PVC-tape versus PP-tape: wat is het verschil?

6  min. leestijd

Tape is opgebouwd uit twee componenten: een drager en een lijmlaag. Meer niet! Die drager kan bestaan uit PP, PVC of papier. In dit artikel bekijken we vooral het verschil tussen de eerste twee varianten: PP-tape en PVC-tape. Ze zijn beide gemaakt van plastic en zijn tot op vandaag de populairste plakbandvarianten. Plastic tapes hebben voor elke toepassing wel wat wils! Wil je trouwens graag meer te weten komen over papieren tapes, dan wijst dit blogartikel je de weg.

1. Hoe zie je het verschil tussen PP- en PVC-tape?

Kijk je enkel naar de transparantie van je tape, dan zal je zien dat PVC-tape vaak veel matter is dan de PP-variant. Die test kan je natuurlijk alleen uitvoeren als je twee tapes in handen hebt die doorzichtig zijn.

Om écht zeker te zijn, raden we aan om een simpele elasticiteitstest te doen. Je gaat dan als volgt te werk: rol een stuk tape af. Plak één uiteinde vast aan bijvoorbeeld je bureautafel, het andere uiteinde hou je stevig vast in je hand. Neem vervolgens een pen en prik daarmee in het midden van de opgespannen tape. Het volgende gaat dan gebeuren:

  •   PVC-tape = door zijn grote elasticiteit zal de pen enkel een gat prikken in je tape.
  •   PP-tape = deze tape is stijver. Prik je er met een pen door, dan zal hij volledig knappen of inscheuren.

Elasticiteit tussen PVC en PP tape

2. Alle verschillen in een notendop

PVC-tape
PP-tape
Rolt geluidsarm afRolt niet geluidsarm af
Uitzondering = low noise PP-tapes
ElastischStijf
Transparantie: matTransparantie: helder
Lijm: solventLijm: acryl, solvent of hotmelt
Voor middelzware en zware pakketten
tot ± 30 à 40 kg
Voor lichtere pakketten
tot ± 20 à 30 kg
Bekijk de meest verkochte variant  Bekijk de meest verkochte variant

3. De eigenschappen van PVC-tape

PVC was vroeger dé standaard in de wereld van de verpakkingstapes. Hoewel hij tegenwoordig wat wordt overschaduwd door PP-tape, blijft PVC nog altijd de meest veelzijdige variant op de markt. En dat allemaal dankzij deze eigenschappen:

  • Geschikt voor middelzware en zware pakketten tot ± 30 à 40 kg.
  • Geluidsarm: bij het afrollen is hij veel stiller dan zijn standaard tegenhanger in PP. Voor mensen die bijvoorbeeld een hele dag dozen moeten dichtkleven, is dat een stuk aangenamer om te werken.
  • Elastisch: zoals uit de test van hierboven al bleek, is PVC veel elastischer dan PP. Dat maakt PVC zéér veelzijdig. De keerzijde van de medaille is dat je PVC echter nooit met de hand kan afscheuren. Een schaar of tapedispenser is onmisbaar.
  • Matte transparantie: de tape is niet helemaal transparant. Hij kan soms zelfs een beetje gelig lijken.
  • Lijmlaag: sterke natuurlijke rubberlijm (solvent). Meer daarover lees je hieronder (bij puntje 5).

De eigenschappen van PVC tape

4. De eigenschappen van PP-tape

PP is een afkorting voor polypropyleen, een van de vele varianten van plastic. Tegenwoordig is hij de meest gebruikte tape in de verpakkingswereld. Het feit dat hij wat goedkoper is dan PVC-tape heeft hier voor een stuk mee te maken. De lagere aankoopprijs is echter niet de enige eigenschap van deze tape die uit het oog springt:

  • Geschikt voor lichtere pakketten tot ± 20 à 30 kg.
  • Niet-geluidsarm of low noise: PP-tape is in zijn goedkoopste standaarduitvoering niét geluidsarm. Bij het afrollen maakt hij een snerpend geluid van zo’n 75 decibel. Dat is evenveel lawaai als het passeren van een auto. Er bestaan gelukkig ook geluidsarme uitvoeringen. Een ‘low noise tape’ bereikt slechts 60 decibel.
  • Stijf: dit soort tape is veel stijver van structuur en breekt dus makkelijk als je de elasticiteitstest toepast. Het voordeel hiervan is dat hij makkelijker met de hand is af te scheuren.
  • Heldere transparantie: naast de bekende bruine varianten bestaan er heldere, transparante soorten. Stel dat je een doos hebt die bedrukt is met je logo, dan blijft dat met een transparante PP-tape mooi zichtbaar.
  • Lijmlaag: standaard voorzien van rubberlijm. Bij de geluidsarme variant gebruikt men acryllijm.

Verschillende eigenschappen van PP tape

5. Welke lijm wordt er gebruikt voor plastic tapes?

Zoals we bij de inleiding al vermeldden, is lijm een van de basisonderdelen van een tape. Er bestaan daarin drie varianten.

  • Acryllijm: is gemaakt op basis van water. Het blijft altijd kristalhelder transparant en vergeelt dus niet. Deze lijm combineert men vaak met geluidsarme PP-tape.

  • Natuurlijke rubberlijm (solvent): solventlijmen hebben een zeer hoge kleefkracht en hechten sterk aan hun drager. Ze zijn het meest veelzijdig (denk maar aan buitengebruik) en beter bestand tegen lage temperaturen. Je vindt ze in combinatie met zowel PP als PVC.

  • Synthetische rubberlijm (hotmelt): deze derde vorm is de goedkoopste variant. Hij wordt minder frequent toegepast in de export omdat hij niet zo goed is opgewassen tegen temperatuurschommelingen. Deze lijm kleeft het best op de korte termijn. Dat maakt hem bijvoorbeeld heel geschikt voor e-commercetoepassingen aangezien pakjes daar altijd binnen maximaal enkele dagen moeten worden geleverd. Hij wordt uitsluitend gebruikt in combinatie met standaard PP-tape.

Welke lijm wordt er gebruikt voor PP en PVC tapes?

6. Hoe recyclebaar is plastic tape?

PP en PVC worden beide gemaakt van plastic. Dat heeft op zijn beurt aardolie als grondstof. Het goede nieuws: deze grondstof is prima te recyclen. Het ‘minder goede’ nieuws: je bent genoodzaakt om de verschillende soorten plastic altijd van elkaar te scheiden. Dat levert na het recyclen het beste eindresultaat op. Sorteren is dus de boodschap!

Kleeft je plastic tape op een kartonnen doos, dan kan je er best voor zorgen dat die eerst van de doos wordt afgetrokken. Voor het recyclen van karton is er echter wel een tolerantie voorzien van 3% onzuiverheden. Concreet betekent dat, dat een beetje plastic op je kartonnen doos niet schadelijk is voor het recyclingproces.

7. Tape: een geschiedenis die blijft plakken

De tapes die we hierboven hebben besproken, zagen het levenslicht in de cosmeticasector. Misschien wat vreemd als je bedenkt dat ze vandaag vooral worden gebruikt in heel wat ándere sectoren.

Voor de geschiedenis van tape moeten we een eind terug in de tijd: naar het begin van de 20ste eeuw. We houden halt bij het Duitse bedrijf Beiersdorf: een fabrikant van huidverzorgingsproducten. Je kent ze wel van bijvoorbeeld Nivea en Eucerin. Zalfjes waren in de begindagen hun enige specialiteit.

Uit hun zoektocht naar een oplossing om de huid permanent te beschermen, werd de pleister geboren. Na het ontwerp van de pleister was het dan nog maar een kleine stap naar de ontwikkeling van de tape. Dus zo zie je maar… dankzij een potje gezichtscrème kan jij vandaag je dozen sluiten.

Geschiedenis van PP en PVC tape

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





 

Populaire onderwerpen