Hoe gebruik je afplaktape of schilderstape?

5  min. leestijd

Afplaktape heeft heel wat verschillende toepassingen, de ene al vanzelfsprekender dan de andere. Schilders gebruiken het om hoeken en boorden mee af te lijnen. Je kan er daarnaast tijdelijk producten mee samenbinden of sluitingen mee aanbrengen. Of je gebruikt hem voor het plaatsen van tijdelijke markeringen… Laten we dit allemaal even van dichterbij bekijken en doorlopen met welke tips en tricks je het meest uit jouw afplaktape haalt.

Vier veelzijdige toepassingen van afplaktape

1. Afplakken

We beginnen met de meest voor de hand liggende functie. Zoals de naam al duidelijk aangeeft, dient afplaktape in de eerste plaats om dingen mee ‘af te plakken’. Vooral bij schilders is dit natuurlijk erg populair. Zij gebruiken afplaktape of schilderstape om:

 • twee kleuren te scheiden op eenzelfde muur;
 • een scheiding te maken tussen de muur en het plafond of de vloer;
 • snel te verven zonder buiten de lijntjes te kleuren.

Schilderstape is standaard gemaakt van fijn crêpepapier waardoor hij eenvoudig met de hand is af te scheuren. De tape heeft een licht kleefvermogen, wat ervoor zorgt dat het ook makkelijk weer is te verwijderen. Hij laat bovendien geen lijmsporen achter op de ondergrond. Je sluit dus elk risico op beschadigingen van de drager uit. Hij kleeft trouwens niet alleen op muren maar ook op metaal, glas, kunststof, hout, enz. Schilderstape is bestand tegen water en temperaturen tot +60 °C, maar er bestaan ook varianten die je kort kan gebruiken in omgevingen tot +80 °C. In een spuitcabine of een drukkerij komt dit type tape dus goed van pas.

Gebruik afplaktape om af te plakken, te bundelen, te sluiten of te markeren.
Gebruik afplaktape om af te plakken, te bundelen, te sluiten of te markeren.

1.1 Hoe gebruik je afplaktape VÓÓR het verven?

 • Egaliseer het oppervlak dat je wilt afplakken en verven. Plak je de tape tóch op een oneffen ondergrond, dan kan de aangebrachte verf achter de tape kruipen. Dat moet je natuurlijk vermijden.

 • Reinig het oppervlak voordat je begint met verven. Schilderstape hecht minder goed op een vochtige, vette of stoffige ondergrond. Zo voorkom je trouwens ook dat er vlekken achterblijven op je muur na het verven.

 • Test de afplaktape best eerst uit op een onopvallende plek. Zo weet je zeker dat de tape wel geschikt is voor die ondergrond.

 • Rek de tape niet onnodig uit voordat je hem aanbrengt. Zo voorkom je dat de tape daarna gaat opbollen en dat de verf eronder terechtkomt.

 • Gebruik smalle afplaktape (van 1,9 tot 3,8 cm) voor het afplakken van kleinere onregelmatigheden (zoals schakelaars). Met een bredere tape (van 5 of 7 cm) kun je makkelijk kleurvlakken afdekken op een muur of de scheiding tussen een muur en een plafond/vloer.

 • Gebruik bij voorkeur altijd lange stukken tape. Zo is de kans aanzienlijk groter dat je rechte en strakke lijnen kunt verven.

 • Afplaktape heeft standaard een lichtere kleefkracht. Druk de afplaktape dus goed aan op de ondergrond voordat je begint met schilderen.

 • Lijsten en boorden afplakken is één ding. Maar je mag niet vergeten om ook grotere oppervlakken af te dekken. Een verfspat op een sofa of tafel mag natuurlijk niet de bedoeling zijn. Gelukkig bestaan er hier praktische oplossingen voor zoals meubelhoezen en afdekvellen. Je vloer bedek je best met stukken karton, zoals deze tussenbladen.

1.2 Hoe gebruik je afplaktape NÁ het verven?

 • Verwijder de afplaktape liefst kort na het aanbrengen van de definitieve verflaag. Laat je de tape zitten, dan zal de verf in het crêpepapier doordringen. Gevolg? Je zal geen mooie rechte lijn meer hebben na het verwijderen van de tape. Door de tape snel te verwijderen voorkom je ook het ontstaan van verkleuringen op je muur.

 • Trek de tape langzaam en gelijkmatig weg, liefst onder een hoek van 45°.

Rajatape afplaktape om te verpakken, beschermen, markeren, enz.
Rajatape afplaktape om te verpakken, beschermen, markeren, enz.

2. Bundelen

Ook wanneer je losse, lichte artikelen wilt bundelen, komt afplaktape goed van pas. Ben je bijvoorbeeld aan het verhuizen, dan kun je met afplaktape makkelijk voor een korte tijd losse onderdelen samenbinden of bundelen: een stapel buizen, latten, tafelpoten, en zelfs je collectie pennen en potloden. Niets zal nog rondslingeren! Je kunt de tape nadien trouwens makkelijk weer verwijderen zonder de drager te beschadigen.

3. Sluiten

Precies zoals met PP- of PVC-tape kun je met afplaktape ook pakjes sluiten. De prijs van afplaktape ligt ietsje lager en hij is bovendien makkelijker te verwijderen. Hou er wel rekening mee dat afplaktape niet uv-bestendig is. Bij blootstelling aan daglicht gaat de kleefkracht er na verloop van tijd op achteruit. Maar dat mag je er niet van weerhouden natuurlijk om deze tape te gebruiken voor tijdelijke sluitingen.

4. Markeren

Zoals we hierboven hadden vermeld, is afplaktape vervaardigd uit crêpepapier. Dat maakt hem makkelijk afscheurbaar, maar dat brengt ook een tweede voordeel met zich mee: het maakt de tape makkelijk beschrijfbaar. Dat komt goed van pas als je tijdelijk een lokalisatie of identificatie aan wilt brengen in je magazijn of op kantoor (bijvoorbeeld wanneer je aan het verhuizen bent). Je kleeft de tape waar je wilt, schrijft er een naam of volgnummer op, en je vindt snel de juiste artikelen terug!

Afplaktape is makkelijk beschrijfbaar in alle omstandigheden

Populaire onderwerpen