Dozen sluiten met tape: hoe doe je dat het best?

7  min. leestijd

Geef toe: dozen sluiten met tape lijkt heel simpel. Er zijn nochtans heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe kies, kleef en bewaar je nu het best PP- of PVC-tape? Onze verpakkingsexperts doen hieronder alles uit de doeken.

1. Dozen sluiten met tape: manueel of machinaal?

Voor een optimaal resultaat is het aan te raden de tape te kleven bij een temperatuur van +15 °C of meer, op een droog en stofvrij oppervlak. In de winter is het trouwens moeilijker om tape te kleven. Bij koude is er vaak sprake van vocht; dat zou dan betekenen dat je je tape aanbrengt op water wat natuurlijk bijna onmogelijk is. Je dozen sluiten kan op twee manieren:

 • Manueel: met een pistoolafroller (voor PP- of PVC-tape) sluit je heel eenvoudig en snel kartonnen dozen. Let er wel op dat je de tape met genoeg druk aanbrengt, anders komt hij los of ontstaan er kreuken. Na het kleven kantel je de pistoolafroller lichtjes naar voren en dan naar het oppervlak dat je wilt sluiten. Daardoor zullen de tanden van de afroller de tape doorsnijden. Klaar! Tape is trouwens ‘pressure sensitive‘ wat betekent dat je het na het manueel kleven áltijd nog even moet aandrukken. 

 • Machinaal: met een dozensluitmachine verwerk je per dag makkelijk tot wel 10.000 pakjes! Waarop moet je letten bij zo een machine? Controleer of hij de juiste druk uitoefent op de aandrukrollen en denk ook aan een regelmatig onderhoud. Zo kun je zorgeloos pakjes blijven sluiten.Dozen sluiten met tape dankzij pistoolafrollers en dozensluitmachines

2. Drie technieken om je doos dicht te kleven

Lichte pakketten
van < 20 kg
Breng de tape aan in een U-vorm. Bevestig de tape over de hele lengte (waar de flappen elkaar ontmoeten) aan de boven- en onderkant van het pakket.
Middelzware pakketten
van < 40 kg
Maak eerst een U-vormige sluiting en verstevig dan met een tweede U-strook langs de korte zijden van de doos. Dit is ideaal voor het vervoer van middelzware pakketten of voor pakketten die langdurig worden opgeslagen.
Zware pakketten
van > 40 kg
Dozen sluiten met tape in een H-vorm is de veiligste sluiting. Kleef de tape over de hele lengte van de doos, zowel aan boven- als onderkant. Twee extra tapestroken als versteviging worden telkens aangebracht over de randen.

Drie manieren om dozen te sluiten met tape

3. Welke plastic tape past het best bij jouw behoeften?

Wat is voor jou de beste oplossing? PP-tape of PVC-tape? Onthoud vooral dit: wil je dozen sluiten met tape, hou bij de keuze dan rekening met het gewicht en het materiaal van je doos.

De sterkte van je PP- of PVC-tape

De dikte – en dus ook de sterkte – van PP- of PVC-tape wordt uitgedrukt in micron (1/1000 mm). Hoe zwaarder je pakket, hoe dikker de tape moet zijn. Je kiest dan best voor een hogere micronwaarde. PP-tape en PVC-tape van hoge kwaliteit kleven prima op alle soorten oppervlakken. Gebruik je kartonnen dozen, dan overweeg je best om een papieren gegomde kleefband te gebruiken. Die biedt vaak de sterkste sluiting omdat de kleefband één wordt met je doos.

Dikte tape in micronPakketgewicht
28 micron (of lager)Voor lichte pakketten, tot 20 kg.
32 micronVoor middelzware pakketten, tot 30 kg.
35 micronVoor zwaardere pakketten, tot 35 kg.
38 micron (of hoger)Voor de zwaarste pakketten, boven de 35 kg.

De lijm van je PP- of PVC-tape

 • PP-tape met acryllijm (op basis van water) blijft mooi transparant en wordt gebruikt voor het maken van geluidsarme tapes.
 • PP-tape met synthetische rubberlijm (hotmelt) is  goedkoper dan natuurlijke rubberlijm. Hij kleeft vrijwel onmiddellijk. Deze lijm is echter niet geschikt voor gebruik op lange termijn en kan niet zo goed tegen temperatuurschommelingen.
 • PP-tape met natuurlijke rubberlijm (solvent) is de meest voorkomende plakband. Omdat solventlijmen een hoge kleefkracht hebben, worden ze vaak buiten gebruikt. Temperatuurschommelingen en vochtigheid vormen (in elk geval op korte termijn) geen probleem.
 • PVC-tape met natuurlijke rubberlijm (solvent) heeft de beste kwaliteit en levensduur. Hij is wel iets duurder in aankoop.

Hoe zie je het verschil tussen PP en PVC? 

Om ze van elkaar te onderscheiden moet je de elasticiteit testen: PVC-tape kan je namelijk veel verder uitrekken dan PP-tape. Een snelle test: rek een stuk tape uit en span het strak aan. Probeer er vervolgens met een pen door te prikken. Als je een gaatje kunt prikken, is er sprake van PVC-tape. Wanneer de tape knapt of inscheurt, is het PP.

PVC-tape kan je vaak met de hand scheuren. Bij PP-tape gaat dat scheuren minder makkelijk waardoor een pistoolafroller altijd noodzakelijk is.

Kies voor PP of PVC tape van Rajapack

4. Hoe sla je plastic tape best op?

We hebben het nu al gehad over de manieren waarop je tape moet gebruiken, maar hoe moet je die PP- of PVC-tape opslaan? Verpakkingstape vraagt een specifieke zorg: je bewaart hem best op kamertemperatuur (+18 à +25 °C), op een droge plaats, uit de zon en bij voorkeur in zijn originele verpakking.

Berg je tape rechtstaand op zodat het uiteinde van de tape onder de roller blijft steken. Heb je dozen met meerdere rollen? Bewaar dan het siliconenpapier dat ze van elkaar scheidt. Zo vermijd je dat de rollen aan elkaar gaan plakken.

Verpakkingstape van RAJA

Tape kan ongeveer een jaar worden bewaard. Daarna brokkelt de lijm af. Controleer daarom zeker de productiedatum op het lotnummer. Denk er dus aan: hou je voorraad nauwkeurig in de gaten. Je voorraad mag niet te klein zijn want je moet rondkomen; maar hij mag ook niet te groot zijn want tape heeft een houdbaarheidsdatum.

 • Bewaar je tape maximum 6 maanden. Een mooie uitzondering: PP-tape met acryllijm kan makkelijk tot 1 jaar worden bewaard.
 • Ideale temperatuur voor opslag: tussen +18 en +25 °C.
 • Ideale luchtvochtigheid voor opslag: maximum 65%.
 • Bij bewaartemperaturen < +15 °C: laat de tape ten minste 24 uur opwarmen in een verwarmd lokaal vóór gebruik. Zeker niet overhaast opwarmen!
 • Bij bewaartemperaturen > +25 °C: op korte termijn kan dit geen kwaad. Op langere termijn kan de lijm echter beginnen te ‘zweten’ waardoor deze langs de zijkanten van de rol kan lopen met kwaliteitsverlies tot gevolg.

5. Verpakkingstape: een reële bescherming tegen diefstal

Diefstal van goederen is een reëel probleem in de verzend- en transportsector. Gelukkig kunnen verschillende middelen tegenwoordig aantonen of een pakket al dan niet geopend werd tijdens het transport. Dozen sluiten met tape is dan ook een optie:

 • Papieren gegomde kleefband is een van de meest doeltreffende sluitingen voor kartonnen dozen. De lijm dringt door in het karton. Wanneer je er daarna de tape wilt afhalen, is dat onmiddellijk en onherstelbaar zichtbaar. Gebruik je zo’n papieren gegomde kleefband, dan ben je aangewezen op een kleefbanddispenser. Dit apparaatje bevochtigd de kleefband waardoor de lijm onmiddellijk in het karton van je doos dringt.
 • Veiligheidstape laat bij het verwijderen een boodschap achter op de doos (meestal zie je dan ‘opened’ staan). Zo weet je eenvoudig of je pakje al werd geopend of niet.

Dozen sluiten met tape verzekert je van een veilige verzending

 

PP- en PVC-tape: wat er bij jou zeker moet blijven plakken
 • Breng je tape aan bij een temperatuur boven +15 °C.
 • De sluiting in een H-vorm is de veiligste sluiting die er bestaat.
 • Hou rekening met de sterkte van je tape en het soort lijm.
 • Bewaar je plakband op kamertemperatuur en maximaal 6 maanden.
 • Gebruik aangepaste veiligheidstapes om diefstal snel op te sporen.

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Commentaar(1)
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen