Tapedispensers: zo kies en gebruik je het juiste model

9  min. leestijd 24 april 2024

Verpakkingstapes zijn onmisbaar in de logistiek, opslag, verhuizing en dienstensector. Zelfs bij je thuis zal je ze wel eens gebruiken om een doos te sluiten. Tape of plakband handmatig aanbrengen op een pakket kan echter veel tijd en moeite kosten. Vooral in e-commercebedrijven, waar per dag honderden pakketten worden gesloten, kan dit een serieuze uitdaging vormen. Tapedispensers zijn hiervoor dé oplossing. Hoe kies je nu de juiste dispenser voor je bedrijf? En hoe breng je de tape er correct mee aan? Lees verder en kom er alles over te weten.

1. Wat is een tapedispenser?

Tapedispensers worden gebruikt om verpakkingstape snel en doeltreffend te kleven. Heel eenvoudig! Je komt ze wel al eens tegen onder verschillende benamingen zoals tapeafrollers, veiligheidsafrollers of plakbandispensers. Ze hebben echter allemaal dezelfde karakteristieke basisconstructie. Deze constructie van kunststof en metaal bestaat uit een handgreep, een houder voor de tape en een snijgedeelte. Hoe je de tape precies aanbrengt in je dispenser lees je verderop.

Een dispenser helpt je om tape of plakband strak te trekken terwijl het op een oppervlak wordt aangebracht. Daardoor ben je zeker van een hoogwaardige en esthetische sluiting. Ze zijn absoluut onmisbaar voor wie tijdbesparend en ergonomisch wil werken.

Onderdelen van tapedispensers

2. Wat zijn de voordelen van een dispenser?

Werk je in een webshop of een magazijn, dan zijn tapedispensers zonder twijfel een verplicht onderdeel van je uitrusting. Dankzij een tapedispenser voorkom je dat je elk stuk tape met de hand zou moeten afscheuren of knippen. Zo verminder je het aantal handelingen aan je inpaktafel en maak je je werk een stuk gemakkelijker. Honderden pakjes per dag verwerken wordt dan plots heel wat eenvoudiger.

Dankzij de constructie van de afroller wordt er altijd een nieuw stuk tape klaargezet na het afsnijden. Zo kan je onmiddellijk verder gaan na elke snede. Bovendien zorgen de ‘drukrollen’ ervoor dat de tape perfect vlak wordt aangebracht, zonder vouwen of luchtbellen. Tot slot heb je nog het getande mes die de tape mooi gelijkmatig afsnijdt. Zo maak je een op en top doeltreffende sluiting die er ook nog eens mooi en netjes uitziet. Meer kan je toch niet wensen voor je pakje?

3. Hoe gebruik je tapedispensers?

Alles begint bij het correct aanbrengen van de tape op een dispenser. Hoe begin je daaraan? Heel makkelijk eigenlijk. Verwijder eerst eventueel de rol oude tape die nog op de dispenser zit en zorg ervoor dat er geen lijmresten achterblijven. Dit is erg belangrijk want lijm kan je afroller blokkeren. Neem nu je nieuwe rol tape en plaats hem op de houder. Zorg ervoor dat de kleefzijde naar beneden/binnen is gericht.

Rol vervolgens een stukje tape af van enkele centimeters lang en breng het aan achter het snijmes. Zet nu de tape stevig vast in de trommel door aan de rem of het spanslot te draaien. Moet je de spanning verhogen, dan draai je de vergrending met de klok mee. Hierna trek je de tape nog een klein stukje verder door zodat hij onder spanning komt te staan. Dit is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je je tapedispenser correct kan gaan gebruiken. Hierna ben je klaar en kan je de tape rechtstreeks aanbrengen op je doos.

4. Hoe kies je de juiste tapedispensers?

Tapeafrollers worden in de eerste plaats van elkaar onderscheiden op basis van het soort tape die je erop plaatst. Je moet daarvoor kijken naar de breedte van je taperol. Je hebt afrollers die geschikt zijn voor tape met een breedte van 25, 50 of 75 mm. Zorg er dus altijd voor dat je tape goed past op de afroller.

In de tweede plaats wordt er gekeken naar afrollers mét of zonder een ergonomische handgreep. Bij zo’n ergonomische greep sluiten je handen veel ‘natuurlijker’ rond de grip waardoor de afroller beter hanteerbaar is. Zeker in de veeleisende e-commercesector zijn afrollers mét een ergonomische greep steeds meer de regel. Zowel hun ontwerp als de manier waarop je ze moet gebruiken, vergemakkelijken het sluiten van pakketten. Welke afroller is nu het best geschikt voor jouw inpaktaken? Lees verder en bekijk hieronder de 4 populairste types van tapedispensers.

1. Dispenser met veiligheidsmes

Een van de belangrijkste onderdelen van een tapedispenser is het snijmes. Maar tegelijkertijd is dit ook een van de grootste risicopunten. Jezelf per ongeluk snijden gebeurd soms sneller dan je denkt. Om dit risico aanzienlijk te verkleinen, ontwierp men dispensers met een zogenaamd ‘veiligheidsmes’. Het snijmes is automatisch verborgen. Het komt enkel tevoorschijn wanneer je lichte druk uitoefent op de dispenser om de tape af te snijden.

Dispenser met veiligheidsmes

2. Dispenser voor versterkte tape

Versterkte tape is vaak voorzien van glasvezeldraad. Dat maakt de tape supersterk, maar ook een stuk moeilijker om af te snijden. Om dit soort tape dan tóch efficiënt te kunnen afsnijden, ontwierp men dispensers met een gegolfd mes. Dit gegolfd mes verschilt van een recht mes, zoals je dat zou vinden bij een doorsnee dispenser. Hiermee kan je de versterkte tape veel efficiënter doorsnijden. Het resultaat is een mooi stuk afgesneden tape zonder rafelige randen.

3. Dispenser met ultralicht en geluidsarm design

Op zoek naar een afroller met een ultralicht design? Kies dan voor dit speciale ontwerp. Hij is tot wel de helft lichter dan gelijkaardige standaard dispensers. Bovendien is deze afroller speciaal ontworpen voor het geluidsarm kleven van gewone polypropyleentape. Zo’n PP-tape produceert bij het afrollen al snel een geluid van 95 dBA. Dat is te vergelijken met het geluid van een doorsnee haardroger. Met deze geluidsarme pistoolafroller wordt dit met dezelfde tape gereduceerd tot 78 dBA. De pistoolafroller is naargelang het model geschikt voor rollen tape met een breedte van 50 of 75 mm.

Tapedispensers met ultralicht en geluidsarm design

4. Tapedispensers voor intensief gebruik

Moet je een hele dag lang een tapedispenser gebruiken? Hou dan zeker halt bij dit type! Dit soort dispenser is ontwikkeld voor standaard rollen polypropyleen- of pvc-tape. Wat hem uniek maakt, is zijn ergonomische handgreep en robuuste metalen structuur uit één stuk. Hierdoor kan je de dispenser perfect hanteren voor een langere tijd en kan hij wel tegen een stootje. Dit type is een echte alleskunner voor wie langdurig aan een inpaktafel moet staan.

5. Drie unieke soorten tapeafrollers

De bovenstaande tapedispensers zijn zonder meer het populairst op de markt en zijn het perfecte instrument voor het sluiten van kartonnen dozen. Dat wil echter niet zeggen dat ze aan 100% van je verpakkingsnoden zullen kunnen voldoen. Om die ‘lege gaatjes’ op te vullen, kijk je ook best uit naar deze drie unieke soorten tapeafrollers en dozensluiters.

1. Tafelafroller voor kantoorplakband

Niet elke situatie vereist de standaardoplossing van kartonnen dozen. Sterker nog, plastic of papieren zakjes vormen een populair alternatief voor vele bedrijven, variërend van detailhandel tot e-commerce. Maar hoe zorg je voor een snelle en effectieve sluiting van deze zakken? De oplossing ligt verrassend genoeg niet bij de conventionele tapedispenser, maar bij een veelzijdiger hulpmiddel: de tafelafroller. Hiermee kan je brede of smalle stroken plakband met 1 hand afscheuren en gebruiken voor het sluiten van je zak. Daarnaast kom je de tafelafroller vaak tegen op kantoor of bij retailers voor het verpakken van geschenken.

Tafelafroller voor plakband

2. Slakkenhuisafroller voor een veelzijdige toepassing

Een slakken-wat…? Deze dispenser lijkt op het eerste gezicht wel een beetje op een slakkenhuis, maar daar stopt gelukkig de vergelijking met deze slijmerige beestjes. Een slakkenhuisafroller (ook wel lusdispenser genoemd) is geschikt voor alle soorten tape, zelfs versterkte tape en omsnoeringstape. Je kan hem heel makkelijk vasthouden met 1 hand en soepel bewegen in eender welke richting. Je gebruikt ‘m voor het sluiten, bundelen of omwikkelen van allerhande objecten. Dat kan gaan van dozen en zakjes tot kabels, langwerpige producten, enz. Dat maakt hem enorm veelzijdig en multi-inzetbaar.

Rode slakkenhuisafroller

3. Tapedispenser Zerotape voor een maximale ergonomie

Als derde type vermelden we hier nog de Zerotape-dispenser. Hij behoort tot de nieuwste generatie van afrollers voor tape. Door zijn uniek en licht design zorgt hij voor een maximum aan ergonomie tijdens het gebruik. Dat zorgt ervoor dat er tot 25% minder spieractiviteit nodig is bij het afrollen. Bovendien worden je spieren in pols, arm en schouder tot 75% minder belast. Als extra beschikt deze dispenser over een geventileerde handgreep. Dat zorgt voor een aangenaam gebruik van de afroller voor langere tijd. Vanuit ergonomisch standpunt is dit de beste tapedispenser die je in huis kan halen.

Zerotape tapedispensers

6. De laatste stap: zo sluit je efficiënt je pakket met tapedispensers

Je staat op het punt je pakket te verzegelen; de keuze voor de juiste tape is gemaakt en de dispenser staat binnen handbereik. Maar hoe zorg je ervoor dat de tape optimaal wordt aangebracht? Is het beter om de tape langs de lengte of over de breedte van de doos aan te brengen voor een maximale veiligheid? Gelukkig voor jou zijn er bepaalde richtlijnen en technieken die ervoor zorgen dat je pakketten altijd betrouwbaar gesloten blijven. Welke dat zijn lees je hieronder. Graag meer weten? Bekijk dan hier ons blogartikel over het sluiten van dozen met tape. Je ontdekt er nog een massa extra tips en weetjes van onze verpakkingsspecialisten.

Lichte pakketten
van < 20 kg
Breng de tape aan in een U-vorm. Bevestig de tape over de hele lengte (waar de flappen elkaar ontmoeten) aan de boven- en onderkant van het pakket.
Middelzware pakketten
van < 40 kg
Maak eerst een U-vormige sluiting en verstevig dan met een tweede U-strook langs de korte zijden van de doos. Dit is ideaal voor het vervoer van middelzware pakketten of voor pakketten die langdurig worden opgeslagen.
Zware pakketten
van > 40 kg
Dozen sluiten met tape in een H-vorm is de veiligste sluiting. Kleef de tape over de hele lengte van de doos, zowel aan boven- als onderkant. Twee extra tapestroken als versteviging worden telkens aangebracht over de randen.

3 technieken om je tape te kleven

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





 

Populaire onderwerpen