Koeldozen en isothermische verpakkingen: beschermen wordt een koud kunstje

Koeldozen: beschermen wordt een koud kunstje

3  min. leestijd 29 juni 2018

Verkoop je temperatuurgevoelige producten zoals eten of medicijnen? Dan kan bij deze warme dagen zelfs de kleinste verandering van temperatuur je producten onbruikbaar maken. Met koeldozen en andere isothermische verpakkingen kom je gelukkig met een gerust gemoed de zomer door. Volg deze drie stappen en bereid je gevoeligste producten voor op een veilige en (vooral) frisse verzending!

Stap 1: Kies de juiste isothermische verpakking

Een veilig transport begint bij het kiezen van de juiste verpakking: dozen, zakjes of folie? Hun bekleding uit polystyreen of polyethyleen weerkaatst de koude in het pakket. Zo blijft de inhoud van de verpakking koel. Een constante temperatuur is dan makkelijk voor 48 uur gewaarborgd.

1. Isothermische koeldozen

Verpak je gevoelige producten in een koeldoos en bescherm ze zo tegen temperatuurschommelingen. In het aanbod van RAJA vind je drie modellen. Zo heb je voor elk product de optimale bescherming.

Isopro®
Bescherm je producten eerst met een isothermische koeldoos Isopro.
Isostar®
Koeldozen Isostar
Cool
Koeldozen Cool
Minimumtemp. tot 24/48 uur0 tot +4 °C+5 tot +15 °C-20 tot -7 °C
Nuttige inhoud6 tot 28 liter5 tot 27 liter5 tot 20 liter
Materiaal buitenkantBruin kartonGemetalliseerde polyethyleenvellenWit karton
Materiaal binnenkantGeëxtrudeerd schuimGeëxtrudeerd
polystyreen
Geëxtrudeerd
polystyreen
Extra veiligheidBeschermt ook tegen schokken en trillingen.Goede isolatie: grote en kleine flappen boven- en onderaan de doos.Beschermsysteem: geen kans op bevriezen.

Bekijk hier hoe je een isothermische doos correct gebruikt en opstelt:

2. Isothermische zakjes

Dit soort zakjes zijn voorzien van een stevige, isolerende folie aan de binnen- en buitenkant. Je hebt de keuze uit zakjes met een zelfklevende sluiting of een druksluiting met weerhaakjes. Daardoor kun je deze verpakking gewoon hergebruiken en ben je verzekerd van een absolute ondoordringbaarheid, zonder verlies van temperatuur.

3. Isothermische noppenfolie

Isothermische noppenfolie is een veelzijdig product. Enerzijds kun je het gebruiken om er de binnenkant van een doos mee te bekleden. Anderzijds kun je er een product mee omwikkelen. Deze isolerende noppenfolie is drievoudig gelaagd. Daardoor ben je er zeker van dat je goederen onbeschadigd hun bestemming bereiken. Zeker aan te raden bij export.

Verzend temperatuur gevoelige producten in bijvoorbeeld isothermische zakjes of noppenfolie.

Stap 2: Ga voor extra bescherming

1. Koelelementen 

Om je pakketten tijdens het transport extra koel te houden, voeg je best koelelementen toe in de doos. Het aantal benodigde koelelementen hangt af van de afstand en dus ook de duur waarbij je producten moeten worden bewaard.

Voor de koeldozen van bijvoorbeeld Isopro® en Isostar® raden we aan om een kartonnen plaat of een vel noppenfolie tussen je producten en je koelelementen te plaatsen. Zo vermijd je dat je producten zouden vastvriezen.

2. Temperatuurindicatoren 

Nog een handige extra zijn temperatuurindicatoren. Hiermee zie je onmiddellijk of de veilige temperatuur binnenin de doos werd overschreden tijdens het transport. Je plakt zo’n indicator gewoon op de buitenkant van je product of op de binnenkant van je doos. Werd het te warm in de doos, dan kleurt de indicator rood.

Hou je dozen extra koel met koelelementen. | Gebruik temperatuurindicatoren voor de beste controle.
Hou je dozen extra koel met koelelementen. | Gebruik temperatuurindicatoren voor de beste controle.

Stap 3: Communiceer duidelijk met je klanten

Voordat je je pakje meegeeft met de koerierdienst werk je je koeldozen best nog af met waarschuwingsetiketten. Dan weet je klant veel beter welke instructies hij moet volgen om je producten correct op te slaan of te behandelen.

1. Etiketten met een waarschuwingsboodschap

Gebruik bijvoorbeeld etiketten met daarop de boodschap ‘perishable’ of ‘bederfelijk’. Zodra de klant dit opvallende rode etiket ziet, weet hij dat zijn levering zo snel mogelijk in een koele omgeving moet worden opgeslagen. De permanent klevende laag van dit etiket hecht bovendien perfect op elke verpakking.

2. Labels voor temperatuurindicatoren

Een temperatuurindicator (zie stap 2) combineer je best met een waarschuwingslabel. Als je producten een bepaald temperatuurniveau overschreden hebben, bevat het label nuttige informatie en instructies over een verdere behandeling.

Etiketten met waarschuwingsboodschap en labels voor temperatuurindicatoren.
Etiketten met waarschuwingsboodschap en labels voor temperatuurindicatoren.

Over de auteur

Arne Leën: Gepassioneerd door het schrijven van boeiende artikelen over verpakkingen, magazijnuitrustingen, kantoorartikelen en meer creëert Arne expertise en een uniek perspectief in de RAJA blog. Met een focus op innovatie en duurzaamheid, stelt Arne lezers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen in hun verpakkingsactiviteiten.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen