Soorten gehoorbescherming: iets om in je oren te knopen

4  min. leestijd 15 januari 2021

Magazijnen en werkplaatsen zijn soms de bron van heel wat tenenkrullend lawaai. Hoewel dat gepiep, geboor en gezaag op het eerste gezicht misschien onschuldig lijkt, kan het in sommige gevallen leiden tot onomkeerbare gehoorschade. Met de juiste gehoorbescherming kan je wél gerust op twee oren blijven slapen. We bekijken hier de populairste soorten en houden halt bij de wettelijke verplichtingen voor bedrijven. Spits je oren maar!

Welke soorten gehoorbescherming bestaan er?

Over het algemeen onderscheiden we 3 soorten gehoorbescherming. Dat gaat van universele oordopjes en allesomvattende oorkappen tot op maat gemaakte otoplastieken. Voor elke soort job een passende oplossing! Weet je niet zo goed waar te beginnen? Kijk dan in de eerste plaats naar de gebruiksduur van je persoonlijke bescherming: word je voor lange of korte tijd blootgesteld aan het lawaai? Daarop baseren we onze onderstaande indeling.

Een belangrijk weetje: een goede gehoorbescherming moet het geluid dempen, maar mag het niet helemaal buitensluiten. Dan zou het risico bestaan dat je waarschuwingssignalen niet meer hoort en dat mag de bedoeling uiteraard niet zijn. Tot slot nog dit: de maximale geluidsdemping die kan worden bereikt, is zo’n 35 decibel. Meer is niet mogelijk omdat er een natuurlijke geluidsoverdracht aanwezig blijft via bijvoorbeeld onze botten en mondholte.

Oordopjes voor een middellange gehoorbescherming

Voordelen Gebruik: middellang verblijf in een lawaaiige omgeving (tot een geluidslast van 90 dB).Nadeel Niet te gebruiken met vuile vingers.
Voordelen Comfortabel: gemaakt van traagschuim dat de vorm aanneemt van je gehoorgang.Nadeel Heeft standaard geen filter en vervormt daardoor lichtjes het omgevingsgeluid.
Voordelen Hygiënisch (bij eenmalig gebruik).Nadeel Groter risico op fout aanbrengen.  
Voordelen Goedkoop.
Voordelen Compact: makkelijk te combineren met andere beschermingsmiddelen.

Oorkappen als gehoorbescherming voor korte termijn

Voordelen Gebruik: kort verblijf in een lawaaiige omgeving.Nadeel Iets moeilijker te combineren met andere PBM’s zoals een bril of helm.
Voordelen Makkelijk op te zetten: ideaal voor wie vaak wisselt tussen een lawaaiige en rustige omgeving.Nadeel Kan zorgen voor warme oren; niet ideaal bij warm weer.
Voordelen Dempt het geluid, zonder het te vervormen.
Voordelen Voelen zacht aan en sluiten het oor volledig af.
Voordelen Minder kans dat je de oorkap fout zou dragen.

Otoplastieken voor gehoorbescherming op maat

Voordelen Gebruik: lang verblijf in een lawaaiige omgeving. Nadeel Duurder door het maatwerk.
Voordelen De beste oplossing om het geluid te dempen.
Voordelen Hoogste draagcomfort: op maat gemaakt en gaat jarenlang mee.
Een geval apart: oordopjes met koord
  • Oordopjes met koord van 3M Door het koord verlies je de oordopjes niet. Ideaal voor wie vaak wisselt tussen een lawaaiige en rustige omgeving.
  • Met steel: breng ze snel in, zelfs met vuile handen.
  • Geluidsdemping: 28 decibel.
  • Van traagschuim: neemt makkelijk de vorm aan van je gehoorgang.

Wat zegt de Nederlandse wetgeving over geluidsoverlast?

Zowel binnen als buiten de Nederlandse wetgeving wordt er algemeen aangenomen dat er vanaf 80 dB een risico is op gehoorschade. Voor bedrijven gelden er de volgende richtlijnen en verplichtingen:

  • Bij blootstelling aan een dagelijkse dosis boven de 80 dB(A) moet de werkgever gehoorbeschermers beschikbaar stellen.
  • Bij dagelijkse blootstelling aan een dosis boven de 85 dB(A) zijn werknemers verplicht om gehoorbeschermers te dragen.
  • Bedraagt de blootstelling meer dan 85 dB(A), dan moet een plan van aanpak worden gemaakt.
  • Als de grenswaarde van 87 dB(A) wordt overschreden (gemeten in het oor, dus rekening houdend met de gehoorbeschermers), moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht.
  • Werkgevers moeten hun personeel voldoende voorlichten over de gevaren van geluid.
  • Werknemers hebben recht op een gehoortest om vast te stellen dat de getroffen maatregelen effectief zijn.

Wetgeving met betrekking tot geluidsoverlast en gehoorbescherming

Zeggen al die decibels van hierboven je niet onmiddellijk iets? Geen nood! Hieronder hebben we een paar voorbeelden verzameld waar je ongetwijfeld wel oren naar hebt.

DecibelHoeveel decibel is toegestaan bij gehoorbeschermingVoorbeeld
Enkele voorbeelden van geluidsoverlast bij gehoorbescherming
Max. blootstelling Maximum blootstelling aan geluid bij gehoorbescherming
0 dBStil (hoordrempel).
30 dBGefluister.
60 dBNormaal gesprek.
70 dBSportzaal
80 dBEen druk schoolplein8 uur (grens voor gehoorschade)
90 dBBoren in betonmuur, druk café1 uur
100 dBDrilboor of kettingzaagEnkele minuten
120 dBCconcert of sirene brandweerPijngrens (directe gehoorschade)
Wist je dat...
Je verpakkingstape soms een bron kan zijn van overmatig lawaai? Standaard PP-tape bijvoorbeeld produceert bij het afrollen een geluid tot wel 75 decibel. Dat is evenveel lawaai als het voorbijrijden van een auto. Gelukkig bestaan er geluidsarme varianten die maar 60 decibel produceren. Een pak aangenamer voor wie aan de inpaktafel staat.

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content Manager geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Populaire onderwerpen