5 verbeterpunten voor de juiste magazijninrichting

5  min. leestijd 26 oktober 2017

De juiste oplossingen kiezen voor je magazijninrichting is geen gemakkelijke zaak. Waar moet je beginnen? Om je op weg te helpen verzamelden we vijf essentiële vragen en gingen op zoek naar de geschikte antwoorden. Hiermee ben je ervan verzekerd dat je orde kan scheppen in de chaos en dat je bovendien aan alle standaarden voldoet op het vlak van hygiëne en veiligheid.

Vijf verbeterpunten voor je magazijninrichting

Met de volgende 5 vragen & antwoorden willen we je een houvast geven om verbeteringen aan te brengen waar je maar wilt. Zowel op het vlak van transport, als van opslag, picking of dagelijks onderhoud. Je magazijn en kantoor stoom je hiermee volledig klaar tot een veilige, propere en georganiseerde werkomgeving.

1. Hoe verplaats ik makkelijk mijn goederen?

Dozen van enkele honderden kilo’s verplaatsen doe je niet zomaar in een handomdraai. In een groot magazijn zal je deze goederen trouwens al snel over een behoorlijke afstand moeten vervoeren. Om je rug zo veel mogelijk te ontlasten maak je dan het best gebruik van rollend materieel. Denk maar aan:

 • Transpallets: transpallets zijn de beste oplossing voor het transporteren van je grootste goederen of omvangrijke pallets. Met een minimum aan inspanning vervoer je dus de zwaarste lasten in je magazijn.
 • Plateauwagens: een plateauwagen of etagewagen laat je toe om gemakkelijk dozen van middelgrote omvang en gewicht te verplaatsen (tot 600 kg draaglast naargelang het model).
 • Steekwagens: een steekwagen neemt weinig plaats in en zorgt ervoor dat je makkelijk een stapel dozen vervoert (tot 400 kg draaglast naargelang het model). Dankzij de varianten met steekplaat moet je zelfs niet meer bukken en belast je dus minder je rug.

Verplaats je magazijngoederen efficiënt met transpalletten, rolcontainers, enz.

2. Hoe sla ik mijn producten overzichtelijk op?

Producten die rondslingeren in je magazijn en een eigen leven gaan leiden? Een nachtmerrie wanneer je alles ordelijk en netjes wilt houden. Zonder de juiste magazijninrichting dreig je úren op zoek te zijn naar het juiste product. Sommige producten zal je bovendien extra moeten beschermen tegen stof of vuil. Ook daar moet je dus extra rekening mee houden bij het kiezen van de juiste magazijninrichting:

 • Plastic stapelbakken: stapelbakken plaats je gewoon boven op elkaar. Je wint dus heel wat ruimte én je kunt je producten mooi sorteren. Dankzij de varianten met grijpopening aan de voorzijde plaats je de producten makkelijk in de bak of haalt ze er zo weer uit.
 • Multifunctionele boxen: dit soort boxen kun je volledig afsluiten waardoor je producten extra beschermd zijn tegen stof of vuil. Ze zijn perfect stapelbaar en doorzichtig zodat je goed ziet welke producten er in de doos liggen. De modellen mét opening aan de voorzijde laten je ook nog toe om je producten snel uit de doos te halen. Ideaal tijdens je order picking!
 • Magazijnbakken: kartonnen magazijnbakken vormen een milieuvriendelijke én stevige oplossing voor het ordenen en opslaan van je producten. Je rangschikt je producten bijvoorbeeld per type of afmeting en behoudt dus altijd mooi het overzicht.

De magazijnbakken hebben we al, nu moeten we ze nog in een rek plaatsen voor een maximale plaatsbesparing. Magazijnrekken laten je toe om zowel losse producten te ordenen, alsook om je magazijn- en stapelbakken te stapelen. Om het plaatje dan compleet te maken kan je elke opslagplaats nog voorzien van industriële etiketten. Zo is het in een oogopslag duidelijk waar een bepaald product zich bevindt.

Sla je producten op in stapelbakken en magazijnbakken.

3. Hoe verpak ik efficiënt mijn producten?

Hoe verpak ik efficiënt mijn producten? Een simpele vraag met een uitgebreide keuze aan oplossingen. Op het vlak van magazijninrichting kan je bijvoorbeeld denken aan een integratie van:

 • Paktafels: met een paktafel verloopt het inpakken een stuk vlotter. Je hebt alles binnen handbereik en kan bovendien zonder onderbrekingen voortwerken. De accessoires voor een paktafel zijn eindeloos dus je kunt het perfect aanpassen naar je eigen behoeften.
 • Afrollers: afrollers en snijstandaarden zijn onmisbaar aan elk verpakkingsstation. Je hebt je verpakkingsmateriaal altijd bij de hand en kunt het afsnijden op maat. Zo voorkom je onnodige verspilling!
 • Breekmessen en scharen: ze zijn klein, maar wel onmisbaar in elke werkomgeving. Zorg er dus voor dat elk verpakkingsstation of elke medewerker is voorzien van zijn eigen cutter en schaar.

Verpak efficiënter dankzij paktafels, afrollers en cutters.

4. Hoe houd ik mijn magazijn en kantoor proper?

Orde en netheid worden gezien als een belangrijke factor om de algemene sfeer op de werkvloer optimaal te houden. Wat moet je zeker in huis hebben om alles brandschoon te houden?

 • Matten: met de nodige matten houdt je je vloer overal proper. Je voorkomt zo dat vuil zich verspreidt in je magazijn of kantoor.
 • Vuilniszakken: laat afval nooit rondslingeren maar gooi het onmiddellijk weg in een gepaste vuilniszak. Met gekleurde vuilniszakken sorteer je alles bovendien veel gemakkelijker.
 • Vuilnisbakken en vuilniszakhouders: zorg dat er altijd op voldoende locaties in je magazijn en kantoor vuilnisbakken zijn geplaatst. Zo voorkom je alvast rondslingerend afval en kun je alles correct sorteren.
 • Schoonmaakpapier en poetsmateriaal: om snel komaf te maken met vuile vlekken heb je best altijd een voorraadje schoonmaakpapier bij de hand. Er bestaan hiervoor verschillende types, zowel voor een licht gebruik op kantoor als voor industrieel gebruik in bv. garages, werkplaatsen, opslagruimtes, enz.

Hou je werkplek proper met matten, poetspapier en vuilnisbakken binnen handbereik.

5. Hoe verzeker ik de veiligheid in mijn magazijn?

Safety first! Een gouden regel op elke werkplek. Zorg er dus voor dat je personeel altijd in een veilige werkomgeving werkt. Om hen hierbij te helpen, is het ook aan te raden om gebruik te maken van:

 • Wegwerphandschoenen: of je nu moet werken met ruwe, scherpe, vettige of chemische producten, het is altijd veiliger om een geschikt paar handschoenen te gebruiken.
 • Veiligheidskleding: veiligheidshesjes, veiligheidshelmen, oordopjes, een beschermende overall, enz. Ze bewijzen allemaal hun dienst om de veiligheid van je werknemers te garanderen.
 • Veiligheidsbrillen en stofmaskers: bescherm de ogen van je werknemers met een veiligheidsbril en voorkom dat ze stof inademen met een stofmasker.
 • Signalisatietape: voorzie je magazijn en opslagruimtes van de nodige signalisatietape zodat het voor iedereen duidelijk is waar de gevarenzones zich situeren.

Safety first met veiligheidshesjes, signalisatietape, werkhandschoenen, enz.

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen