Duurzame verpakkingen: de voordelen voor jou en het milieu

4  min. leestijd

Iedereen is van mening dat een duurzame aanpak de toekomst is. Maar hoe moet je dat concreet realiseren en wat zijn daardoor de voordelen? Met de juiste duurzame verpakkingen  kom je al een heel eind en ga je snel en eenvoudig milieubewuster te werk. En dat zonder grote inspanningen of investeringen. Kijk samen met ons hoe je kan besparen en welke duurzame oplossingen het populairst zijn in verpakkingsland.

1. De voordelen van duurzame verpakkingen

Bespaar op je verpakkingskosten

Wie beweert dat ecologische alternatieven voor verpakkingen meer kosten met zich meebrengen, zit er gelukkig naast. Dankzij de milieuvriendelijke oplossingen van RAJA kan je namelijk aanzienlijk besparen. Denk maar aan een doos met een variabele vulhoogte. Door de doos aan te passen aan de hoogte van je product heb je minder opvulmateriaal nodig. Een simpele oplossing dus om je verpakkingskost per bestelling te verminderen.

Versterk je duurzaam bedrijfsimago

Langs de andere kant dragen duurzame verpakkingen bij aan een positief bedrijfsimago. Consumenten kiezen steeds vaker bewust voor bedrijven die respectvol omspringen met het milieu. Producten die in eindeloos veel lagen verpakking zijn gewikkeld roepen meer en meer frustraties op. Waarom zoveel verpakkingsmateriaal gebruiken als het ook slimmer kan? Gebruik eens een doos met variabele vulhoogte óf ecologische verpakkingstape. In tegenstelling tot PP- of PVC-tape kun je deze ecotape gewoon samen met de kartonnen doos recyclen, zonder dat je eindklant het afval nog moet scheiden.

Wist je dat...
  • Een kartonnen doos tot 10 keer kan worden gerecycled?1
  • Al 72% van het papier in Europa wordt gerecycled? Dat maakt ons de wereldwijde koploper!
  • 76% van ons eigen bedrijfsafval wordt gesorteerd en hergebruikt?

Steun het goede doel

Door te kiezen voor duurzame producten steun je bij RAJA trouwens het goede doel. Bij iedere aankoop van een duurzaam product schrijft RAJA 1 euro per pak over naar de Stichting RAJA-Danièle Marcovici. Deze organisatie ondersteunt 5 projecten die concreet bijdragen tot de verbetering van de levensomstandigheden van vrouwen. En dat allemaal met respect voor het milieu.

2. Duurzaam verpakken, hoe doe je dat?

Een kartonnen doos is op zich al een duurzame verpakking. Maar wist je dat er voor plastic wegwerptassen, verpakkingstape en luchtkussenfolie ook een ‘groener’ alternatief bestaat? We bekijken hieronder de populairste producten met een duurzame twist.

Duurzaam verpakken van doos tot tape

Ons verhaal begint bij de doos. Bij RAJA bestaan alle kartonnen dozen uit ten minste 70% gerecycled materiaal. De dozen van het assortiment Variabox® hebben trouwens nog een extra milieuvriendelijk kantje: ze zijn voorzien van een rillijn waardoor je ze makkelijk in de hoogte aanpast. Deze doos stemt zich dus perfect af op de omvang van je product. Dat zorgt voor minder opvulmateriaal en minder afval.

Een duurzame doos hebben we nu, maar hoe wil je je producten binnenin die doos beschermen? Vergeet voor een keer de gebruikelijke noppenfolie of schuimfolie en kies voor pakpapier. Met dit stevige papier omwikkel en bescherm je je producten tegen schokken en krassen. Tot slot is er ook voor het sluiten van je doos een duurzame oplossing. Denk maar aan een papieren tape. Deze tape recycle je samen met je kartonnen doos, zonder dat je je nog zorgen moet maken om de afvalscheiding.

Verpak duurzaam met deze milieuvriendelijke dozen, pakpapier en verpakkingstape.

Duurzaam opslaan, labelen en presenteren

Ook in je magazijn is het makkelijk om simpele en toch duurzame maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld eens aan kartonnen magazijnbakken. Ze komen van pas voor het opslaan van kleine losse producten en order picking. Grotere producten kun je dan weer makkelijk en duurzaam identificeren met een van onze Amerikaanse recyclebare hanglabels. Diezelfde papieren labels zijn bovendien handig wanneer je bijvoorbeeld een draagtas van een naamkaartje wilt voorzien. Onze draagtassen uit kraftpapier zijn zeer stevig en vormen een duurzaam alternatief voor plastic wegwerptassen.

Werk milieuvriendelijk met onze magazijnbakken, hanglabels en draagtassen uit kraftpapier.

Milieuvriendelijk én hygiënisch werken

We zetten onze milieuvriendelijke tocht verder op kantoor. Zoek je een alternatief voor plastic- of schuimkussenenveloppen, kies dan voor de kartonnen enveloppen van Rigipack®. Ze zijn vervaardigd uit minimaal 64% gerecycled papier én volledig recyclebaar. Dossiers of kantoormateriaal opbergen kan dan weer met onze kraftpapieren opbergdozen. Door hun buitenzijde uit duurzame kraft zijn ze trouwens goed bestand tegen vocht. Tot slot gaan we nog even langs op de hygiëneafdeling. Vervang je katoenen handdoeken bijvoorbeeld door papieren vouwhanddoekjes. Ze absorberen snel en efficiënt, en zijn uiteraard volledig recyclebaar. Van het inpakken van je producten tot je wc-bezoek, ecologie komt overal om de hoek kijken!

Ecologische oplossingen voor je kantoor met enveloppen en opbergdozen

Bron:
1www.rajapack.es/blog-es/embalaje/embalaje-ecologico-tu-carta-de-presentacion/

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen