Wikkelfolie: alle tips voor een correct gebruik

4  min. leestijd 17 augustus 2018

Wikkelfolie is niet zomaar een stukje plastic. Het is in elk magazijn onmisbaar! Hoezo? Wikkelfolie of rekfolie is het duurzaamste en voordeligste materiaal om je palletladingen stevig vast te zetten. Zo blijven je producten of dozen mooi op hun plaats tijdens een hobbelig transport of een langdurige opslag.

1. Wikkelfolie: onmisbaar in elk magazijn

Ook hier bij RAJA kunnen we er absoluut niet zonder. Een pallet is niet volledig zonder een stevig laagje wikkelfolie. Het beschermt onze (en dus ook jouw toekomstige) producten immers tegen stof, vuil en vocht en zorgt ervoor dat de pallet een solide geheel vormt. Het is belangrijk om de folie correct aan te brengen. Wikkel je te veel, dan heb je meer verpakkingsmateriaal nodig en verhoog je dus je eigen kosten. Wikkel je te weinig, dan kan je folie scheuren en raken je goederen beschadigd. Lees verder en kom te weten hoe je dit moet vermijden.

2. Hoe kies ik de juiste folie?

Om de juiste wikkelfolie te kiezen, moet je rekening houden met de vorm en het gewicht van je pallet. Je wilt natuurlijk niet dat de folie het begeeft onder de druk van de palletlading. Maak de juiste keuze!

 Voor pallets met een homogene en/of licht uitstekende lading

Gegoten CAST-folie
.
Stapel van homogene of licht uitstekende lading
.
Dé standaard voor de doorsnee pallets.
Elastisch in één richting (lengte).

Kleeflaag zit aan de binnenkant.
Glanzend en perfect transparant.

Geluidsarm tijdens het afrollen.
Tot 120% à 300% rekbaar, naargelang uitvoering.
Voorgerekte folie .

Stapel van homogene of licht uitstekende lading

.
Zuiniger en sneller in gebruik.

Enorm trekvast: voorgerekte folie is al optimaal uitgerokken. Voordeel hiervan is dat je minder kracht moet gebruiken om de folie aan te brengen.
Goederen worden niet vervormd door druk.
Tot 250% rekbaar = 1 meter wordt 3,5 meter.

 Voor palletten met een heterogene en/of sterk uitstekende lading

Geblazen folie
.
Omwikkel je pallets met een heterogene lading met rekfolie geblazen extrusie
.
Zeer sterk: het best bestand tegen scheuren.
Geschikt bij vriestemperaturen.
Elastisch in lengte en breedte.
Lijmlaag wordt apart toegevoegd waardoor de folie wat mat is.
Kleeflaag zit vaak aan de buitenkant.
Tot 150 % rekbaar = 1 meter wordt 2,5 meter.

Zoals gezegd is ook het gewicht van je pallet bepalend. Hoe zwaarder de lading, hoe dikker de wikkelfolie moet zijn. De dikte van de folie wordt trouwens uitgedrukt in micron (1/1000 mm).

Gewicht van de palletDikte van de folie
≤ 500 kg≤ 17 micron
≤ 700 kgTussen 20 en 23 micron
≥ 800 kgTussen 23 en 30 micron

3. Handmatig of machinaal wikkelfolie aanbrengen?

Wikkelfolie is gemaakt van lagedichtheid polyethyleen; een zeer soepel en licht materiaal. Er zijn twee manieren om de folie aan te brengen: handmatig met een afroller of machinaal met een wikkelmachine. Moet je per dag méér dan 15 pallets omwikkelen, dan raden we aan om te kiezen voor een van onze palletwikkelaars. Niet elke wikkelfolie kan trouwens zomaar worden gebruikt bij een machine. Kijk dit altijd nog goed na voordat je de stretchfolie aankoopt.

 Handmatig aanbrengen

Plaats hiervoor de rol stretchfolie in de afroller en zorg ervoor dat de kleefzijde van de folie op je lading plakt (anders gaan je pallets aan elkaar kleven). Voorzie de boven- en onderkant van je pallet van ten minste 3 lagen wikkelfolie. Zorg er tot slot ook voor dat de lagen rekfolie elkaar voor best 20 cm overlappen. Gemiddeld zal je moeten rekenen op zo’n 18 omwikkelingen per palletlading.

Breng rekfolie handmatig aan op je pallets.

 Machinaal aanbrengen

Bij een machine spreekt het voor zich dat bijna al het werk voor jou wordt gedaan. Voor elk verpakkingsvolume is er wel een aangepaste wikkelmachine. Download hier onze gids van verpakkingsmachines zodat je zeker weet welke palletomwikkelaar te kiezen. Daarmee bespaar je veel tijd én dus ook geld.

PDF Keuzegids voor verpakkingsmachines RAJA

4. Wikkelfolie: van A(ntistatisch) tot Z(wart)

Transparante wikkelfolie op rollen van 50 cm komen het vaakst voor. Bijna iedereen die in een magazijn werkt, kent ze wel. Maar er zijn natuurlijk ook een paar speciale gevallen:

► Antistatische folie: deze stretchfolie is geschikt voor het omwikkelen van elektronische producten.

► Minirollen wikkelfolie: deze rollen zijn tussen de 9 en 12 cm breed. Ze zijn ideaal voor het omwikkelen van kleine pakketten en het verpakken van lichte verzendingen.

► Elastisch palletnet: gestapelde pallets met producten die gevoelig zijn voor condensatieschade omwikkel je best met een flexibel flexnet. Dit stevige net heeft grote mazen. Hierdoor kunnen je producten voldoende ademen en blijven ze droog.

► Gekleurde wikkelfolie: wikkelfolie in blauw, rood, geel, groen en wit zorgt ervoor dat je je producten in één oogopslag herkent. Gebruik deze folie om meer structuur te brengen in je magazijn.

► Zwarte ondoorzichtige wikkelfolie: met deze rekfolie is de vertrouwelijkheid van de inhoud van je pallet altijd gewaarborgd. Je producten zijn niet zichtbaar en dus minder aanlokkelijk voor dieven.

Wikkelfolie in verschillende soorten en kleuren

Wikkelfolie: wat je zeker moet onthouden
  • Kies voor gegoten cast-folie of voorgerekte folie bij een homogene lading.
  • Kies voor geblazen folie bij een heterogene lading.
  • Geef kleur aan je pallet om de inhoud sneller te herkennen, of bescherm ze tegen diefstal met zwarte, ondoorzichtige folie.
  • Omwikkel je per dag meer dan 15 pallets? Werk dan sneller en voordeliger dankzij een wikkelmachine. Download hier ons e-book en bekijk welke machine het best past bij jouw behoeften.

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Commentaar(1)
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





 

Populaire onderwerpen