Brievenbusdoosjes: vlot geleverd vanaf de eerste poging

4  min. leestijd 05 oktober 2020

Uit cijfers van de Belgische organisatie Comeos1 blijkt dat online shoppers 64% van hun aankopen aan huis laat leveren. Niet elk pakje wordt echter bij de eerste poging met succes bezorgd. Een dure zaak voor koerierdiensten want ze moeten de dag daarna nóg eens dezelfde verplaatsing maken. En de consument is ook niet altijd in zijn nopjes omdat hij weer een dag langer moet wachten. Die kommer en kwel valt makkelijk op te lossen met brievenbusdoosjes en verzendzakken. Ze zijn aangepast aan de opening van een brievenbus waardoor een bestelling bij de eerste poging kan worden bezorgd. Jij blij! Je klant blij! Op naar meer!

Brievenbusdoosjes voor leveringen in een brievenbus

1. De voordelen van brievenbusdoosjes

Wanneer de grootte, het gewicht en de waarde van je goederen het toelaten, gebruik dan extra platte verpakkingen. Die passen vlotjes in een brievenbus en maken het leven voor jezelf en je klanten heel wat aangenamer (en ja, óók goedkoper).

De voordelen voor de consument/ontvanger

  • Geen gemiste leveringen meer en geen gedoe met het inplannen van een nieuwe bezorging.
  • Pakjes worden niet achtergelaten op onveilige plaatsen of buiten (in weer en wind).
  • Minder kans op oversized pakketten die de consument zouden opzadelen met té veel verpakkingsafval.

De voordelen voor de leverancier/verzender

  • Deze verpakking sluit doorgaans nauwer aan rond je product dan een standaardverpakking. Daardoor verbruik je op het einde van de rit veel minder verpakkingsmateriaal.
  • Met brievenbusdoosjes en verzendzakken heb je geen of amper opvulling nodig om je producten te beschermen. Dat is voor jou een stuk goedkoper!
  • Minder administratieve rompslomp en klachten van bestellingen die opnieuw moeten worden geleverd.
  • Er is minder opslagruimte nodig om de herleveringen in op te slaan.

2. Veelgebruikte verzendoplossingen voor brievenbussen

Brievenbusdoosjes

Dozen die je met hetzelfde gemak kan verzenden als een brief? Ze bestaan! De ‘brievenbusdoosjes‘ van RAJA hebben een hoogte van slechts 2,5 cm waardoor ze moeiteloos in een standaard brievenbusopening glijden. Meer daarover lees je hieronder in deel 3. Met een brievenbusdoosje verpak je in principe elk mogelijk product dat door een brievenbusopening past. Ze zijn populair bij het verzenden van textiel (zoals kleding) en bij producten die iets te kwetsbaar zijn om in een verzendzak te versturen. Denk bijvoorbeeld aan sommige modeaccessoires of een boek met kwetsbare hoeken.

Brievenbusdoosjes voor kleding, textiel of boeken.

Verzendzakken

Een tweede populaire oplossing is de verzendzak. Doorgaans is hij gemaakt van scheur- en waterbestendig plastic (polyethyleen). Hij is recyclebaar, soepel en superlicht waardoor je aanzienlijk kan besparen op je verzendkosten. Een verzendzak is ideaal bij het versturen van zachte materialen die weinig extra bescherming vereisen: kleding bijvoorbeeld, of modeaccessoires en knuffels. Tot slot: verzendzakken duiken almaar vaker op in een papieren variant. Ze zijn dan gewoonlijk gemaakt van zeer sterk kraftpapier. Eenvoudig en makkelijk recyclebaar dus.

Verzendzakken voor kleding en textiel

Kartonnen enveloppen

Nauw verwant aan de verzendzak, vinden we de kartonnen envelop. Gebruik hem voor het verzenden van onder meer boeken, schriften, dvd’s, cd’s, A4-posters, enz. Kortom, allerlei producten die een stevige, bijna onplooibare bescherming vragen. Om een kartonnen envelop te sluiten heb je twee mogelijkheden: ofwel kies je voor een envelop met sluitklep, ofwel voor eentje met een zelfklevende sluitstrip.

Kartonnen envelop voor boeken, schriften dvd's, cd's

3. Welke brievenbusafmetingen zijn gangbaar?

De Europese norm EN 13724:2002 standaardiseert de afmetingen van brievenbussen in heel Europa. Zo kan men alle standaard post met succes afleveren: of je nu een brief stuurt naar de Kerstman in het Hoge Noorden, of naar de paasklokken in Rome.

  • Opening gleuf = minimaal 23 cm breed x 3 cm hoog.
  • Bewaarruimte (dus de daadwerkelijke brievenbus) = 27 x 15 x 38 cm.

In Nederland mag het op dit vlak nog nét ietsje groter. Volgens PostNL moet een brievenbusopening minstens 26,5 cm lang zijn en 3,2 cm hoog. Deze opening moet vanaf 110 cm hoog staan, gemeten waar de postbezorger staat. Deze regels stammen nog uit een tijd dat e-shops in hun kinderschoenen stonden. De tienduizenden pakjes die we tegenwoordig thuis laten leveren, belanden niet allemaal vanaf de eerste poging bij de juiste eigenaar.

Nieuwe ontwikkelingen op de markt – zoals de pakketbrievenbus – zullen deze situatie verder moeten verbeteren. Dit soort brievenbus heeft een brede klep waarin de postbode ook grote pakketten kan deponeren. De vaste regel blijft wel: hoe compacter, hoe beter. Met de brievenbusdoosjes van RAJA draag je hierin makkelijk zelf je steentje (of pakje?) bij.

Pakketbrievenbus voor e-shops

PDF Verpakkingsgids voor e-commerce

Bronnen:
1 www.comeos.be

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content Manager geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Populaire onderwerpen