Noppenfolie is in het Nederlands ook wel bekend onder de namen luchtkussenfolie of bubbelplastic. De basiseigenschap draait rond de kleine noppen die gevuld zijn met lucht en gevangen zitten tussen twee lagen folie. Deze luchtlaag vormt een ideale buffer om schokken perfect op te vangen wanneer uw pakje wordt geleverd. Zo verkleint u aanzienlijk het risico op beschadigingen, beschermt u uw producten tegen bijvoorbeeld vuil en vocht of kan u zelfs isoleren. Noppenfolie is met name aan te raden bij het verpakken en verzenden van producten met een extra delicate of breekbare samenstelling.
Noppenfolie kopen bij RAJA: kies uit het grootste aanbod en de beste kwaliteit
Als verpakkingsspecialist weten we bij RAJA hoe belangrijk het is om uw producten te kunnen verpakken met de correcte verpakkingsmaterialen. Daarom bieden we u het ruimst mogelijke aanbod in beschermend materiaal, gaande van standaard schuimfolie tot gerecyclede luchtkussens of opvulpapier.
De bekendste vorm is gemaakt van een plastic folie, bestaande uit twee laags plastic. Tussen beide dikke lagen zijn er bubbeltjes met lucht gecreëerd. Doorgaans is de bubbeltjesplastic van polyethyleen – een plastic materiaal dat door zijn kwaliteit zeer soepel is en een goede isolatie biedt. Daarnaast kan noppenfolie gemaakt zijn van papier. Een milieubewust alternatief waarover we verderop meer info geven.
Bubbeltjesplastic: écht veelzijdig!
De bubbelfolie of luchtkussenfolie van RAJA is een ideale beschermende verpakking voor wie sterk uiteenlopende spullen moet versturen. U kan het prima gebruiken aan de paktafel van een webshop, maar evenzeer aan de toonbank van een winkel of in verhuisdozen. Noppenfolie wordt in de eerste plaats gebruikt om producten mee te omwikkelen. Doordat de folie zo flexibel en soepel is, past hij zich probleemloos aan naargelang de vormen van uw artikelen.
Het gebruik van noppenfolie is geen overbodige luxe. Tijdens het transport van uw producten is de kans altijd groot dat uw doos stevig door elkaar wordt geschud door de koerierdiensten of inpakkers. Wanneer u kwetsbare producten hebt verpakt of in verhuisdozen hebt gestoken, is er een aanzienlijk risico dat er beschadigingen of breuken optreden.
Wanneer u echter kwetsbare spullen omwikkelt met schuimfolie of noppenfolie, zijn ze veel minder gevoelig voor schokken of trillingen. Minder beschadigde producten staat ook gelijk aan minder retours. De 2-laags folie biedt bovendien een goede bescherming tegen bijvoorbeeld vuil, stof en vocht.
Onmisbaar voor het verpakken van extra kwetsbare producten
Webshops gebruiken bubbelfolie maar al te graag voor het inpakken van zeer breekbare artikelen zoals glaswerk, porselein, parfumflesjes, flacons, delicate producten van hout, en zelfs boeken (met de plastic folie kan u de kwetsbare hoeken van een boek makkelijk beschermen). Daarnaast kunnen vellen dikke bubbelfolie eveneens van pas komen bij het opvullen van een lege ruimte in een verpakking.
Door de lege ruimtes goed op te vullen zitten uw producten veel beter vast in de doos. Dit verkleint het risico dat ze tegen elkaar botsen en dat er beschadigingen optreden. Bovendien is noppenfolie een populair verpakkingsmateriaal voor wie van plan is om te verhuizen. Het is een zeer sterk materiaal dat zich makkelijk kan aanpassen aan eender welke vorm. Zelfs grote meubels, servies of lampen vormen dus geen uitdaging.
Wat zijn de voordelen van verpakken met noppenfolie?
Noppenfolie kent een reeks zeer interessante voordelen. We sommen ze hieronder voor u op:
- Lichtgewicht: bubbeltjesplastic bestaat voor maar liefst 99% uit lucht en 1% plastic materiaal. Er wordt dus ámper gewicht toegevoegd aan uw verpakkingen. Als gevolg kan u de verzendkosten beter onder controle houden.
- Flexibel: bubbelfolie heeft een soepele structuur waardoor zelfs de meest onregelmatige vormen kunnen worden omwikkeld en beschermd.
- Proper: luchtkussenfolie brengt geen stof met zich mee waardoor uw producten altijd op een schone manier kunnen worden verpakt.
- Milieuvriendelijk: noppenfolie bevat slechts een zeer laag percentage aan plastic materiaal (1%). Indien het correct wordt gesorteerd kan het bovendien weer worden herwerkt tot nieuw plastic materiaal.
Bubbelplastic kopen voor klein of groot verbruik?
Of u nu een start-up bent, een webshop met een flinke inpakafdeling, een fysieke winkel of een particulier; door het veelzijdige karakter is bubbelplastic een oplossing voor iedereen! Standaardrollen hebben een diameter van zo’n 60 tot 65 cm. Is de ruimte waarover u beschikt nogal krap, dan kunnen dit soort rollen vaak al snel té veel plaats innemen. Een goede oplossing hiervoor vormen de luchtkussenmachines van RAJA. Daarover leest u hieronder meer. De compacte machine blaast de luchtkussenfolie op, op het moment dat u het echt nodig heeft. Hierdoor heeft u véél minder opslagruimte nodig in verhouding tot een rol kant-en-klare noppenfolie.
De breedte van een rol noppen folie kan variëren van 50 tot 150 cm. Verpakt u kleine goederen, dan raden we een breedte aan van 50 cm. Naarmate uw te verpakken artikelen groter worden, is het aan te raden om te switchen naar een bredere rol, tot 150 cm voor uw grootste artikelen (zoals bijvoorbeeld meubels).
Hoe moet u noppenfolie gebruiken en aanbrengen?
Traditionele plastic bubbelfolie heeft twee verschillende zijden: een zijde met een gladde structuur, en een andere zijde met een bubbelstructuur. Om de bescherming van uw producten optimaal te garanderen is het aan te raden om de zijde met de bubbelstructuur te richten naar uw producten. De bubbeltjes moeten uw product dus raken. De gladde zijde richt u dan naar de buitenkant. Door op deze manier te verpakken, doen de kleine luchtbelletjes het best hun werk en zijn uw producten dus maximaal beschermd. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat er de minste kans is op beschadigingen of breuken.
Noppenfolie is doorgaans beschikbaar op rol. U kan de folie dan op maat afrollen en op de gewenste lengte afsnijden met behulp van een cutter. In de tweede plaats bestaan er ook rollen plastic folie die reeds zijn voorzien van een afscheurperforatie. Hierdoor kan u makkelijker vellen afscheuren, zonder gebruik te moeten maken van een schaar of cutter.
Elk vel heeft daarbij exact dezelfde afmetingen. Dit komt vooral van pas indien u vaak producten moet verzenden van dezelfde afmetingen en u dus altijd hetzelfde formaat van bubbeltjesplastic nodig heeft. In de derde plaats kan noppenfolie ook worden verkocht in een dispenserdoos. Deze doos is doorgaans gemaakt van karton. Dankzij het kartonnen omhulsel is de noppenfolie beter beschermd tegen stof en vuil. Wanneer u de folie gebruikt is hij dus altijd smetteloos proper hetgeen een betere uitstraling geeft aan uw producten.
Welke soorten noppen folie bestaan er?
Iedereen kent noppen folie ongetwijfeld wel in de vorm van een transparante plastic folie. Dit is ook niet zo verwonderlijk aangezien de geschiedenis van bubbeltjesplastic hier ooit mee begon. In de loop van decennia zijn er inmiddels heel wat nieuwe varianten ontwikkeld, elk geschikt voor speciale toepassingen. Voor meer informatie over de verschillende soorten noppenfolie kan u terecht op de RAJA Blog. We sommen hieronder de belangrijkste varianten nog even op:
- Transparante noppen folie: dit is de meest voorkomende versie. Populair daarbij is vooral de noppenfolie van 150 cm breed. De plastic folie is te gebruiken voor het omwikkelen van breekbare producten of als opvulling.
- Antistatische bubbelfolie: dit gebruikt men om elektronische producten te beschermen. De antistatische behandeling beschermt elektronica tegen de negatieve gevolgen van statische elektriciteit. De bubbels beschermen dan weer prima tegen schokken.
- Isothermische bubbelfolie: de gemetalliseerde zijde houdt uw producten langer op de juiste temperatuur, terwijl de bubbelzijde ze beschermt tegen schokken.
Folie in alle vormen en maten
Luchtkussenfolie is er niet enkel in de vorm van een vel (op rol). Het is ook mogelijk dat de noppenfolie is verwerkt in de vorm van een zakje. Deze ‘luchtkussenzakjes’ of noppenfolie zakjes zijn heel populair onder inpakkers bij het verzendklaar maken van kleine fragiele producten. De zakjes zijn onmiddellijk klaar voor gebruik, praktisch te vullen en zeer snel te sluiten dankzij de geïntegreerde kleefstrip.
Wist u dat u zélf luchtkussenfolie kan maken, volledig op maat van uw bedrijf en verbruik? U kan dit doen aan de hand van een zogenaamde luchtkussenmachine. Deze machines werken aan de hand van folie die wordt opgeblazen in enkele seconden. U kan daarbij kiezen voor grote noppen of kussens. Dit vormt een ideale oplossing voor wie snel en voordelig de lege ruimte in een doos wil opvullen. Zo zitten uw producten altijd stevig vast. Daarnaast is het eveneens een uitgelezen oplossing om producten binnenin een verpakking van elkaar te scheiden zodat ze elkaar niet kunnen raken (en beschadigen).
Tot slot vermelden we ook graag de papieren varianten van noppenfolie. Lees hieronder verder om te kijken hoe zij u kunnen helpen in het (milieubewust) beschermen van uw producten.
Noppenfolie voor bijzondere toepassingen
Wilt u uw huis, zwembad of tuinkas isoleren? Ook dán komt gespecialiseerde noppenfolie van pas. De luchtkussentjes in deze folie helpen warmteverlies te minimaliseren en stabiliseren de temperatuur in een bijvoorbeeld uw huis. Bespaar energie en kies voor een ideale isolatie voor bijvoorbeeld uw zwembad of planten.
Papieren beschermfolie: een milieuvriendelijk alternatief
Plastic noppenfolie kent u ongetwijfeld al. Maar heeft u al eens gebruik gemaakt van zijn papieren alternatief? Papieren noppenfolie kent heel wat eigenschappen die ook terug te vinden zijn bij plastic folie. Zo is hij voorzien van een reliëfstructuur die ervoor zorgt dat de functie van luchtnoppen wordt nagebootst. Dat maakt ‘m tot een perfecte buffer tegen schokken. Daarnaast is dit type pakpapier heel flexibel waardoor u het moeiteloos kan aanbrengen rond eender welk soort product, ongeacht de vorm. De derde en meest opvallende eigenschap is het materiaal waarvan het is gemaakt: papier. Dit materiaal heeft een hoog ecologisch karakter. Papier is gemaakt van een hernieuwbare bron die nagenoeg eindeloos kan worden geproduceerd. Boven kan u de folie na gebruik eenvoudig sorteren samen met uw papierafval.
Welke noppenfolie of bubbelfolie zal u bestellen? Bespaar tijd en neem rechtstreeks contact op met de verpakkingsspecialisten van RAJA. Voor elke verpakkingssituatie vinden ze de juiste oplossing. Klaar om te bestellen? Voeg uw producten dan eenvoudig toe aan uw winkelwagen. RAJA zorgt er dan voor dat u zeer snel wordt geleverd zodat u nooit zonder komt te zitten.
FAQ
Hoe is noppenfolie ontstaan?
Noppenfolie werd bedacht door Al Fielding en Marc Chavannes in 1957. Hun bedoeling was een behang op de markt te brengen met een verhoogde structuur. Als experiment plakten ze twee douchegordijnen tegen elkaar. Nadat de randen waren afgedicht bleven er in het midden luchtbellen over. Als behang werd dit nooit een succes maar de verpakkingsmarkt nam het concept al snel over.
Is bubbelfolie milieuvriendelijk?
Bubbelfolie kan gemaakt zijn van verschillende milieubewuste materialen. Plastic folie kan bijvoorbeeld vervaardigd zijn van grotendeels gerecycleerd materiaal. Daarnaast bestaan er ook papieren vormen van noppenfolie die nóg eenvoudiger zijn te sorteren.
Hoe moet je noppenfolie aanbrengen?
Plaats de bubbelzijde altijd tegen je product. De gladde zijde houd je best aan de buitenkant. Op die manier kunnen de luchtbelletjes perfect hun werk doen.
Van welk materiaal is bubbelfolie gemaakt?
Noppenfolie is doorgaans gemaakt van een flexibele LDPE-folie. Meestal wordt er hierbij gewerkt met twee lagen folie, alhoewel er ook varianten bestaan met drie lagen. Ook deze kan u terugvinden in het aanbod van RAJA.
Toon minder