelang de grond.
  • Bij het aanbrengen van de strepen moet je rekening houden met de veiligheidsafstanden tussen de voertuigen, maar ook tussen de voetgangers en de voertuigen. Er moet altijd voldoende bewegingsruimte zijn.
  • In een bebouwde zone buiten moeten permanente wegen niet worden gemarkeerd, zolang je deze wel voorziet van passende hekken of een bestrating.

 Voorschriften voor signalering van obstakels en gevaarlijke zones

  • Gebruik hiervoor een tape of lint in afwisselend geel en zwart, of rood en wit. Breng deze vervolgens aan in alle bebouwde zones van de onderneming waar je werknemers toegang toe hebben.
  • De gele en zwarte of rode en witte banden moeten onder een hoek van circa 45° zijn bedrukt en ongeveer dezelfde afmetingen hebben.
  • De afmetingen van de signalering moeten rekening houden met de afmetingen van het gesignaleerde obstakel of de gesignaleerde gevaarlijke plaats.

Wat zijn de voorschriften voor vloertape?

3. Wat is de betekenis van elke kleur?

Binnen het kader van veiligheid op de werkvloer heeft elke kleur een bepaalde betekenis. We sommen ze hieronder voor je op.

Rood Verbod
Gevaar (Stop!)
Brandbestrijdingsmateriaal en brandweeruitrusting
Waarschuwing  (Pas op, Wees voorzichtig)
Geel of oranje Waarschuwing (Pas op, Wees voorzichtig)
Blauw Gebod (aanduiding van een verplichting of specifieke actie,
bv. het dragen van een persoonlijke beschermingsuitrusting)
Groen Eerst hulp (markering van deuren, uitgangen, materiaalposten)
Veilige situatie

4. Markeren met tape of met verf?

Het gebruik van een vloertape heeft grote voordelen ten opzichte van geverfde belijningen. Tape wordt vooral binnen gebruikt. In tegenstelling tot verf kan je tape sneller aanbrengen en makkelijker verwijderen en wordt het minder snel dof. Bovendien heeft tape geen droogtijd nodig waardoor hij onmiddellijk klaar is voor gebruik. Tot slot kan je vloertape indien nodig verplaatsen. Een nadeel van tape is het feit dat je afhankelijk bent van de kleuren en symbolen die in de handel verkrijgbaar zijn. Voor speciale vormen zal je aangewezen zijn op zelfgemaakte sjablonen en verf.

Markeerverf is zeer geschikt voor buitengebruik. Zorg ervoor dat het oppervlak droog en schoon is voordat je het aanbrengt. Kies voor verf met een hoog pigmentgehalte (en dus een hoog dekkend vermogen) wanneer de ondergrond veel slijtage te verduren krijgt. Dat kan bijvoorbeeld op plaatsen waar er veel zwaar verkeer is. Met een lijntrekker kan je perfect rechte lijnen aanbrengen.

5. Tijdelijk of permanent afbakenen?

Voor wie maar kort een zone wil afbakenen is vloertape (laat staan verf) niet altijd de aangewezen oplossing. Best gebruik je dan afzetpalen of veiligheidskegels. Door hun heldere kleuren vallen ze onmiddellijk op. Om gevaarlijke situaties of een gebod duidelijker te laten opvallen, kan je bijvoorbeeld een plooibaar waarschuwingsbord op de vloer plaatsen. Door de handgreep zijn ze makkelijk overal neer te poten.

Tot slot nog een woordje uitleg over metalen barrières. Vloertape of linten vormen niet altijd een garantie dat de instructies correct worden gevolgd. Tape op de vloer valt misschien iets minder goed op en linten kunnen afvallen. Een permanente en extra veilige oplossing is dan de metalen beschermingsbarrière. Ze zijn geel (met of zonder zwarte strepen) en kunnen stevig in de grond worden verankerd. Voetgangers, voertuigen, stellingen en pallets zijn daardoor optimaal beschermd tegen aanrijdingen of botsingen.

Afzetpalen en kegels

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen