Schilderijen verzenden: hoe doe je dat het best?

6  min. leestijd 19 juni 2024

Kunstwerken verpakken en vervoeren is een echte uitdaging. Dit proces verschilt dan ook aanzienlijk van een traditionele e-commerce verwerking. Deze goederen – denk maar aan schilderijen – zijn doorgaans duur, breekbaar én omvangrijk. Dus hoe pak je dit nu het best aan? We tonen je hier een handige vierstappengids om succesvol allerlei kunstwerken te verpakken, klaar voor een vlotte verzending en levering.

Stap 1: Kies de juiste verpakking voor je schilderijen

Schilderijen en andere kunstwerken zijn vaak kwetsbaar en duur. Reden te meer om extra aandacht te besteden aan het kiezen van de juiste verpakking. Bekijk hieronder welke verpakkingsmaterialen het best geschikt zijn in functie van jouw goederen. Kies uit het verzenden van:

 1. Een schilderij in een kader
 2. Een schilderij of foto op rol
 3. Een plat kunstwerk
 4. Een beeldhouwwerk

1. Voor het verzenden van een schilderij in een kader

Wil je schilderijen verzenden die nog zijn ingelijst, begin dan met geschikt beschermmateriaal te kiezen. Dit wikkel je rondom het kunstwerk voor een optimale beveiliging. Het beschermmateriaal is bij voorkeur: krasbestendig, schokbestendig én antistatisch. Maak hiervoor je keuze uit een van onderstaande oplossingen:

Vloeipapier
Zijdepapier in verschillende kleuren
.
Met extra zachte textuur en beschikbaar in tal van kleuren.
.
hand Geschikt voor extra delicate oppervlakken (bijvoorbeeld glas of lak).
SchuimfolieRol schuimfolie.
Even doeltreffend als zijdepapier, maar sterker en schokbestendiger.
.
hand Geschikt voor extra delicate oppervlakken (bijvoorbeeld glas of lak).
PakpapierPakpapier gewikkeld rond schilderijen.
Omwikkel je schilderijen met dit scheurbestendig en milieuvriendelijk materiaal. Gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.
.
hand Geschikt voor niet-delicate oppervlakken.
Noppenfolie.
Rol van noppenfolie
.
Een klassiek en doeltreffend beschermmateriaal.
.
Tip: te gebruiken als extra beschermlaag tegen schokken.
.
hand Geschikt voor standaard oppervlakken.

Met de bovenstaande materialen heb je je schilderijen inmiddels goed kunnen omwikkelen. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen onder andere krassen en (lichte) schokken. Vervolgens gaan we een geschikte verpakking uitkiezen, speciaal ontworpen voor ingelijste schilderijen. Je kan kiezen uit de volgende verpakkingsopties:

Postdoos met schuimvulling
Post met schuimvulling voor schilderijen
.
.

Dubbele bescherming tegen schokken en krassen door de zachte schuimlaag aan de binnenzijde en de 2 kartonlagen bovenaan.
Uitschuifbare dekseldoosUitschuifbare dekseldoos voor schilderijen.

.
Makkelijk in de hoogte verstelbaar en extra beschermend dankzij het sterke dubbelgolfkarton.

KruiswikkelverpakkingKruiswikkelverpakking voor schilderijen.
.
Makkelijk te sluiten en te openen.
Met schokbestendige beschermranden én variabele vulhoogte.

2. Voor het verzenden van een schilderij of foto op rol

Kan je schilderij makkelijk worden opgerold zonder het te beschadigen? Dan kan je hieronder kiezen uit enkele aangepaste verpakkingen. Denk eraan om je schilderij of foto eerst nog te omwikkelen in een laagje vloeipapier of schuimfolie. Dat geeft een optimale, zachte bescherming en voorkomt mogelijke krasjes. Wikkel het vervolgens in een tweede laag van bijvoorbeeld kraftpapier of noppenfolie voor een perfecte beveiliging tegen schokken. Daarna kan je het opgerolde kunstwerk verpakken in een van de volgende oplossingen:

Verzendkoker
Ronde verzendkokers in verschillende formaten
.
.
Een verzendkoker is beschikbaar in een rond, vierkant of driehoekig model, en beschikbaar in verschillende formaten afhankelijk van de grootte van je schilderij of foto.
Lange dekseldoosLange dekseldoos voor schilderijen en posters.
.
Bepaal zelf de gewenste lengte: het deksel wordt over de doos geschoven en past zich aan de lengte van je producten aan.

3. Voor het verzenden van een plat kunstwerk

Verzend je een plat kunstwerk? Begin dan eerst met het op een stevig stuk karton te zetten. Zo kan het tijdens de hele logistieke keten zijn platte vorm makkelijk behouden. Op die manier voorkom je dat je kunstwerk zou buigen of breken. Wikkel je kunstwerk vervolgens in een elektrostatische plastic zak, voordat je alles in een verpakking schuift. Die verpakking kan een sterke gewatteerde zak zijn, of een compacte kartonnen doos.

4. Voor het verzenden van een beeldhouwwerk

Elk beeldhouwwerk, groot of klein, heeft nu eenmaal andere kenmerken. Je zal dus een beschermmateriaal moeten kiezen dat heel flexibel is en makkelijk krassen en stoten kan voorkomen. Hiervoor wordt over het algemeen noppenfolie aanbevolen. Nadat je beeld stevig werd omwikkeld, kies je voor een houten kist die zo nauw mogelijk aansluit rond het kunstwerk. We raden je aan om een kist te kiezen die 5 tot 10 centimeter over elke zijde van het beeld uitsteekt. Klem het beeldhouwwerk vervolgens zo strak mogelijk vast in de kist. Met welke materialen je dat het best doet, lees je hieronder.

Stap 2: Voeg extra bescherming toe aan je schilderijen of kunstwerken

Voordat je je schilderijen of kunstwerken effectief meegeeft aan een koerierdienst zijn er nog een paar aandachtspunten om rekening mee te houden. Extra bescherming is geen overbodige luxe. Denk daarom aan de volgende tips:

 • [1] Voeg opvulmateriaal toe: zorg ervoor dat je kunstwerken zeer stevig in de doos vastzitten. Merk je op dat er tóch nog speling is? Gebruik dan schuimkussentjes of opvulchips. Zo klem je alles goed vast en verklein je aanzienlijk het risico op schade.
 • [2] Voeg hoekbescherming toe: ingelijste schilderijen hebben extra kwetsbare randen. Voorzie die randen daarom van kartonnen hoeken of schuimprofielen.
 • [3] Omwikkel je pakket met rekfolie: dankzij deze extra laag is je volledige pakket beschermd tegen vocht en allerlei onwelkome weersomstandigheden tijdens het transport. Je kan ook kiezen voor zwarte rekfolie om de inhoud van je pakket af te schermen van nieuwsgierige ogen.
 • [4] Plak waarschuwingsetiketten op je pakket: zorg dat het duidelijk is voor je transporteurs dat ze te maken hebben met een breekbaar of kwetsbaar pakket. Stickers met de boodschap ‘Fragile’ of ‘Handle with care’ komen dan goed van pas.

Voorbeelden van schuimkussens, hoekprofielen, zwarte rekfolie en waarschuwingsetiket

Stap 3: Kies de juiste transportpartner die past bij je noden

Deze derde stap is cruciaal voor een vlotte verzending van je schilderijen en kunstwerken. Zijn je kunstwerken niet erg duur, dan kan je kiezen om te verzenden met een standaard koerierdienst zoals bijvoorbeeld PostNL. Je pakket moet dan wel nog voldoen aan een aantal standaard regels en waarden. In het geval van PostNL gaat dit om het volgende (check altijd de website voor de meest actuele voorwaarden):

 • Maximum gewicht: 31,5 kg.
 • Maximum lengte: 175 cm.
 • Maximale breedte: 78 cm.
 • Omtrek + lengte maximaal: 300 cm.
 • Minimum formaat: 14 x 9 cm

Zijn je kunstwerken toch wel wat duurder of breekbaarder, kies dan voor een gespecialiseerde transporteur. Hun personeel is perfect opgeleid in het veilig laden en lossen van kunstwerken – dat gebeurt trouwens vaak volgens het ‘stoep-tot-stoep’ principe, d.w.z. rechtstreeks van de verzender naar de ontvanger. Voor internationale leveringen kan je gebruikmaken van zee-, lucht-, spoor- of riviertransport. Wegtransport blijft echter de meest veilige manier om dit soort kwetsbare goederen te verplaatsen. Kies je voor zo’n gespecialiseerd transportbedrijf, dan regelen zij doorgaans ook alle formaliteiten met de douane. Bekende transportbedrijven waar je terecht kan zijn onder andere:

 • Crown Fine Art
 • LP Art
 • Evertrans
 • Artrans
 • Convelio
 • In’Art Transport

Stap 4: Kies de juiste verzekering voor de verzending van je schilderijen

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, controleer je best altijd je transportcontracten om te zien voor welke waarde je kunstwerken verzekerd zijn als ze worden verzonden. Als de maximaal gedekte waarde lager is dan de waarde van je kunstwerk, moet je overwegen om je verzending extra te verzekeren. De oplossing is om een ‘ad valorem’ verzekering af te sluiten. Die biedt een vergoeding op basis van de waarde van het verzonden kunstwerk. Deze vergoedingen verschillen meestal naargelang het probleem dat wordt vastgesteld: breuk, verlies, diefstal, enz.

Hiermee zijn we helemaal klaar! Je hebt nu alle stappen doorlopen om met de meest geschikte verpakking je schilderijen en andere kunstwerken veilig te transporteren. Succes!

PDF Verpakkingsgids voor e-commerce

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen