Het ABC van beschermingsmateriaal

5  min. leestijd 16 maart 2018

Klaar om je pakje voor te bereiden voor verzending? Dan is de eerste stap het kiezen van het juiste secundaire beschermingsmateriaal. Tijdens de opslag of het transport kan je pakje plots van een pallet stuiteren… Of een onoplettend persoon laat het per ongeluk uit zijn handen glippen. Je wilt dan natuurlijk vermijden dat je product beschadigd geraakt. Welke schokwerende oplossingen bestaan er nu eigenlijk allemaal? Om je op weg te helpen, hebben we hieronder de meest gekende en gebruikte opties alfabetisch opgesomd; van papier en karton, tot luchtkussens en schuimfolie.

Kies het beschermingsmateriaal volgens je behoeften

Bescherm tegen schokken:luchtkussenfolie, luchtkussens, papierkussens, golfkarton, hoekbeschermers, schuimkussens, schuimfolie, moffen
Vul leegtes op:papierkussens, luchtkussens, opvulchips, opvulpapier, schuimkussens
Bescherm tegen krassen:luchtkussenfolie,  moffen, schuimfolie, zijdepapier
Maak zelf je materiaal:FillPak®, Geami WrapPak®, Instapak Simple®, kartonshredder, PadPak®

PDF Keuzegids voor verpakkingsmachines RAJA

A

Antistatische luchtkussenfolie
Bij het verzenden van elektronische onderdelen of apparaten moet je rekening houden met een speciale bescherming. Daarbij komt deze antistatische folie dan goed van pas. Antistatisch beschermingsmateriaal herken je bovendien makkelijk aan zijn roze kleur.

B

Bruin pakpapier
Met pakpapier voorzie je je producten of je doosje van een beschermende externe laag. Uv-licht, vocht of vlekken hebben daardoor geen impact meer op je product of doos. Pakpapier is zowel stevig en soepel als ondoorschijnend en antistatisch.

C

Crêpe handwikkelrol
Dit type papieren beschermingsmateriaal is zeer elastisch. Het is dus prima geschikt om rond buizen, profielen of meubelpoten te wikkelen. Het beschermt daarenboven uitstekend tegen schokken en krassen.

F

Flo-pak® opvulchips
De opvulchips van Flo-pak® zijn prima geschikt voor het stutten van je producten in kleine dozen. Dit opvulmateriaal is soepel, schokdempend en vult dus alle lege plekjes in je doos.

Opvulchips van Flo Pak

G

Geami WrapPak® papierkussens
De Geami WrapPak® combineert een laag kraftpapier met een laag zijdepapier en is geschikt voor het feestelijk verpakken van je producten. Het kraftpapier beschermt tegen schokken terwijl het zachte zijdepapier beschermt tegen krassen.

Golfkarton
De gegolfde structuur van dit karton vangt de schokken zeer goed op en houdt je producten netjes op hun plaats. Hij laat zich ook makkelijk vouwen zodat hij prima is aangepast aan het te verpakken product.

H

Hoekbeschermers
De hoeken van je producten of je verpakking bescherm je best met een speciale hoekbeschermer. Schuif de hoekbeschermers gewoon over de kwetsbare hoeken of randen en verpak vervolgens je producten met een gerust gemoed. Bij het verpakken van bijvoorbeeld een fotolijst of flatscreen komt dit soort bescherming goed van pas.

I

Instapak Simple™ schuimkussens
Maak schuimkussens op maat met deze unieke machine. Het schuimkussen hecht zich 100% rondom je product en biedt dus de beste bescherming tegen schokken en stoten.

Isothermische noppenfolie
Met isothermische noppenfolie zijn je producten niet enkel beschermd tegen schokken maar ook (en vooral) tegen temperatuurschommelingen. Dit is zeer geschikt voor bederfelijk voedsel of medicijnen.

Beschermen met schuim of isothermische folie

K

Kartonshredder
Met deze kartonshredder verwerk je gebruikt karton makkelijk tot bufferkussens. Dit is ideaal voor onder andere het opvullen van dozen. Of voor het verpakken en beschermen van producten.

L

Luchtkussens
Vul je doos met luchtkussens zodat je producten niet meer kunnen verschuiven of elkaar kunnen raken. Wist je dat luchtkussens maar voor 1% uit materiaal bestaan en voor 99% uit lucht?

Luchtkussenfolie
Deze folie gevuld met lucht wikkel je rond alle soorten producten, ook de meest kwetsbare. Hij is extra licht en vangt alle soorten schokken op. Bovendien biedt deze folie een goede bescherming tegen vocht en stof.

Luchtkussenfolie Fleece Bubble®
Deze drievoudig gelaagde folie geeft je gevoelige producten snel een stevige bescherming. Door zijn krasvrije verstevigingslaag biedt hij bovendien een uitstekende bescherming tegen krassen.

Luchtkussenfolie: verpak en bescherm uw producten tegen schokken

M

Moffen
Een ‘mof’ is een rekbare buis uit karton of polyethyleen waar je een breekbaar product in schuift. Dit beschermingsmateriaal past zich dus volledig aan aan de vorm van je product. Het wordt vaak gebruikt voor cilindervormige voorwerpen zoals bijvoorbeeld flessen alcohol, glaswerk, aardewerk, enz.

N

Noppenkraftpapier
Dit verpakkingsmateriaal combineert een sterke luchtkussenfolie aan de binnenkant met stevig kraftpapier aan de buitenzijde. De luchtnoppen beschermen je producten dus tegen schokken, terwijl het kraftpapier makkelijk beschrijfbaar is en de inhoud van je verpakking vertrouwelijk houdt.

O

Opvulpapier
Met opvulpapier bescherm je je producten binnenin een doos. Opvulpapier is niet enkel een zeer goedkoop opvulmateriaal, het is bovendien ook milieuvriendelijk (vervaardigd uit 100% gerecycled materiaal).

P

Papierkussens PadPak®
Met de papierkussensystemen van PadPak® maak je een stevige papieren bescherming die je rond al je producten wikkelt. Dankzij zijn extra gegolfde structuur vangt dit papierkussen als geen ander externe schokken op.

Papierkussens FillPak®
Maak zelf papierkussens met dit gamma papierkussensystemen. Deze papierkussens zijn geschikt voor het opvullen van een lege ruimte in een doos. Of om bijvoorbeeld producten van elkaar te scheiden.

Papierkussenbescherming

S

Schuimfolie
 Deze bescherming is niet enkel schokdempend maar beschermt ook tegen krassen. Het zachte materiaal is vooral geschikt voor het omwikkelen van producten met een fragiel oppervlak (bijvoorbeeld glas, porselein, elektronica, enz.).

Schuimplaat
Schuimplaten zijn soepel, schokdempend en ideaal voor het omsluiten van je producten. Deze platen worden onder andere gebruikt in dozen om producten op hun plaats te houden. Ze absorberen alle schokken en voorkomen bovendien krassen op je breekbare producten.

Z

Zijdepapier
Met zacht zijdepapier bescherm je je delicate producten makkelijk tegen krassen én je zorgt ook nog eens voor een kleurrijke afwerking van je verpakking. Ze zijn geschikt voor onder andere lederwaren, confectie, sieraden, porselein, glas, enz.

RAJA beschermt uw producten tot de finish

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen