Share
Optimaliseer je inpaktafel in 3 stappen met Rajapack

Een magazijn zonder inpaktafels is als… een motor zonder brandstof. De constante inspanning om inpaktafels te verbeteren, is een kenmerk van alle logistieke experts in e-commerce. Een goed werkstation is cruciaal vóór, tijdens en na het inpakproces. In deze blogpost ontdek je daarom in 3 stappen hoe je je inpaktafel het best samenstelt en uitrust.

Stap 1: Organiseer efficiënt je verzendzone

Alles begint bij een goede indeling van je verzendzone. De inpaktafels richt je best in zo dicht mogelijk bij de laadkades voor de vrachtwagens. Je wint hiermee een maximum aan tijd!

 • Baken elke zone in je magazijn af met gekleurde vloermarkeringen. Creëer een zone voor het opslaan van je te pakken goederen, eentje waar de goederen worden ingepakt en een derde waar je gepakte goederen worden klaargezet voor verzending.
 • Maak aan de ingang van je magazijn duidelijk hoe de kleurcodes moeten worden geïnterpreteerd. Voor een bezoeker moet het snel zichtbaar zijn welke zones hij mag betreden en voor welke hij begeleiding nodig heeft.
 • Om zoveel mogelijk goederen in één keer te verplaatsen tijdens de orderpicking gebruik je best een etagewagen of rolcontainer. Je wint hiermee een pak tijd.

Voordelen van een palletlevering Tip! Verpak je verschillende soorten producten? Specialiseer dan je inpaktafels. Rust elke tafel uit met tools en verpakkingen in functie van je producten: standaard formaten, extra grote formaten, voor breekbare goederen, enz. Zo werk je veel sneller en efficiënter.

Stap 2: Bepaal wat onmisbaar is aan je inpaktafel

Nu je de inpakzone hebt afgebakend, is het tijd geworden om je inpaktafel uit te rusten. Elk item verdient de juiste plaats, liefst binnen handbereik. Voor elke sector gelden er andere prioriteiten… Met de materialen hieronder zit je echter altijd wel goed:

 • Onmisbaar materiaal: de omverpakking (dozen en enveloppen), tape en tapedispenser, etikettenprinter, vuilbakje, opvulmateriaal voor je doos (zoals papier of noppenfolie).
 • Materiaal voor regelmatig gebruik: beschermmateriaal voor breekbare producten, vervanging van tape, enz.
 • Materiaal dat af en toe wordt gebruikt: verpakkingen voor uitzonderlijke formaten (bijvoorbeeld zeer grote afmetingen), veiligheidsmessen, scharen, schrijfmateriaal, enz.
Onmisbaar materiaal aan je inpaktafel
Onmisbaar materiaal aan je inpaktafel

 Stap 3: Breng ergonomie en orde naar je inpaktafel

Je weet ondertussen waar je de inpaktafel moet plaatsen en hoe je ze moet afbakenen (stap 1). Daarnaast hebben we gekeken met welke materialen hij moet zijn uitgerust (stap 2). Nu moet je je inpaktafel nog zodanig opstellen zodat je inpakker ergonomisch kan werken. Hoe efficiënter hij kan werken, hoe sneller je pakket klaar is voor verzending.

3.1 Ergonomische aanbevelingen voor je werkplek

Voor een staande inpaktafel moet de hoogte bij zware en minder nauwkeurige handelingen tussen 81 en 107 cm zijn ingesteld. Bij detailwerk stel je je werkblad best in op een hoogte tussen 105 en 155 cm (ter hoogte van je ellebogen).

Ergonomische aanbevelingen voor je inpaktafel - Rajapack

De gereedschappen die je het meest gebruikt, moeten altijd binnen handbereik liggen – best binnen een straal van 60° rond je sta- of zitplaats. Belangrijke visuele informatie moet onder een hoek van 40° van de horizonlijn van de inpakker worden weergegeven. De inpakinstructies of een beeldscherm installeer je daarom best binnen dit blikveld.

Visualiseer je belangrijke informatie

3.2 De perfecte structuur van een inpaktafel

 • De bovenste plank biedt plaats aan je meest gebruikte dozen of enveloppen (plat gestapeld). Het beugelrek met verdelingen maakt dat de verschillende formaten makkelijk van elkaar te scheiden zijn en snel op te pakken.
 • De middenplank bevat items die vaak nodig zijn: bakjes, tape, vellen vloeipapier en een etikettenprinter. Sommige inpakkers gebruiken deze zone bovendien voor het plaatsen van een dispenserdoos met luchtkussenfolie.
 • Afrolas voor bijvoorbeeld inpakpapier of noppenfolie op rol.
 • Scherm- en documenthouder (bijvoorbeeld voor een interne verpakkingshandleiding) worden best op ooghoogte opgehangen.
 • Verpak je grote hoeveelheden per dag? Plaats dan een machine voor opvulmateriaal vlak langs of boven je inpaktafel. Dat kan bijvoorbeeld met de FillPak TT®.

Moduleerbare paktafel

Voordelen van een palletleveringTip! Moet je inpakker lang rechtopstaand werken? Verlicht zijn werk met antivermoeidheidsmatten, een zit-stahul of een rollenbaan vlak langs je inpaktafel die de pakjes tot bij de vrachtwagen brengt.

Tips om beter rechtopstaand te werken.

Sharing is caring!

Categorieën: Ons advies
14424 views

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voer een reactie

Remplissez ce champ