FacebookLinkedInTwitterGoogle+Share
Rajapack, de specialist in exportverpakkingen

Sommige pakjes moeten enorme afstanden afleggen over de weg, het spoor, het water of via de lucht. Tijdens het transport kunnen je producten het dan zwaar te verduren krijgen. Het is dus belangrijk om hiervoor de juiste exportverpakkingen te kiezen. Dat levert je twee voordelen op. Enerzijds zorg je ervoor dat je producten optimaal zijn beschermd tegen schokken, beschadigingen en diefstal. Anderzijds optimaliseer je je transportkosten. Door de juiste verpakking te kiezen beperk je namelijk het gewicht en het volume van je pakket of pallet.

In 5 stappen helpt Rajapack je bij het kiezen van de juiste exportverpakkingen en bij het voorbereiden van je producten op een veilige exportverzending.

Stap 1: Hoe kies ik de juiste exportverpakkingen?

De eerste stap is onmiddellijk al een van de cruciaalste in het hele verpakkingsproces. Alles valt of staat met de doos waarin je producten worden verpakt. Om hierbij een correcte keuze te maken moet je rekening houden met twee aspecten: de eigenschappen van je product aan de ene kant en de transportomstandigheden aan de andere kant.

De eigenschappen van je product slaan onder andere terug op de afmetingen, het gewicht en het gebruikte materiaal. Hoe fragieler je product, hoe steviger de doos zal moeten zijn waarin je het verzendt. Voor exportverzendingen is het aan te raden om te kiezen voor een kartonnen doos met dubbelgolfkarton of driedubbelgolfkarton. Deze dozen bieden een topbescherming voor onder andere zeer zware en breekbare ladingen. Voor je allerzwaarste goederen (voor ladingen van meer dan 500 kg) raden we je zelfs aan om houten exportkisten of kartonnen containers te gebruiken. Deze leveren de hoogste bescherming op tegen schokken en weersinvloeden.

 

Gewicht Type doos
Minder dan 50 kg Een dubbelgolfdoos volstaat.
Tussen 50 en 70 kg Een dubbelgolfdoos met een zwaarder draagvermogen is aangewezen.
Tussen 70 en 500 kg Een driedubbelgolfdoos is noodzakelijk.
Meer dan 500 kg Een houten palletkist is noodzakelijk.

Wanneer we het hebben over de transportomstandigheden moet er onder andere rekening worden gehouden met:

 • Het aantal keren van overslag: het is goed mogelijk dat 1 product zowel moet worden vervoerd over het land, in de lucht als via het water. Hoe groter het aantal keren van overslag, hoe steviger je je product moet verpakken.
 • Klimatologische omstandigheden: bestrijd boosdoeners zoals vocht met een droogmiddel en houd de temperatuur onder controle dankzij een isothermische doos.
 • De transportwijze: worden je pakketten individueel verzonden of per pallet? Verstuur je je pakketten individueel, dan is het aan te raden om altijd te kiezen voor een stevige doos uit driedubbelgolfkarton.
 • Transporttijd en stockagetijd: hoe langer je product wordt vervoerd, hoe beter de bescherming zal moeten zijn en hoe steviger de doos. Voor absolute zekerheid kies je het best voor een doos uit driedubbelgolfkarton.

Stap 2: Hoe kies ik de juiste bescherming?  

Voordat je begint met het verpakken moet je ook goed overwegen welk beschermmateriaal je gaat gebruiken binnenin de doos. Het totale gewicht van je exportverpakkingen heeft immers een grote impact op de transportkosten. Het is dus belangrijk om te kiezen voor beschermmateriaal dat tegelijkertijd stevig én licht is. Enkele aandachtspunten:

 • Zorg voor een lichte opvulling van je pakket: je hebt de keuze uit luchtkussenfolie, schuimfolie, opvulchips of papierkussens. Luchtkussens zijn doorgaans de lichtste oplossing!
 • Pas je doos aan, aan de omvang van je product: kies bijvoorbeeld voor een doos met variabele hoogte. Zo moet je maar 1 model in voorraad houden en ben je er altijd van verzekerd dat je niet té veel beschermmateriaal moet gebruiken.
 • Kies voor een doos met een geïntegreerde bescherming: dankzij een doos met geïntegreerde fixeerfolie is er een absoluut minimum aan extra beschermmateriaal nodig.
Een stevige en lichte bescherming voor uw exportverpakkingen
Doos met variabele vulhoogte – Luchtkussenbescherming – Doos met geïntegreerde fixeerfolie

Stap 3: Hoe verpak ik correct mijn producten?  

Tijdens het transport moeten je producten goed beschermd zijn tegen een stootje. Zorg er dan ook voor dat je producten langs alle kanten worden beschermd: zowel langs boven en onder, alsHoe sluit u uw exportverpakkingen efficiënt langs de zijkanten. Zet je producten stevig vast in de doos met het beschermmateriaal en zorg ervoor dat de producten mekaar niet raken.

Eenmaal het pakje gevuld is, sluit je het goed af met PVC-tape of PP-tape. Zo vergemakkelijk je nadien ook het stapelen op de pallet. Bij export naar warme landen kies je het best voor PVC-tape. Word je pakket blootgesteld aan koudere temperaturen, dan kies je best voor PP-tape. Geen tape bij de hand? Dan kun je ook besluiten om je dozen dicht te plakken met behulp van een lijmpistool.

Bescherm uw producten langs alle zijden
Bescherm je producten langs alle zijden.

Stap 4: Hoe bereid ik mijn pallet voor op een exportverzending?   

Bij grote hoeveelheden zul je waarschijnlijk kiezen voor een exportverzending via een pallet. Ook hierbij is het belangrijk om enkele aandachtspunten in acht te nemen:

 • Plaats de pakketten nooit over de rand van de pallet.
 • Plaats de kleinste pakketten onderaan en de grootste bovenaan.
 • Bescherm je gestapelde dozen met tussenbladenhoekprofielenhoekbeschermers en afdekvellen.
 • Verzeker je ervan dat je pallets gebruikt die voldoen aan de ISPM-normen. Alle pallets bij Rajapack voldoen aan deze strenge kwaliteitseisen. Zo kun je met een gerust hart exporteren buiten de EU.
 • Omwikkel je volledig pallet met rekfolie.
 • Zet je onderlinge pakketten extra stevig vast met omsnoeringsbanden of staalbanden.

De juiste voorbereiding van uw pallet op een verzending

Stap 5: Hoe kies ik de juiste etiketten en documentenhoesjes?

Je pakket of pallet staat klaar voor verzending maar er ontbreekt nog 1 belangrijk ding: identificatie! Zorg ervoor dat het zowel voor de verzender als voor de ontvanger duidelijk is wat de bestemming en inhoud is. Dit kun je het makkelijkst oplossen door een transparant documentenhoesje op de doos te kleven. Je verzenddocumenten zijn makkelijk in het hoesje te plaatsen. Nadat je de hoes gesloten heeft, plak je deze gewoon op je pakket. Je documenten zijn onmiddellijk herkenbaar!

Wil je er zeker van zijn dat je pakket in goede staat op zijn eindbestemming geraakt, dan kun je tot slot nog overwegen om veiligheidsindicatoren of waarschuwingsetiketten aan te brengen. Je kunt daarbij kiezen voor:

 • Een indicator voor schokken.
 • Een waarschuwing voor temperatuurschommelingen (warm of koud).
 • Een indicator voor kantelen.
 • Etiketten voor transport van gevaarlijke producten.
 • Etiketten die duiden op een waarschuwing: breekbaar, fragiledo not top load, enz.
 • Veiligheidstape en –etiketten: bij het verwijderen laat de tape een boodschap achter op je pakket. Zo weet je  of je pakket reeds werd geopend voordat het bij de eindbestemming aankwam.
Documentshoesjes en waarschuwingsetiketten
Waarschuwingsetiketten – Documenthoesjes voor export – Veiligheidsindicatoren

En nu is het aan je! Heb je zelf nog tips of suggesties over exportverpakkingen? Laat het ons gerust weten en deel hieronder je mening. Je vindt het volledige overzicht van onze exportverpakkingen terug op de website van Rajapack.

Sharing is caring!

Categorieën: Ons advies
712 views

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voer een reactie

Remplissez ce champ