Sealmachines en krimpfoliemachines: verpak op maat

6  min. leestijd 20 oktober 2017

Stel: je hebt een gamma producten die heel uiteenlopend zijn in omvang en gewicht. Je wilt deze producten graag voorzien van een plastic verpakking. Omdat je producten zo verschillend zijn, zal je meerdere formaten plastic zakken moeten voorzien. Maar dat kan al snel een heel gedoe worden… Je moet dan behoorlijk wat verschillende plastic zakken in voorraad hebben en houden want elk product is anders. Gelukkig bestaan er praktischere oplossingen. Denk maar aan krimpfoliemachines of sealmachines. Nog nooit van gehoord? Bekijk dan samen met ons hoe ze werken en welke voordelen je eruit haalt!

1. Wat zijn de voordelen van deze machines?

Een sealmachine en een krimpfoliemachine hebben elk hun eigen werkwijze maar delen heel wat voordelen. We zetten ze hier nog eens voor je op een rijtje:

 • Geschikt voor alle producten: ongeacht de vorm van je product, een sealmachine of krimpfoliemachine past zich altijd perfect aan. Zelfs producten met de meest grillige vormen worden probleemloos voorzien van een plastic verpakking.

 • 1 formaat folie volstaat: misschien gebruikte je vroeger voor elk van je producten een ander formaat plastic zak? Dankzij de buisfolie en krimpfolie is dat nu niet meer nodig. 1 folie volstaat om verpakkingen te maken van verschillende formaten. Doordat je zelf je plastic verpakkingen maakt, is het bovendien niet meer nodig om zelf een grote voorraad plastic zakjes in voorraad te hebben.

  Toepassingen van buisfolie.

 • Snel verpakken: het verpakkingsproces verloopt grotendeels semi-automatisch. Zo moet je minder inspanning leveren om je producten van de perfecte verpakking te voorzien.

 • Minimale inspanning: de machine doet dus bijna al het werk voor je.

 • Stevige bescherming: de buisfolie en krimpfolie beschermen je producten tegen alle invloeden van buitenaf. Zowel vocht en water, als stof en vuil. De krimpfolie houdt je losse producten trouwens perfect samen en is dus heel geschikt voor het verpakken van bv. flessen, cd’s, een stapel boeken, enz.

Je merkt het: sealmachines en krimpfoliemachines vormen de ideale oplossing als je producten wilt verpakken met uiteenlopende vormen en afmetingen. De sealmachines en krimpfoliemachines bij RAJA zijn bovendien altijd voorzien van een garantie van 1 jaar.

PDF Keuzegids voor verpakkingsmachines RAJA


2. Hoe werken sealmachines?

Bij een sealmachine maak je een plastic zak die perfect op maat is van je product. Hoe langer je product, hoe meer buisfolie je dus gebruikt. Hoe korter je product, hoe minder buisfolie je gebruikt. Zo voorkom je altijd verspilling van verpakkingsmateriaal. Een sealmachine is uitgerust met een lasbalk en werkt in combinatie met buisfolie. Het principe is heel simpel:

 • Stel de timer in voor de lastijd.
 • Plaats je product in de buisfolie.
 • Duw de voorverwarmde lasbalk naar beneden zodat de buisfolie wordt dichtgelast tot een zak.
 • Snij de buisfolie af.
 • Haal de lasbalk terug naar boven. Je plastic zak op maat is klaar!

 Welke sealmachine moet ik kiezen?

Er zijn uiteraard heel wat verschillende soorten sealmachines op de markt verkrijgbaar. Je keuze hangt grotendeels af van je dagelijks verbruik en van de breedte van de buisfolie:

 • Klein verbruik: tot 4 zakken/minuut. Maak je per uur maar een beperkt aantal verpakkingen, dan kies je het best voor de Eco sealmachine. Dit sealapparaat is licht, compact en gebruiksvriendelijk dankzij een instelbare timer. De maximale breedte van de buisfolie bedraagt hiervoor 200 mm. Prima geschikt dus voor het verpakken van je kleinere producten.

 • Gemiddeld verbruik: tot 8 zakken/minuut. Bij een gemiddeld verbruik schakel je het best over naar de Easy Packer© sealmachine. Dit apparaat is uiterst gebruiksvriendelijk dankzij zijn ingebouwd veiligheidsmes en instelbare timer. De sealmachine Easy Packer© is ook beschikbaar met een magneet zodat de lasbalk naar beneden wordt gehouden tijdens het lassen. Zo moet je minder inspanning leveren en kun je vlotter lassen. De max. breedte van de buisfolie bedraagt voor dit apparaat 400 mm.

 • Groot verbruik: tot 14 zakken/ minuut. De magnetische sealmachine SMS is de beste oplossing voor een industrieel gebruik. Je last hiermee buisfolie met een breedte tot 680 mm. Een goede oplossing dus voor vrij grote producten. Dit apparaat is voorzien van een ingebouwd veiligheidsmes. Bovendien komt de lasbalk na het sealen automatisch terug naar boven. De SMS sealmachine is ook verkrijgbaar met een voetpedaal zodat je handen vrij blijven tijdens het lassen. Je kunt dus zonder probleem aan een hoog tempo zakken maken op maat van elk van je producten.

Eco Sealmachine
.
Sealpapparaat PBS200
Easy Packer©
.
Sealapparaat Easy Packer
SMS Sealmachine
(S
uper Magneet Sealer)Magnetisch sealapparaat SMS
Klein verbruikGemiddeld verbruikGroot verbruik
4 zakken/min.8 zakken/min. 14 zakken/min.
Breedte folie: tot 200 mmBreedte folie: tot 400 mmBreedte folie: tot 680 mm
+ afsnijmes
+ magneet in lasbalk
+ rolhouder
+ oplegtafel
+ afsnijmes
+ voetpedaal
+ onderstel
+ rolhouder
+ oplegtafel

► Hoe kies ik de juiste buisfolie voor mijn sealmachine?

Bij een degelijke sealmachine hoort uiteraard ook de juiste buisfolie. De keuze voor de juiste buisfolie hangt af van het formaat en het gewicht van je producten.

Naast buisfolie kun je ook een voorgevormde plastic zak gebruiken die al aan 1 zijde is dichtgelast. Je plaatst je product dan gewoon in de zak en last het open uiteinde dicht met je sealmachine. Om je het leven trouwens nog makkelijker te maken, kun je jouw sealmachines combineren met een rolhouder voor de buisfolie of een oplegtafel voor je producten. Deze accessoires zijn verkrijgbaar voor de varianten Easy Packer© en SMS. Voor de meest ergonomische oplossing combineer je een sealmachine ook nog best met een onderstel. Hierdoor kan je makkelijk al zittend werken om comfortabel de sealmachine gebruiken.

Sealmachines met ergonomische accessoires

3. Hoe werken krimpfoliemachines?

Bij een krimpfoliemachine wordt er dankzij de krimpfolie een plastic omhulsel gecreëerd rond je product. Je plaatst je product eenvoudigweg in de krimpmachine. Doordat de polyolefinefolie in de machine wordt verwarmd, krimpt deze rondom je product. Terwijl je bij een sealmachine een plastic zak creëert, vorm je met een krimpfoliemachine een soort ‘huid’ die je product perfect beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals water, vocht, stof of vuil.

Met een krimpfoliemachine verpak je tot 300 producten per uur. Onze krimpfoliemachine ESP combineer je met een polyolefinefolie van Rajashrink of Cryovac CT. Bij de juiste keuze van krimpfolie moet je er enkel op toezien dat de breedte van de folie overeenstemt met de afmetingen van de te verpakken goederen. Doordat de folie mooi rond je producten krimpt, passen ze zich perfect aan, aan elke vorm.

Ontdek hier de krimpfoliemachine van Rajapack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Populaire onderwerpen