Handmatig folie wikkelen: 7 veelgemaakte fouten

5  min. leestijd 26 juli 2023

Folie wikkelen rondom een pallet is een essentieel onderdeel van je inpakproces. Het garandeert als geen ander dat een grote stapel goederen veilig kan worden verzonden. Rekfolie hanteren kan op het eerste gezicht een moeizame taak lijken voor je magazijniers; zéker wanneer hij of zij het handmatig moet doen. RAJA verzamelde daarom 7 veelgemaakte fouten die je makkelijk kan vermijden. Zo leer je om beter, veiliger én efficiënter je pallets klaar te stomen voor verzending.

Tip 1: Kies het juiste materiaal voor je palletisering

Voordat je begint met het wikkelen van je pallet heb je hiervoor eerst het juiste materiaal nodig. Dankzij een slimme investering in het correcte materiaal bespaar je je achteraf heel wat kopzorgen. Hou bij je keuze daarom rekening met de volgende producten:

  • Het juiste type pallet: schenk extra aandacht aan de maximale belasting die je pallet moet kunnen torsen, het aantal sleuven onderaan en natuurlijk de afmetingen.
  • Het juiste type doos: denk hierbij aan palletiseerbare dozen. Deze hebben een formaat dat is aangepast aan de afmetingen van standaard palletformaten.
  • Het juiste type wikkelfolie: voor middelgrote pallets met licht uitstekende ladingen kies je best voor voorgerekte folie. Deze maakt het handmatig folie wikkelen een stuk makkelijker (én zuiniger) voor je magazijniers.

Tip 2: Stapel je producten stabiel

Hiermee zijn we aanbeland bij een van de meest voorkomende fouten. Als je dozen onstabiel op een pallet staan, zal die pallet zelf ook onstabiel worden. Resultaat? Er zal tijdens het transport een groter risico zijn dat de pallet omvalt en je producten beschadigd geraken.

Beginnen doe je met je dozen stabiel te stapelen. De kleinste dozen horen daarbij onderaan de stapel. Laat geen ruimte tussen de verschillende dozen, en plaats tussen elke laag best een tussenblad. Dit verhoogt aanzienlijk de stabiliteit van je pallet, zodat hij achteraf makkelijker is te wikkelen en te vervoeren.

Een extra tip van RAJA: als alternatief voor een traditionele pallet kan je opteren voor een palletkist. Hiermee hou je je altijd aan de maximale afmetingen van de pallet, zodat de dozen niet over de zijkanten zouden steken. Dit is een prima oplossing als je veel tijdelijke werknemers in je magazijn hebt en je over weinig tijd beschikt om hen individueel op te leiden. Met een palletkist ben je altijd verzekerd dat de kwaliteit van je palletisering gegarandeerd blijft.

Hoe bereid je een pallet voor op een exportverzending

Tip 3: Wikkel je pallet handmatig in de juiste richting

Je rekfolie heeft een specifieke richting waarin het moet worden aangebracht: de klevende zijde moet daarbij gericht zijn naar je kartonnen dozen. De gladde zijde van de folie komt aan de buitenkant. Sommige rollen kan je aanbrengen met de klok mee, andere tegen de klok in.

Het omwikkelen van een pallet in de verkeerde richting brengt risico’s met zich mee die je absoluut wil vermijden. Ten eerste zal de folie zich niet hechten aan je lading indien de klevende kant naar buiten is gericht. Ten tweede is je pallet in dat geval niet goed beschermd tegen stof en andere opslagomstandigheden die de inhoud kunnen beschadigen. Draag er dus zorg voor dat je je magazijniers correct traint in het goed aanbrengen van de wikkelfolie.

Tip 4: Omwikkel je pallet gelijkmatig

Wanneer je een palletlading met de hand gaat wikkelen, moet je ervoor zorgen dat elk deel van de lading gelijkmatig wordt omwikkeld. We raden daarom een overlap van 10 tot 20 cm folie aan tussen elke strook. Zo is je lading van boven tot beneden optimaal beschermd.

Als je dit niet doet, is de kans groot dat je palletlading onstabiel is op de plekken die minder goed zijn omwikkeld. Deze stroken zouden ook meer worden blootgesteld aan schadelijke opslagomstandigheden en schokken tijdens het vervoer. Allemaal factoren die je goederen zouden kunnen beschadigen.

Breng rekfolie handmatig aan op je pallets.

Tip 5: Bescherm je pallet tegen weersomstandigheden

Worden je pallets buiten opgeslagen? Of in een ruimte die onderhevig is aan omgevingsfactoren die je goederen kunnen beschadigen? Kies dan voor een extra vorm van bescherming! Dat kan al beginnen met het materiaal waarvan de pallet is gemaakt: kunststof pallets zijn bijvoorbeeld waterdicht, terwijl houtvezelpallets ongevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen.

Voeg een van onderstaande verpakkingsmaterialen toe om je palletlading nóg beter te beschermen tegen schadelijke weersomstandigheden:

  • Gebruik een afdekvel dat je eenvoudig over je palletlading schuift. Zo is deze beter beschermd tegen weersinvloeden zoals regen.
  • Gebruik ondoorzichtige zwarte rekfolie om je lading te beschermen tegen zonlicht. Daarnaast beschermt deze donkere folie tegen diefstal aangezien je producten zijn afgeschermd van nieuwsgierige ogen met slechte bedoelingen.

Tip 6: Installeer een passende signalisatie in je magazijn

Om de veiligheid van iedereen te waarborgen, is het aangeraden om de juiste signalisatie te voorzien doorheen je magazijn. Dit helpt je magazijniers met het correct omwikkelen:

  • Regels voor het correct palletiseren, inclusief de beste technieken en de geschikte materialen.
  • Een aanduiding met de maximale palletbelasting voor elk type pallet dat wordt gebruikt.
  • Hanteringsinstructies: moet de pallet op een transpallet worden geladen? Op een vorkheftruck? Moeten ze handmatig worden gehanteerd met handschoenen?

Tip 7: Hou rekening met de risico’s van MSA

Het verpakken en omwikkelen van pallets zijn taken die duidelijke risico’s inhouden voor musculoskeletale aandoeningen (MSA). Denk maar aan de impact van té repetitief werk, té zware lasten tillen, enz. Indien je deze processen niet aanpakt, kunnen ze leiden tot fysieke klachten bij je magazijniers, en mogelijk zelfs het ziekteverzuim verhogen.

Hoe pak je de risico’s van MSA het best aan? Indien je magazijniers meer dan 12 tot 15 pallets per dag moeten omwikkelen, is het raadzaam om te kiezen voor een foliewikkelaar. Deze machine neemt de meeste zware en repetitieve taken over zodat je lichaam aanzienlijk minder wordt belast. Zo blijft pallets omwikkelen een aangenaam en makkelijk werk voor iedereen.

Lees hier alle artikels over ergonomie op de werkvloer

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





 

Populaire onderwerpen