Iedereen heeft het tijdens de vaat wel al meegemaakt: je bent nét iets te bruut en pats! Je glas of bord is gebroken. Scherven brengen geluk? Dat gezegde ligt wel nogal moeilijk als je een webshop hebt. Je klanten verwachten dat hun fragiele aankoop in perfecte staat bij hen aankomt. Het juiste verpakkingsmateriaal doet dan wonderen. Dozen, tapes, labels, noppenfolie… Ze dragen allemaal hun steentje bij tot een veilige verzending van je glas of porselein.
In 4 stappen naar het veilig verzonden van je glas of porselein
► Stap 1: Welke doos is geschikt voor glas of porselein?
De basis van ons hele verhaal is de doos. Daarbij deze eerste regel: gebruik altijd een nieuwe doos. Ook al ziet een gebruikte doos er nog goed uit, dan vormt dit nog geen garantie dat de interne structuur intact is. Hieronder een paar belangrijke aandachtspunten:
- Kies voor een doos met een buitenbekleding van kraftpapier. Die is beter bestand tegen vocht en je tape zal ook makkelijker hechten (daarover meer bij stap 3).
- Verstuur glas of porselein bij voorkeur in een dubbelgolfdoos. De dikkere structuur van het karton vormt een betere bescherming. Lees hier alles over het verschil tussen een enkelgolfdoos en dubbelgolfdoos.
- Kies voor een doos op maat. Er bestaan bijvoorbeeld standaarddozen voor koffiemokken, wijnflessen, borden, glazen, enz. Handig daarbij is dat je vaak geen extra beschermingsmateriaal meer nodig hebt.
► Stap 2: Hoe kies ik het juiste beschermingsmateriaal?
Voor wie een doos op maat gebruikt, is deze tweede stap misschien minder van toepassing. Gebruik je een ‘gewone’ doos, dan zal je je product waarschijnlijk wél nog extra moeten beschermen. Laten we je op weg helpen aan de hand van een voorbeeld. We hebben er voor de gelegenheid een theepot bijgenomen.
- [1] Alle lege ruimte binnenin je product moet worden opgevuld. De binnenkant van je theepot kan je bijvoorbeeld opvullen met pakpapier.
- [2] Delen die uitsteken zijn extra kwetsbaar. In ons voorbeeld gaan we daarom de tuit en het handvat extra omwikkelen zodat ze bijna één worden met de rest van de theepot. Een belangrijke regel: is het oppervlak krasgevoelig, gebruik dan schuimfolie. Voor minder gevoelige producten kan je ook kiezen voor noppenfolie of zelfs pakpapier.
- [3] Omwikkel hierna de volledige theepot rijkelijk met folie (schuim, noppen of papier). Zoals gezegd gebruik je bij een krasgevoelig oppervlak best schuimfolie.
- [4] Tot slot: voorzie de bodem van je doos van een laag opvulmateriaal. Hierop leg je dan je product. Alle lege ruimte die overblijft, vul je volledig op. Je product mag niet meer kunnen bewegen. Als opvulling kies je best voor noppenfolie of opvulpapier.
► Stap 3: Hoe sluit ik best mijn doos?
Je doos sluiten kan op drie manieren, zoals je op de afbeelding hieronder kan zien. In de eerste plaats heb je de gewone “U-vorm” (1). Daarnaast kan je ook kiezen voor de “dubbele U-vorm” (2) en de “H-vorm” (3). Die twee laatsten zijn het meest veilig en sterk aan te raden bij zwaardere of fragiele ladingen. Lees zeker even verder om te weten hoe je de tape het best aanbrengt.
Twijfel je tussen PP-tape en PVC-tape? Hou er dan rekening mee dat PP-tape beter geschikt is voor lichte pakketten (tot zo’n 20 of 30 kg). PVC-tape raadt men doorgaans aan voor zware pakketten (tot 40 kg). Heeft je doos trouwens een buitenlaag van kraftpapier? Dan levert je dat een extra voordeel op bij het dichtkleven. De papiervezels bij kraft zijn nieuwer en langer waardoor het oppervlak meer afgevlakt is. De lijm van de tape krijgt daardoor de kans om zich veel beter te hechten. Voor een écht stevige sluiting moet je dus bij kraft zijn.
► Stap 4: Welke verpakkingsetiketten mogen niet ontbreken?
Een gewaarschuwd man is er twee waard. Tijdens het hele verzendproces moet het duidelijk zijn dat je pakket een breekbare inhoud heeft. Voor producten zoals glas of porselein bestaan er daarvoor speciale, aangepaste etiketten. Hieronder vind je alvast enkele afbeeldingen van de meest gebruikte varianten. Hoe plak je zo’n etiket nu best op je doos? Daarvoor verzamelden we tot slot nog deze 4 tips:
- Kleef het label best op de zijkant van je doos, en niet erbovenop. Dozen worden vaak gestapeld vervoerd, waardoor labels op de bovenkant niet meer zichtbaar zijn.
- Plak geen labels op een vouw of een hoek. Dat maakt het label slechter leesbaar en een barcode moeilijker te scannen. Kleef het label ook niet over tape: bij het openen van de doos kan het label dan worden beschadigd.
- Kleef een waarschuwingslabel altijd op het grootste vlak van het pakket. Dat verhoogt de kans op een goede zichtbaarheid.
- Overdrijf niet met het aantal labels. Beperk je tot het meest noodzakelijke (bijvoorbeeld een drietal) want met té veel labels wordt de boodschap onoverzichtelijk.
- Gebruik altijd een nieuwe doos of beter nog, een doos op maat. Je doos heeft bij voorkeur een buitenbekleding van kraftpapier.
- Is je product gevoelig voor krassen, omwikkel het dan met schuimfolie. Anders kunnen noppenfolie of pakpapier ook volstaan. Zet je product daarna stevig vast in de doos.
- Kies een sterke tape en kleef de doos correct dicht.
- Voorzie je doos van de juiste verpakkingsetiketten zodat iedereen weet dat hij fragiele producten bevat.
beste klantenservice,
Ik ben op zoek naar dozen waarin ik veilig een porseleinen bord ( 1 bord in 1 doos) kan verzenden, diameter van het bord max 25 cm ( waarschijnlijk kleiner). hebben jullie deze in jullie assortiment ?
Hallo Ellen,
Voor vragen over het aanbod van RAJA kan je best rechtstreeks contact opnemen met onze klantendienst. Je kan hen telefonisch bereiken op 0800-224 24 24 of via sales@rajapack.nl. Via onze website rajapack.nl kan je bovendien met hen chatten mocht dat je makkelijker uitkomen. Zij gaan je het best kunnen helpen met je vragen en noden.
Groeten,
Het RAJA-team
Wij doen dit al een tijdje. En ons vallen twee dingen op. Een theepot aan de binnenkant opvullen is niet nodig. Daar is bij ons in 17 jaar nog nooit iets misgegaan (sorry Rajapack). Ons advies: bewaar als het even kan de originele productverpakking, die is er voor gemaakt. Als je die met Fillpack fixeert in een mooie dubbelgolfdoos gaat het in de regel allemaal prima (minder plastic is beter). Alleen de productverpakking gebruiken voor verzending is overigens wel vragen om problemen, want die is weer niet voor pakketverzending gemaakt. Dus we hebben Rajapack in elk geval wel nodig.
Wat wel opvalt is dat jullie de deksel op de theepot laten zitten: dat geeft in ca 50% van de gevallen breuk van deksel en/of theepot. Kortom deksel altijd naast de theepot en even apart ingepakt. Ook belangrijk om aan te geven als mensen iets terug sturen…..