Gekleurde wikkelfolie: identificeer en beveilig je pallets

4  min. leestijd 01 oktober 2018

Waarschijnlijk is de standaard wikkelfolie waaraan je denkt transparant. Ben ik juist? Deze wikkelfolie is dan ook de bekendste in haar soort. Maar er bestaat nog zoveel meer; bijvoorbeeld wikkelfolie met een kleurtje. We leren je hier hoe je met gekleurde wikkelfolie je pallets makkelijker identificeert, beschermt tegen diefstal, enz.

1. Waarvoor wordt wikkelfolie gebruikt?   

Wikkelfolie of rekfolie is onmisbaar tijdens het vervoeren van goederen op een pallet. Door je gestapelde pallets met rekfolie te omwikkelen, garandeer je een veilig transport voor je producten: ze verschuiven niet op de pallets en worden ook beschermd tegen stof, vuil en vocht. Elke pallet die je magazijn verlaat, zou je in het beste geval moeten voorzien van een stevige laag rekfolie als bescherming. Je leest in het volgende artikel trouwens alles over het correcte gebruik van wikkelfolie.

2. De voordelen van gekleurde wikkelfolie

Wikkelfolie is standaard transparant. Hierdoor weet je meteen om welke goederen het gaat. Je ziet ze immers door de folie heen.

► Wikkelfolie kan ook ondoorzichtig zwart zijn. Zwarte wikkelfolie gebruik je om je producten extra te beschermen tegen diefstal tijdens transport, overslag of opslag. De donkere kleur van de folie zorgt ervoor dat je pallet volledig ondoorzichtig is. Zo blijft de inhoud van je zendingen vertrouwelijk en trek je minder de aandacht van dieven. De zwarte folie bestaat trouwens ook in de vorm van een beschermhoes die de magazijnier makkelijk over zijn producten legt om ze te verbergen.

► Naast zwart wordt wikkelfolie verkocht in 5 opvallende kleuren. Hiermee herken je je pallets in een oogopslag. Deze rekfolie is verkrijgbaar in blauw, rood, geel, groen en wit. De heldere kleuren van de folie zorgen ervoor dat je je pallets en goederen veel makkelijker kan onderscheiden. Je kunt elke kleur laten overeenkomen met bijvoorbeeld een ander type product, koerierdienst, klant, enz.

Nog een extra voordeel: dankzij gekleurde wikkelfolie verkleuren je producten en verpakkingen minder snel. De folie houdt namelijk zonlicht beter tegen.

Gekleurde wikkelfolie

Wist je dat...
  • Er ook antistatische wikkelfolie bestaat? Daarmee bescherm je optimaal je elektronische apparaten en onderdelen.
  • Er ook een elastisch folienet bestaat? Door de gaten in het folienet kunnen je goederen optimaal ventileren. Een niet te verwaarlozen bescherming, want zo vermijd je condensatievorming.
  • Er ook voorgerekte folie bestaat? Hierdoor bespaar je aanzienlijk op je folieverbruik aangezien je minder meters folie nodig hebt om dezelfde oppervlakte te bedekken en te beschermen.

3. Handmatig of machinaal wikkelfolie aanbrengen?

Transparante of gekleurde wikkelfolie kan op twee manieren worden aangebracht: handmatig met een handafroller of machinaal met een palletwikkelaar. Moet je per dag méér dan 15 pallets verwerken, dan kies je het best voor een machinale omwikkeling.

 Handmatig wikkelen

Bedrijven die dagelijks maar enkele pallets voor verzending klaarmaken, kiezen best voor een handafroller om deze taak manueel uit te voeren. Dit zal de meest voordelige oplossing zijn. Bekijk in dit artikel je deze folie het best aanbrengt.

 Machinaal wikkelen

Moet je per dag meer dan 15 pallets omwikkelen? Dan kies je het best voor een palletwikkelaar. Dankzij deze machine bespaart je magazijnier in de eerste plaats al veel kostbare tijd. Bovendien bespaar je ook op je rekfolieverbruik. De machine gebruikt nooit méér folie dan strikt noodzakelijk is. In grote lijnen heb je de keuze uit twee soorten foliewikkelaars: met een remsysteem of met een automatische voorrekking.

  • Mechanisch remsysteem = degene met een remsysteem zijn technisch gezien het meest eenvoudig en daardoor ook het goedkoopst. De folie wordt aan de hand van een rem uitgerokken (tot maximum 100%). Gevolg hiervan is dat de folie wat versmalt. Je zal dus iets meer folie nodig hebben per omwikkeling. Om dit te vermijden gebruik je bij dit systeem best voorgerekte folie.
  • Automatisch voorreksysteem = hierbij gaat de machine de folie optimaal voorrekken – tot wel 400%. De folie rolt tussen twee gemotoriseerde assen die heel dicht op elkaar zijn geplaatst. Het resultaat van dit proces is een folie die niet meer is versmald en die je pallet maximaal bedekt.

Foliewikkelaar met remsysteem of automatische voorrekking

Zoals je hieronder kan zien, heb je de keuze uit verschillende uitvoeringen van machines:

Palletwikkelaars voor gekleurde wikkelfolie

Type foliewikkelaar
Kies de juiste palletwikkelaar.
Toepassing
Aantal pallets per dag en soort lading
Voordeel
Ontdek de voordelen van een palletwikkelaar.
(1) Met draaiplateau* Tot max. 150 palletten per dag.
Homogene ladingen.
De mechanische rem zorgt voor een gelijkmatige wikkeling.
(2) Met draaiplateau en voorreksysteem** Tot max. 250 palletten per dag.
Homogene of heterogene ladingen.
Met automatische voorrekking voor max. foliebesparing.
(3) Met draaiarm* Tot max. 150 palletten per dag.
Instabiele ladingen en goederen die te zwaar zijn voor een draaiplateau.
Met draaiarm die de folie rond zéér zware palletten wikkelt.
(4) Wikkelrobot*** Tot max. 250 palletten per dag.
Voor ladingen die je door hun vorm of gewicht niet op het platform van een wikkelaar kan zetten.
Draait automatisch rond élke lading (min. 60 x 60 cm).

* Uitgerust met remsysteem.
** Uitgerust met automatisch voorreksysteem.
*** Beschikbaar in een variant met een remsysteem of een automatisch voorreksysteem.

PDF Keuzegids voor verpakkingsmachines RAJA

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen