Tips voor een perfecte geschenkverpakking

4  min. leestijd

De eindejaarsfeesten zijn hét uitgelezen moment om cadeaupapier, strikjes en linten weer boven te halen. Wie aan de feestdagen denkt, ziet zó de kerstboom met de vele pakjes. Die pakjes verpakken uiteraard zichzelf niet – alhoewel sommigen graag zouden geloven dat de elfjes van de Kerstman er voor iets tussen zitten. De een vindt het geweldig om zich helemaal uit te leven met schaar, cadeaupapier en linten. Voor de ander breekt het dilemma aan: hoe moet ik daar nu aan beginnen? We loodsen je doorheen het verpakkingsproces en geven tips voor de perfecte geschenkverpakking.

Tips voor een perfecte geschenkverpakking

1. Hoe kies ik de juiste cadeauverpakking?

Alles begint met de vorm van je product: rechthoekig of onregelmatig? Bij een rechthoekige of regelmatige vorm (denken we maar aan een boek) kun je onmiddellijk het inpakpapier bovenhalen. Dat is simpel. Bij een onregelmatige vorm kan dat al een stuk moeilijker liggen. Een knuffel, een fles wijn of een flacon parfum zijn niet zo evident om in cadeaupapier te wikkelen. Probeer daarom eerst een geschenkdoos te kiezen die perfect past bij deze producten.

Producten met onregelmatige vormen verpak je het best in een geschenkdoos of – in het geval van een fles – in een flesverpakking. Als het om extra fragiele producten gaat zoals porselein of glas, gebruik je best nog opvulmateriaal en zijdepapier of vloeipapier. Die vind je in een breed spectrum aan kleuren, mooi bij elkaar passend met je cadeautjes of net in een kleurtje dat sterk contrasteert. Ben je van plan om een cadeaubon te geven? Denk er dan ook eens aan om deze te verpakken in een geschenkzakje of -doosje. Je geschenkverpakking ziet er onmiddellijk een stuk aantrekkelijker en origineler uit.

 2. Hoe kies ik het juiste cadeaupapier?

Cadeaupapier bestaat in werkelijk álle mogelijk kleuren. Je kan het zo gek niet bedenken of je zal het wel ergens tegenkomen. Veel van je keuze hangt af van het patroon en de kwaliteit van het papier. Heb je een verpakking of product met regelmatige rechthoekige vormen, kies dan eens voor een geschenkpapier met een strak strepenpatroon.

Datzelfde streepjespapier kun je echter beter vermijden als je pakje onregelmatige vormen heeft. Kies in plaats daarvan voor een dessin met bijvoorbeeld bolletjes of grillige patronen. De gekke vormen van je cadeau vallen daardoor veel minder op. Mag het iets chiquer zijn? Kies dan voor een cadeaupapier met een holografische of gemetalliseerde glitter. Daardoor springt je cadeau er onmiddellijk uit. Tot slot kan je ook kiezen voor effen kraftpapier. Dit cadeaupapier geeft je geschenkverpakking een natuurlijke en tijdloze uitstraling. Altijd een goede keuze dus!

CadeaupapierGeschikt voor…
Patroon met strepen► pakjes met een regelmatige vorm zoals dozen, boeken, enz.
Patroon met grillige motieven of stippen► pakjes met onregelmatige vormen.
Gemetalliseerde glitter► een chique uitstraling voor je cadeaus.
► het versieren van etalages.
Effen kraftpapier► een natuurlijke en tijdloze uitstraling.
► speel in op de kleur van je huisstijl.

Kies het ideale cadeaupapier voor je geschenken

3. Hoe kies ik het juiste geschenklint?

Nu je het cadeaupapier hebt gekozen, ben je klaar voor de afwerking. Geen cadeau is compleet zonder een geschenklint. Net zoals bij het cadeaupapier heb je ook hier weer een brede keuze aan kleuren. Speel gerust met kleuren en laat je lint contrasteren met je inpakpapier. Voor een natuurlijke uitstraling kun je ook kiezen voor vlechtwerk van raffia. Je pakje is klaar! Of toch nog niet? Voor de finale afwerking heb je nog de keuze uit enkele accessoires…

4. Werk af met de juiste accessoires voor je geschenkverpakking

Welke accessoires kun je nu nog toevoegen aan je cadeau? In de eerste plaats denken we natuurlijk al aan een strik! Kies voor een opvallende strik met spiegelend effect of voor een authentiekere strik met raffia-effect. Ook een spiegelster kan mooi zijn. Voorzie je pakje tot slot nog van een gepersonaliseerd etiket zodat je merknaam duidelijk naar voren komt. Of kies voor een geschenketiket met een specifieke boodschap om in te spelen op de feestdagen of op een verjaardag.

Alle benodigdheden voor je geschenkverpakking

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen