RAJA’s snelle gids voor kartonnen kokers

4  min. leestijd 18 oktober 2023

Moet je met de regelmaat van de klok lange en smalle items verzenden? En ben je daarvoor nog op zoek naar de ideale verpakkingsoplossing? Grote kans dat kartonnen kokers voor jou dan de beste uitkomst bieden. Er is niets zo gemakkelijk om je lange producten mee te verpakken en te beschermen! In deze praktische gids laten we je zien uit welke soorten verzendkokers je kan kiezen bij RAJA en welke het best beschikt zijn voor jouw activiteiten.

1. Wat verpak je in kartonnen kokers?

Een plastic koker of kartonnen koker is in veel gevallen de beste oplossing voor het verzenden van lange en smalle producten. Het beschermt als geen ander je items tegen stoten, scheuren, vuil en vocht. Verkoop je een van de onderstaande producten, dan is een verzendkoker dus zéker iets voor jou:

 • Posters en grote affiches,
 • Kaarten of kalenders,
 • Rollen behang, stof,
 • Grootformaat documenten (zoals technische tekeningen of blauwdrukken),
 • Lange metalen of mechanische onderdelen,
 • Kunstwerken, tekeningen, schilderijdoeken, enz.
Wist je dat…

De meeste plastic of kartonnen kokers zijn te sluiten met een eenvoudige ‘plug’? Daarmee kan je makkelijk de beide uiteinden van de koker afsluiten. Die pluggen zijn trouwens ook herbruikbaar waardoor je de koker zo vaak kan openen en sluiten als je maar wil. Andere verzendkokers hebben dan weer een sluiting met een geïntegreerde kleefstrip. Eenmaal gesloten zal elke poging om de verpakking weer te openen duidelijk zichtbaar zijn.

Sluiting van koker met plug of sluitstrip

2. Welke verzendkoker kies je het best?

In de wereld van kartonnen kokers heb je meer keuze dan je zou denken. Wordt het een ronde koker, een vierkant model of eentje met een driehoeksvorm? De specialisten van RAJA selecteerden voor jou de populairste varianten waarmee je jouw items veilig verpakt en verzendt.

Ronde kartonnen koker
.Stapel van ronde kartonnen buizen van RAJA
.
• De meest populaire koker: direct klaar voor gebruik.
Schokbestendig door het spiraalsgewijs gewikkeld karton.
Snel open en dicht door de pluggen met treklipje.
Milieuvriendelijk: van gerecycled papier.
Driehoekige koker
.Serie van driehoekige kartonnen kokers van RAJA
.
• De meest praktische koker: benut maximaal je beschikbare opslag- of verzendruimte.
Ideaal om praktisch te archiveren.
Rolt niet weg!
Met kleefstrip om snel en permanent te sluiten.
Milieuvriendelijk: van FSC gecertificeerd papier. 
Vierkante kartonnen kokerVierkante verzendkoker van RAJA met zelfklevende sluiting.
De meest stabiele koker: perfect stapelbaar.
Ideaal om praktisch te archiveren.
Rolt niet weg!
Met kleefstrip om snel te sluiten + scheurperforatie om snel te openen.
Milieuvriendelijk: van gerecycled papier.
Vierkante versterkte kokerTwee vierkante versterkte kokers met plastic pluggen.
• De sterkste koker: ideaal voor breekbare producten.
Rolt niet weg!
Snel open en gesloten door de plastic pluggen.
Van 2 mm dik spiraalsgewijs gewikkeld karton.

3. Zo vermijd je extra kosten bij het verzenden van kartonnen kokers

Verzend je je kartonnen buis met een standaard koerierdienst zoals postNL, weet dan dat er bepaalde maximumafmetingen zijn waarmee je rekening moet houden. Zo vermijd je een extra toeslag. Voor grote pakketten zijn bijvoorbeeld de volgende regels van toepassing:

 • Pakketten tot 10 kg mogen maximaal 100 x 50 x 50 cm zijn. Is je pakket groter, dan betaal je het tarief van een zwaarder pakket.

 • Pakketten van 10-31,5 kg mogen maximaal 176 x 78 x 58 cm zijn. Grotere en zwaardere pakketten kun je als vracht versturen.

Bovendien is het mogelijk dat je koerier nog een bijkomende posttoeslag aanrekent voor ronde kartonnen kokers. Dit komt omdat ronde pakketten doorgaans niet automatisch verwerkt kunnen worden door de postsorteermachines. Dat vraagt om een handmatige afhandeling, hetgeen een wat hogere kost met zich meebrengt. Kan je zo’n posttoeslag vermijden? Jazeker! Je hebt daarbij de keuze uit twee eenvoudige oplossingen:

 • Kies voor een vierkante kartonnen koker die bovendien beantwoordt aan de maximumafmetingen van je koerierdienst. In de video hieronder zie je hoe makkelijk je deze kokers kan vouwen, vullen, sluiten en openen.
 • Kies voor een ‘antirolkoker’. Die kan je eenvoudig rond een buis bevestigen zodat deze niet langer kan wegrollen. Zo is er geen extra manuele afhandeling meer nodig in de postsorteercentra.

4. Drie tips voor het verpakken van je grote documenten of affiches

Of je keuze nu is gevallen op een ronde, vierkante of driehoekige koker, het verpakken van grote documenten of affiches vraagt toch om enkele speciale aandachtspunten. Vanuit onze eigen ervaring verzamelden we hier drie tips die er voor zullen zorgen dat je items in perfecte staat tot op hun eindbestemming geraken.

 • Wikkel je poster eerst in een plastic hoes om het nog beter te beschermen tegen vocht en mogelijke scheurtjes.
 • Of wikkel je poster in zijdepapier of kraftpapier als bescherming én voor een mooie afwerking. Daarnaast kan je deze materialen gebruiken als opvulling aan beide uiteinden van de verzendkoker.
 • Gebruik eventueel een elastiek om alles rond de poster vast te zetten. Zorg er wel voor dat het elastiek niet té strak zit om een beschadiging aan je product te voorkomen.

En ziezo! Hiermee ben je een echte specialist geworden in het verpakken met kartonnen kokers. Je bent nu helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan met het verpakken en verzenden van je posters, kaarten, textiel en zoveel meer.

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen