Share
Kies de juiste kartonkwaliteit van je doos in functie van je product of verzending

De kartonkwaliteit van een doos heeft een grote invloed op de bescherming van de producten die je erin verpakt. Wanneer je je goederen voorbereidt voor opslag of verzending, is het dus belangrijk om goed stil te staan bij het soort kartonnen doos dat je kiest. We tonen je hieronder uit welke soorten kartonkwaliteit je kan kiezen en voor welke verzendingen ze geschikt zijn.

De juiste kartonkwaliteit voor elke verzending

Als we het hebben over verpakkingen, dan wordt er traditioneel gesproken over twee soorten bescherming: de primaire en de secundaire. De primaire bescherming is de ‘externe laag’ zeg maar. Vaak neemt een kartonnen doos die taak op zich. Het is het beschermingsmateriaal dat het het hardst te verduren zal krijgen van externe factoren zoals regen, vocht, stof, enz. Bij de secundaire bescherming gaat het vooral om het opvulmateriaal en beschermingsmateriaal binnenin je doos. Dat zijn dus bijvoorbeeld de luchtkussens of papierkussens waarin je je product hebt gewikkeld of waarmee je lege ruimtes hebt opgevuld.

Verstuur je producten altijd met de beste primaire en secundaire bescherming

De kartonkwaliteit van een doos wordt bepaald door het aantal lagen en de dikte. Hoe meer gegolfde lagen, hoe meer bescherming hij zal bieden. Je hebt de keuze uit enkelgolf-, dubbelgolf- en driedubbelgolfkarton; elk met hun eigen specifieke kenmerken en gebruiken. We spreken van ‘golfkarton’ omdat het karton aan de binnenzijde een gegolfde vorm heeft die schokken nog beter opvangt. Strikt genomen bestaat 1 laag karton uit drie onderdelen:

 • De binnenlaag;
 • De gegolfde laag (hiervoor wordt een vel papier door een gegroefde rol gedraaid en behandeld met stoom om zijn vorm te behouden);
 • De buitenlaag (van stevig kraftpapier voor extra bescherming tegen scheuren, vocht en temperatuurschommelingen).
3 lagen voor de beste standaard kartonkwaliteit

► Wanneer kies je voor enkelgolfkarton?

Kartonkwaliteit enkelgolfkartonEen doos uit enkelgolfkarton heeft 1 gegolfde laag. De golfdikte van zo’n laag wordt aangeduid met een letter (E = 1,5 mm / B = 3 mm / C = 4 mm). Deze doos geeft voldoende bescherming als je lichte producten tot 30 kg wilt verzenden. Om de stevigheid van de doos te optimaliseren, raden we aan om de volledige binnenruimte te vullen en je producten zo veel mogelijk te stapelen. Zolang je producten niet te fragiel of te zwaar zijn, kun je dit soort doos perfect gebruiken.

► Wanneer kies je voor dubbelgolfkarton?

Kartonkwaliteit dubbelgolfkartonEen dubbelgolfdoos bestaat uit karton met twee beschermende gegolfde lagen. Deze dozen bieden een goede bescherming voor iets zwaardere en breekbare producten. Het totaalgewicht van je doos kan best niet groter zijn dan 70 kg. Ze weerstaan beter verticale druk tijdens het transport en zijn geschikt voor het verpakken van bulkgoederen en onverpakte producten.

Wanneer kies je voor driedubbelgolfkarton?

Kartonkwaliteit DriedubbelgolfEen doos uit driedubbelgolfkarton biedt de dikste kartonkwaliteit: je producten worden door drie lagen karton beschermd. Deze beschermingslaag is 14 mm dik en is zowel schok- als perforatiebestendig. Je gebruikt dit soort dozen het best voor het beschermen van zeer zware en breekbare ladingen met een totaalgewicht tot 500 kg. Ze zijn bijzonder geschikt voor moeilijke transportomstandigheden, exportverzendingen en een langdurige opslag..

Best geschikt voor: Enkelgolf
± 1,5 tot 4 mm dik
Dubbelgolf
± 7 mm dik
Driedubbelgolf
± 14 mm dik
Dozen tot 30 kg X
Dozen tot 70 kg X
Dozen tot 500 kg X
Fragiele producten X X
Bulkgoederen X X
Verzending per doos X X
Palletverzendingen X X
Exportverzendingen X
Langdurige opslag X

Kartonnen dozen op maat van je product

Naast de standaarddozen bestaan er ook een aantal dozen met afmetingen die speciaal zijn aangepast aan het product. En wanneer je doos is aangepast aan je product, is je product zelf vaak ook beter beschermd. Hier vind je een kleine greep uit de talloze mogelijkheden:

 • Dozen voor lange producten: voor het verpakken van bijvoorbeeld buizen, rollen, opgerolde documenten en affiches, enz.
 • Dozen voor platte producten: voor het verpakken van bijvoorbeeld lijsten, flatscreens, enz.
 • Flesverzenddozen: voor het verpakken van flessen wijn, champagne, bier of andere dranken.
 • Boekverzenddozen: voor het verpakken van dunne producten zoals boeken, maar ook bijvoorbeeld een stapel cd’s.
 • Dozen voor kleding: deze doos is voorzien van een hangroede om kleerhangers mee op te hangen. Handig wanneer je kledij moet vervoeren!
 • Isothermische dozen: voor het verpakken van temperatuurgevoelige producten zoals vers voedsel en medicijnen.

Overzicht van soorten e-commerce verpakking

Wie had er nu ooit gedacht dat er voor zoiets eenvoudig als een kartonnen doos zoveel keuze zou zijn? Wil je snel het juiste formaat kartonnen doos vinden, dan kan dat makkelijk met deze handige zoekfunctie. Deze tool geeft je de keuze uit meer dan 1250 referenties. Je vindt dus ongetwijfeld de kartonnen doos die past bij jouw product!

Sharing is caring!

Categorieën: Ons advies
13118 views

2 Reacties

 • Pim

  Dankjewel voor deze handige informatie over kartonkwaliteit. Ik begrijp nu dat de gegolfde laag is er dus voor om de stevigheid te garanderen. Dubbelgolfkarton gebruikt men dus om breekbare producten mee te vervoeren.

 • Ferdinand Schneider

  Interessant meer te leren over karton. Ik wist niet dat golfkarton opgebouwd is uit meerdere lagen. Handig dat je hiermee zelfs pakketten tot 30 kilo kan verzenden.

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voer een reactie

Remplissez ce champ