Handleiding lijmpistolen: alles voor een veilig gebruik

5  min. leestijd 27 april 2020

Als we iéts kunnen zeggen over lijmpistolen, dan is het wel dat ze ongezien veelzijdig zijn. Sommigen onder ons gebruiken het voor het dichtkleven van kartonnen dozen, anderen gaan er mee aan de slag bij hun renovatiewerken of bij hun creatieve projecten. We overlopen in deze eenvoudige handleiding alle stappen die nodig zijn voor een veilig gebruik. Daarna is het aan jou!

1. Lijmpistolen en hun toepassingen

Een lijmpistool werkt in combinatie met een staaf van smeltlijm – het patroon zeg maar. Het warmt die lijmstaaf op waardoor hij vloeibaar wordt. Die vloeibare lijmmassa kan je dan makkelijk en gecontroleerd aanbrengen.

Hoewel de lijm niet zó uitzonderlijk sterk is, kan je er wel veel meer materialen mee verlijmen dan met om ’t even welke andere kleeftechniek. Een belangrijke voorwaarde is dat het oppervlak droog, stof- en vetvrij is. Daarom is een lijmpistool ideaal voor het verlijmen van steen, hout, karton, papier, kurk, textiel en leer. Materialen die zeer warm worden, kan je best niet kleven met dit soort lijm (bv. een gebroken koffiemok). Boven +75 °C kan de lijm zijn stevigheid verliezen.

Toepassingen van lijmpistolen

Voordelen van smeltlijm voor de verpakkingssector
De smeltlijm hecht zich diep in het karton en vormt daardoor een robuuste hechting die zéér lang meegaat.
Het oppervlak van je doos blijft gaaf (i.t.t. nietjes of tapes). Bedrukkingen op je doos blijven perfect leesbaar.
Smeltlijm zorgt voor extra veiligheid. Elke poging om de doos te openen veroorzaakt beschadiging van het karton en is dus onmiddellijk zichtbaar.

2. Veiligheidstips

Voordat we aan het lijmen gaan, overlopen we eerst nog enkele veiligheidstips. Neem je die in acht, dan kan je zonder obstakels met de meeste lijmpistolen aan de slag.

Voordelen Gebruiksaanwijzing: koop je een nieuw toestel, neem dan eerst aandachtig de handleiding door. Lijmpistolen werken op basis van hitte. Het is dus goed om te weten waar het verwarmingselement zit en hoe je je apparaat aan- en uitschakelt.

Voordelen Oude lijmresten: de spuitmond moet altijd vrij zijn van oude lijmresten. Je kan het gat terug openmaken met een tandenstoker bijvoorbeeld. Lukt dat niet, laat het toestel dan opwarmen zodat de lijmresten eraf kunnen druppelen.

Voordelen Hitte: raak de spuitmond niet meer aan nadat het verwarmingselement start. Laat je lijmpistool bovendien nooit zonder toezicht liggen zodra het in het stopcontact steekt.

Voordelen Stabiliteit: leg het pistool nooit op zijn kant. De lijm kan er dan uitlopen of de spuitmond (die het heetst is) kan een brandplek veroorzaken op de ondergrond.

Voordelen Opbergen: tot slot, bewaar je lijmpistool op een koele en droge plek.

De belangrijkste veiligheidsvoorschriften op een rij
Richt het pistool omlaag. Gebruik het nooit om materialen te verlijmen die zich boven je hoofd bevinden.
Trek altijd de stekker uit bij het schoonmaken en gebruik nooit water.
Komt er warme lijm op je huid, hou die plek dan onder koud stromend water. Wacht tot de lijm is uitgehard en pel het van je huid.

3. Hoe gebruik je een lijmpistool?

1. Bereid je voor: controleer het apparaat op mogelijke barsten of beschadigingen. Kijk ook na of het elektriciteitssnoer nog intact is.

2. Start het lijmpistool en test het uit: het duurt zo’n 2 minuten voordat het verwarmingselement volledig op temperatuur is. Tijdens het opwarmen, zal een rood knipperlichtje branden. Duw de knijper van het apparaat daarna zachtjes in en hou de spuitmond naar beneden gericht.

3. Bedek de ondergrond: leg een stuk oud karton of folie onder het materiaal dat je wil verlijmen. Zo kan je gemorste lijm makkelijk opvangen.

4. Start met lijmen: breng de lijm aan op een droog en vetvrij oppervlak. Gebruik slechts zoveel lijm als je nodig hebt. Begin dus met een bescheiden hoeveelheid. Glas kan je even inwrijven met alcohol of glasreiniger. Hout kan je een beetje opschuren daar waar het moet kleven.

5. Laat de lijm uitharden: het duurt zo’n 24 uur voordat de lijm volledig droog is. Karton en papier zijn van nature al droge en vetvrije materialen waardoor het droogproces veel sneller zal verlopen. 

6. Na het lijmen: trek de stekker weer uit het stopcontact. Veeg de lijmresten op de spuitmond daarna snel weg met een droge doek. De spuitmond zal nog warm zijn, dus draag hittebestendige handschoenen.

Wist je dat...
Smeltlijm geen oplosmiddel bevat en samen met karton is te recyclen?
Smeltlijm vaak wordt gebruikt bij het sluiten van exportverpakkingen?

4. RAJA’s lijmpistolen

Lijmpistool Bühnen® HB196
Voor normaal gebruik
Lijmpistolen HB196 van Bühnen: voor normaal gebruik
Lijmpistool Bühnen® HB240
Voor intensief gebruik
Lijmpistolen Bühnen240 - voor intensief gebruik
Met afneembare netstekker om (kort) zonder netstroom te werken.30% minder kracht nodig bij het knijpen, dus gebruiksvriendelijker.
Met stabiele, afneembare standvoet.
Geïntegreerde aan-/uitschakelaar.
Een echt lichtgewicht.
• Verwisselbare spuitmonden: aanpasbaar aan je behoeften.
Met stabiele, afneembare standvoet.
Geïntegreerde aan-/uitschakelaar. 

Nauwkeurige elektrische temperatuurregeling.
• Slagbegrenzing: voor exact herhaalbare lijmapplicatie.*
Extrusiewarmte: +200 °CExtrusiewarmte: +190 °C
Gewicht: 410 gGewicht: 605 g
Afmetingen: 265 x 185 x 65 mmAfmetingen: 260 x 215 x 85 mm
Vermogen: 125 WVermogen: 300 W
Smeltcapaciteit: tot 0,8 kg/uSmeltcapaciteit: 1 tot 1,5 kg/u
* Om deze begrenzing in te stellen moet je het volgende doen: duw geleidelijk de knijper in. Schuif gelijktijdig de slagbegrenzing bovenaan het toestel naar voren, tot je de ideale hoeveelheid lijm hebt bereikt. 

Lijmpistolen van RAJA en hun accessoires

5. RAJA’s lijmstaven

Een lijmpistool zonder lijm, dat is geen zicht! Er bestaan verschillende soorten lijmstaven, elk voor specifieke materialen. Alle lijmstaven die verkrijgbaar zijn bij RAJA, hebben een diameter van 12 mm en zijn 300 mm lang.

Verpakkingslijm
Veelzijdige lijm voor lijmpistolen
Onderhoudslijm
Gele superlijm voor lijmpistolen RAJA
Lijm voor lage temp.
Veelzijdige lijm voor lijmpistolen
Geschikt voor knutselwerken en het dichtkleven van verpakkingen.Geschikt voor glas, plastic, vernis, metaal, rubber, hout en keramiek.Geschikt voor materialen die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen zoals schuim.
Kleur: transparantKleur: mat geelKleur: transparant
Hechtingstijd: 50 sec.Hechtingstijd: 40 sec.Hechtingstijd: 100 sec.

Bronnen:
blog.consumercrafts.com/craft-basics-main/how-to-hot-glue-tips/
makelyhome.com/how-to-clean-a-glue-gun/
www.buehnen.de/nl/lijmapparatuur/mechanische-hotmeltlijmpistolen

Populaire onderwerpen