Wat zijn de voordelen van verpakken met luchtfolie?

5  min. leestijd 24 mei 2019

In ons vorig artikel onthulden we de voordelen van papieren opvulmateriaal. Nu dat papier voor ons geen geheimen meer heeft, is het tijd geworden om zijn partner onder de loep nemen: luchtfolie. Luchtfolie is net zoals papier een enorm veelzijdig materiaal om je producten mee te verpakken en te beschermen. Het is sterk, superlicht en recyclebaar. In dit artikel tonen we je bovendien hoe een verpakkingsmachine je logistiek proces luchtiger én voordeliger laat verlopen.

1. Luchtfolie, iets voor jou?

Luchtfolie vormt de basis voor twee soorten plastic verpakkingsmateriaal: noppenfolie en luchtkussens. Dit soort verpakkingsmateriaal is ideaal om te gebruiken voor het…

Opvullen van lege ruimtes in een doos. Je producten blijven goed zichtbaar terwijl ze toch stevig zijn vastgezet. Hiervoor worden doorgaans luchtkussens gebruikt.

Absorberen van schokken; aanbevolen voor de verzending van o.a. fragiele producten. Je gebruikt hiervoor best noppenfolie met bubbels. Die kan je bijvoorbeeld makkelijk rond je product wikkelen.

Luchtfolie en alle soorten luchtbescherming van Rajapack

2. De zes voordelen van plastic luchtfolie

Luchtfolie is gemaakt van polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP) en daardoor ongelooflijk sterk. Vergeleken met papier gaat het daarom langer mee en kan het vaker worden hergebruikt.

PE en PP zijn goed te recyclen grondstoffen. Voorwaarde is dat het plastic correct wordt gesorteerd en ingezameld.

Luchtfolie is heel licht omdat het hoofdzakelijk bestaat uit… lucht. En zoals je al lang weet: hoe lichter je pakje, hoe lager je verzendkosten.

Het brengt geen stof met zich mee. Je werkplek én pakjes blijven dus perfect schoon.

Door de transparante folie blijven je producten mooi zichtbaar terwijl ze zijn beschermd.

Luchtfolie is zowel waterdicht als luchtdicht. Er bestaan ook varianten die voor een extra bescherming zorgen. Denk maar aan antistatische nfolie (voor elektronische producten) of folie met een aluminiumlaag (voor temperatuurgevoelige producten).

Luchtfolie als luchtige bescherming van al je producten

3. Haal met een machine meer voordelen uit luchtfolie

 Win tijd: een verpakkingsmachine kan tot 30 m luchtfolie produceren per minuut. Dat is niet alleen snel maar geeft je bovendien veel vrijheid: je werknemer maakt gewoon noppenfolie of luchtkussens wanneer hij wilt, en dat terwijl hij zijn handen vrij heeft voor andere taken. Je bent bovendien minder vaak afhankelijk van een leverancier.

Win plaats: met een verpakkingsmachine bespaar je op een simpele manier een heleboel opslagruimte. Bijvoorbeeld: met 7 kleine rollen plasticfolie kan je opvulmateriaal maken om een hele vrachtwagen te vullen (dit is 12,9 m³ luchtkussens). Zo creëer je dus veel meer beschikbare ruimte in je magazijn.

Bespaar ruimte met een machine voor luchtfolie

Profiteer van de voordelen van een verpakkingsmachine en maak zelf luchtfolieVeel verpakkingsmachines kan je eenvoudig huren waardoor een grote investering overbodig is. Zelf je verpakkingsmateriaal maken, is de beste manier om je dagelijkse verpakkingskosten te drukken. Bel 0800-224 24 24 voor een gratis proefperiode bij RAJA.

4. Welke verpakkingsmachine past bij jouw bedrijf?  

Kies hieronder de machine die het best past bij je behoeften. Vullen, beschermen, omwikkelen of dat allemaal tegelijkertijd? Aan jou de keuze!

VerpakkingsmachineVerpakkingsmachines van RAJAVerbruikVerpak je pakjes met plastic folieEigenschappen
Luchtpomp Rapid Fill™
Tot 100 pakjes/dagVoor het vullen van leegtes.
Produceert luchtkussens.
AirFirst®
Tot 100 pakjes/dag Voor het vullen van leegtes.
Produceert luchtkussens.
Fill Air® Rocket  500 tot 2000 pakjes/ dag Voor het vullen van leegtes.
Produceert luchtkussens.
New Air®  500 tot 1500 pakjes/ dag Voor het absorberen van schokken.
Produceert noppenfolie.
RAJA® 300 tot 1500 pakjes/ dag Voor het vullen van leegtes
of het absorberen van schokken.
Produceert luchtkussens én noppenfolie.

Rapid Fill draagbare luchtpompLuchtpomp Rapid Fill™ Vult lege ruimtes op

Deze luchtpomp is ideaal voor het vullen van leegtes in een verpakking. Hij wordt vaak gebruikt door start-ups die nog niet regelmatig opvulmateriaal nodig hebben. Hij is licht en compact en daardoor eenvoudig te verplaatsen. Door zijn flexibele buis zijn de zakken van de Rapid Fill altijd makkelijk op te vullen.

Luchtkussenmachine AirFirstMachine AirFirst®  Vult lege ruimtes op

De AirFirst® is de compactste machine van onze lijst en is een goed alternatief voor de luchtpomp van hierboven. Hij maakt volledig automatisch luchtkussens waarmee je eenvoudig leegtes in een doos kan opvullen. Daarnaast kan je de opgeblazen folie gebruiken als buffer om producten van elkaar te scheiden. Hij is ideaal als instapmodel voor kleine verbruikers.

Luchtkussenmachine Fill Air RocketMachine Fill Air® Rocket  Vult lege ruimtes op

Dit systeem is ideaal wanneer je tussen 500 en 2000 pakjes per dag verwerkt. Hij maakt tot 30 m luchtkussens per minuut zodat je nooit snel zonder komt te zitten. De folie voor deze machine is beschikbaar in 6 varianten. Dat staat gelijk aan 6 formaten kussentjes. Met deze luchtkussens vul je vervolgens de leegte ruimte op in je doos.

Luchtkussenmachine New AirMachine New Air®  Absorbeert schokken

Met de machine New Air verwerk je per dag makkelijk zo’n 500 tot 1500 pakjes. In plaats van luchtkussens is deze machine vooral gespecialiseerd in het maken van noppenfolie. Zoals we eerder hebben vermeld, wordt noppenfolie gebruikt voor het omwikkelen van producten en het absorberen van schokken. Kies voor volledig transparante folie, of voor zwarte doorschijnende folie (die voor 15% werd gerecycled).

Luchtkussenmachine RAJA AIRMachine RAJA®  Vult lege ruimtes op én absorbeert schokken

We sluiten onze vergelijking af met de meest veelzijdige van alle machines. De RAJA-machine kan zowel luchtkussens als noppenfolie maken en is geschikt voor het verwerken tot maar liefst 1500 pakjes/dag. Voor de RAJA-machine werden er bovendien heel wat unieke foliesoorten ontwikkeld. Kies bijvoorbeeld eens voor een folie die uit gerecycled materiaal bestaat. Of ga aan de slag met folie van aardappelzetmeel.

PDF Keuzegids voor verpakkingsmachines RAJA

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen