Share
Meest gebruikte symbolen op verpakkingen

Behandelingspictogrammen en symbolen op verpakkingen: je hebt ze ongetwijfeld al gezien op dozen, zakken en tapes. Sommige spreken wel voor zich maar voor de betekenis van andere sta je misschien nog in je haar te krabben? Tijd dus dat onze verpakkingsspecialisten daar verandering in brengen. We leggen hieronder de meest gebruikte universele symbolen één voor één onder het vergrootglas.

Gids voor symbolen op verpakkingen

 Milieu en Recycling 

Symbool voor recyclage

Dit is ongetwijfeld een van de meest voorkomende symbolen op verpakkingen. Het cijfer duidt op het percentage gerecycled materiaal in het eindproduct. Het logo werd ontworpen in de late jaren 1970 door de Amerikaan Gary Anderson. Het wordt ondertussen wereldwijd gebruikt als een symbool voor recycling.

Verpakkingssymbool voor recycleerbare materialen

Om te weten of je te maken hebt met een volledig recyclebaar product, moet je uitkijken naar dit symbool. Dat is bijvoorbeeld het geval bij veel producten uit papier, karton, enz.

Resy logo voor een garantie op de recyclage van papier en karton

Het RESY-symbool zie je vaak opduiken op producten in en uit Duitsland. Het garandeert de recycling van papier en karton. Het cijfer beneden de pijlen duidt op het stamnummer van het bedrijf. Voor RAJA is dat eenvoudigweg 8888.

Alu symbool.
Dit symbool bevestigt de aanwezigheid van recyclebaar aluminium in het product.

Forest Stewardship Council of FSC

De Forest Stewardship Council of FSC is een organisatie die toeziet dat bossen wereldwijd op een verantwoorde manier worden beheerd. Papier en hout met dit logo voldoen dus aan de FSC-standaarden.

PEFC-certificaat

Deze certificering garandeert dat het product dat je koopt, afkomstig is van verantwoorde grondstoffen en dat je door uw aankoop bijdraagt aan het behoud van bossen wereldwijd.

Veelgebruikte symbolen op verpakkingen: het Europees ecolabel voor milieuvriendelijke verpakkingen

Het EU Ecolabel is een keurmerk dat door de EU wordt toegekend aan producten die beter zijn voor het milieu zonder aan kwaliteit in te boeten. Door de zeer strenge eisen kan slechts 10% tot 20% van de producten op de Europese markt dit label dragen.

Seedling compostable

Dit label wordt beheerd door European Bioplastics, de koepelorganisatie van producenten van biologische plastics. Deze producten of grondstoffen zijn composteerbaar onder industriële omstandigheden. Men combineert het vaak met het OK Compost-label.

OK compost TUV Austria.
Dit OK Compost-label certificeert dat een product voor 90% afbreekbaar is binnen zes maanden onder industriële composteeromstandigheden.

 

ISPM15-norm voor producten van hout

Dit symbool verwijst naar de ISPM15-norm. Dat staat voor de Internationale Standaard voor Phytosanitaire Maatregelen. Deze norm bepaalt dat zowel pallethout als verpakkingshout moet worden ontsmet door hoge temperaturen. Zo wil men de verspreiding tegengaan van schadelijke organismen van het ene continent naar het andere.

 Grondstoffen

PET of polyethyleen tereftalaat

PET staat voor polyethyleen tereftalaat. Deze grondstof gebruikt men vooral voor het maken van bijvoorbeeld doorzichtige plastic flessen. De pijlen rondom het symbool duiden erop dat deze grondstof recyclebaar is. Dit geldt eveneens voor de onderstaande grondstoffen in deze lijst.

Hoge dichtheid polyethyleen

Met dit symbool wordt verwezen naar hoge dichtheid polyethyleen. Dit stijve materiaal is zeer sterk, waterafstotend en ondoorzichtig (te vergelijken met melkglas). Het wordt vooral gebruikt voor het maken van vuilniszakken, stevige plastic tassen en bidons die tegen een stootje kunnen.

PVC polyvinylchloride

De volgende grondstof in onze lijst is polyvinylchloride of PVC. Het is een stabiele kunststof die slijtvast en licht is. Het gaat zeer lang mee en kan na recyclage opnieuw worden gebruikt. Het wordt onder andere toegepast in de vorm van tape.

Verpakkingssymbool voor lagedichtheid polyethyleen

PE-LD staat voor lage dichtheid polyethyleen. Dit materiaal is vrij zacht en taai en gemaakt van aardolie. Net zoals zijn stevigere broertje PE-HD is deze stof daardoor goed recyclebaar. Deze kunststof weerstaat makkelijk temperaturen tot +80 °C en is bovendien waterafstotend. De meeste luchtkussenzakjes alsook gripzakjes worden van dit zachte materiaal gemaakt.

Verpakkingssymbool voor polypropyleen of polypropeen

PP staat voor polypropyleen, of polypropeen zoals je tegenwoordig ook wel vaak ziet. Polypropyleen heeft een veel hogere weerstand dan polyethyleen en is daardoor een van de meest gebruikte kunststoffen. Polypropyleen vervormt bijna niet, is zeer sterk, corrosievast, kleurvast, hittebestendig en chemisch bestendig.

Verpakkingssymbool voor polystyreen

Polystyreen of PS is een soort piepschuim met isolerende eigenschappen. Deze kunststof is waterafstotend en is bovendien makkelijk te recyclen. Door zijn grote stevigheid gaat het jarenlang mee.

PUR hardschuim

Polyurethaan of PUR is een soort hardschuim. Het is CFK-vrij en dus ook milieuvriendelijk. Het komt vaak voor in de bouwsector maar ook in de verpakkingswereld in de vorm van bufferkussens (zoals die van Sealed Air®).

 

 Kwaliteits- en verzendlabels 

EU certificering - Conformité européenne

CE staat voor Conformité Européenne en wordt toegekend aan producten die voldoen aan de geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (dit is de EU plus Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).

 

UNO-certificaat

Producten met dit label moeten voldoen aan strenge eisen en testen zoals vastgelegd door de VN. Je ziet dit unieke UNO-symbool onder andere opduiken op bepaalde plastic zakken, jerrycans, enz.

 

Symbool voor antistatische verpakkingen en materialen

Dit symbool voor verpakkingen zie je op producten met een antistatische eigenschap. Dit soort verpakking houdt weinig statische elektriciteit vast en is nauwelijks geleidend. Een must dus bij het verzenden van elektronische apparatuur.

This side up label voor verpakkingen

Dit is een van de symbolen op verpakkingen om aan te duiden welke kant van de doos naar boven moet zijn gekeerd. Vaak combineert men dit logo nog met de tekst ‘This side up’. De variant met zwarte pijlen is doorgaans verplicht bij het transport van vloeistoffen.

Keep dry label voor verpakkingen

.
Zie je dit symbool? Dan betekent het dat de inhoud van de verpakking gevoelig is voor vocht. Oppassen dus met regen en water!

Do not top load label voor verpakkingen

.
Met dit etiket maak je duidelijk dat er geen lading bovenop je dozen mag worden geplaatst. Dat komt onder andere van pas wanneer je heel kwetsbare producten verstuurd.

Fragile symbool voor verpakkingen

.
Om duidelijk te maken dat je goederen breekbaar of zeer kwetsbaar zijn, gebruik je best dit verpakkingssymbool. Onder het glas zie je vaak nog de tekst ‘fragile’ of ‘breekbaar’.

Handle with care label voor verpakkingen

.
Wanneer je dit etiket op een verpakking ziet heb je te maken met een breekbaar of kwetsbaar product. Ga er dus voorzichtig mee om!

 Transport van gevaarlijke producten 

De onderstaande reeks symbolen op verpakkingen vraagt extra aandacht. Ze geven aan dat de verpakking gevaarlijke producten bevat. Beschermende kledij en veiligheidshandschoenen voorzien, is dus geen overbodige luxe. Bekijk hieronder met welke gevaarlijke producten je onder andere te maken kan hebben:

Gevarenetiketten van Rajapack

Categorieën: Ons advies
28743 views

1 Reactie

  • Vincent Rondwijk

    Bedankt voor het uitleggen van de betekenis van deze logo’s die je vaak op verpakkingen ziet. Met name de logo’s die te maken hebben met de grondstoffen kende ik eigenlijk niet. Goed om te weten hoe ik polystyreen kan herkennen.

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Voer een reactie

Remplissez ce champ