Share
Dozen sluiten met tape: hoe doe je dat het best?

Geef toe: dozen sluiten met tape lijkt heel simpel. Er zijn nochtans heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe kies, kleef en bewaar je nu het best tape? Onze verpakkingsexperts doen hieronder alles uit de doeken.

Dozen sluiten met tape: wat je zeker moet weten!

Voor een optimaal resultaat is het aan te raden de tape te kleven bij een temperatuur van +10 °C of meer, op een droog en stofvrij oppervlak. Je dozen sluiten kan op twee manieren:

  • Manueel: met een pistoolafroller sluit je heel eenvoudig en snel kartonnen dozen. Let er wel op dat je de tape met genoeg druk aanbrengt, anders komt hij los of ontstaan er kreuken.
  • Machinaal: met een dozensluitmachine verwerk je per dag makkelijk tot wel 10.000 pakjes! Waarop moet je letten bij zo een machine? Controleer of hij de juiste druk uitoefent op de aandrukrollen en denk ook aan een regelmatig onderhoud. Zo kun je zorgeloos pakjes blijven sluiten.Dozen sluiten met tape dankzij pistoolafrollers en dozensluitmachines

3 technieken om je tape te kleven: 

Voor je lichte
pakketten tot 20 kg:
Breng de tape aan in een U-vorm. Bevestig de tape over de hele lengte
(waar de flappen elkaar ontmoeten) aan de boven- en onderkant van het pakket.
Voor je zwaardere pakketten tot 40 kg: Maak eerst een U-vormige sluiting en verstevig deze met L-vormige stroken
langs de korte zijden van de doos. Dit is ideaal voor het vervoer van zware pakketten of voor pakketten die langdurig worden opgeslagen.
Voor je zware pakketten van meer dan 40 kg: Dozen sluiten met tape in een H-vorm is de veiligste sluiting die er bestaat.
Kleef de tape over de hele lengte van het karton (aan de flappen), zowel aan boven- als onderkant, maar ook over de breedte en de vier uiteinden van het karton. Extra tape als versteviging kan ook worden toegevoegd over het midden van het karton.

3 technieken om je tape te kleven

 

Welke verpakkingstape moet ik kiezen?

Polypropyleentape (of PP-tape), PVC-tape, tape met kraftpapier… Het is misschien niet zo makkelijk om ze allemaal uit elkaar te houden. Onthoud vooral dit: wil je dozen sluiten met tape, hou bij de keuze dan rekening met het gewicht en het materiaal van je doos.

De sterkte van je tape

Gebruik een papieren kleefband voor het tapen van je kartonnen dozen

De dikte – en dus ook de sterkte – van een PP-tape of PVC-tape wordt uitgedrukt in micron (1/1000 mm). Hoe zwaarder je pakket, hoe dikker de tape moet zijn. Je kiest dan best voor een hogere micronwaarde (> 30 micron). PP-tape en PVC-tape van hoge kwaliteit kleven prima op alle soorten oppervlakken. Gebruik je kartonnen dozen, dan overweeg je best om een papieren kleefband te gebruiken. Die biedt vaak de beste sluiting!

De lijm van je tape

  • Acryllijm is lijm op waterbasis en vind je meestal op PP-tape. Dit soort tape is milieuvriendelijker dan veel van zijn concurrenten. Bovendien is hij geschikt voor middelzware tot zware ladingen, uv-bestendig en ongevoelig voor temperatuurschommelingen.
  • Hotmeltlijm wordt voornamelijk op PP-tape gebruikt. Deze vorm van rubberlijm wordt na verhitting vloeibaar. Na afkoeling hecht de lijm permanent uiteenlopende materialen samen. Ideaal dus als je bijvoorbeeld karton en kunststof wilt samenkleven.
  • PP-tape met solventlijm is de meest voorkomende plakband. Solventlijm maakt ook onderdeel uit van de familie van rubberlijmen. Omdat solventlijmen een hoge kleefkracht hebben, worden ze vaak buiten gebruikt. Temperatuurschommelingen en vochtigheid vormen (in elk geval op korte termijn) geen probleem.
  • PVC-tape met solventlijm is iets fragieler dan zijn variant met PP-tape. De tape kleeft zeer sterk maar heeft wel een houdbaarheidsdatum. Hij komt dus beter van pas bij opslag of transport op de korte termijn en in situaties waarbij er slechts geringe temperatuurschommelingen zullen voorkomen.

Hoe sla je verpakkingstape best op?

We hebben het nu al gehad over de manieren waarop je tape moet gebruiken, maar hoe moet je de tape opslaan? Verpakkingstape vraagt een specifieke zorg: je bewaart hem best op kamertemperatuur, op een droge plaats, uit de zon en bij voorkeur in zijn originele verpakking.

Dozen sluiten met tape van Rajapack

Berg je tape rechtstaand op zodat het uiteinde van de tape onder de roller blijft steken. Heb je dozen met meerdere rollen? Bewaar dan het siliconenpapier dat ze van elkaar scheidt. Zo vermijd je dat de rollen aan elkaar gaan plakken.

Tape kan ongeveer een jaar worden bewaard. Daarna brokkelt de lijm af. Controleer daarom zeker de productiedatum op het lotnummer. Denk er dus aan: hou je voorraad nauwkeurig in de gaten. Je voorraad mag niet te klein zijn want je moet rondkomen; maar hij mag ook niet te groot zijn want tape heeft een houdbaarheidsdatum.

  • Stockeer je tape maximum 6 maanden. Een mooie uitzondering: PP-tape met acryllijm kan makkelijk tot 1 jaar worden bewaard.
  • Ideale temperatuur voor opslag: tussen +15 en +25 °C.
  • Ideale luchtvochtigheid voor opslag: maximum 65%.
  • Bij bewaartemperaturen < +15 °C: laat de tape ten minste 24 uur opwarmen in een verwarmd lokaal vóór gebruik. Zeker niet overhaast opwarmen!

Verpakkingstape: een reële bescherming tegen diefstal

Diefstal van goederen is een reëel probleem in de verzend- en transportsector. Gelukkig kunnen verschillende middelen tegenwoordig aantonen of een pakket al dan niet geopend werd tijdens het transport. Dozen sluiten met tape is dan ook een optie:

Kleefband is een van de meest doeltreffende sluitingen voor kartonnen dozen. De lijm dringt door in het karton. Wanneer je er daarna de tape wilt afhalen, is dat onmiddellijk en onherstelbaar zichtbaar.

Veiligheidstape laat bij het verwijderen een boodschap achter op de doos (meestal zie je dan ‘opened’ staan). Zo weet je eenvoudig of je pakje al werd geopend of niet.

Dozen sluiten met tape verzekert je van een veilige verzending

 

Tape: wat er bij jou zeker moet blijven plakken
Breng je tape aan bij een temperatuur boven +10 °C.
De sluiting in een H-vorm is de veiligste sluiting die er bestaat.
Hou rekening met de sterkte van je tape en het soort lijm.
Bewaar je plakband op kamertemperatuur en maximaal 6 maanden.
Gebruik aangepaste veiligheidstapes om diefstal snel op te sporen.

Sharing is caring!

Categorieën: Ons advies
2853 views

1 Reactie

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voer een reactie

Remplissez ce champ